به گزارش خبرنگار اقتصادی ICTNN، ساعت 2:48 بامداد سه شنبه (24 آبان) ماهواره سنجش کوثر و ماهواره هودد به همراه 51 محموله دیگر از پایگاه “ووستچنی” با موفقیت به مدار 500 کیلومتری زمین پرتاب شدند. سوار بر ماهواره بر سایوز روسیه شوید. مدار قرارگیری آنها توسط سازمان فضایی ایران مخابره شد.
این پرتاب از چند جهت مهم بود. یکی از نکات مهم این بود که «هدّه» و «کوتسار» اولین ماهوارههایی بودند که توسط بخش خصوصی طراحی و تولید شدند و این گام بزرگی در جهت ورود بخش خصوصی به صنعت فضایی بود. همچنین در این راستا برای اولین بار است که یک تولیدکننده داخلی توانسته با پرتابگر خارجی قرارداد پرتاب بین المللی امضا کند.
سکان صنعت فضایی در دست بخش خصوصی است
«حسن سالاریه» رئیس سازمان فضایی کشور پس از پرتاب موفقیتآمیز ماهوارههای «ههد» و «کوتسار» گفت: سازمان فضایی از مدتها قبل برنامهای داشت تا سکان صنعت فضایی را به این فضا بدهد. بخش خصوصی تا این بخش بتواند در فضای رقابتی با در نظر گرفتن معیارهای بازار و ورود به صنعت فضایی با دید تجاری به رقابت بپردازد.
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: بسیاری از کسانی که در شرکت های خصوصی کار می کنند از بخش دولتی هستند، زیرا بخش دولتی نمی تواند ریسک ها را بپذیرد. اما بخش خصوصی در معرض خطراتی است که منجر به موفقیت بزرگ می شود. هر شرکت خصوصی برای رسیدن به نقطه شروع فعالیت های اقتصادی راه سختی دارد که باید با حوصله دنبال شود.
وی افزود: اگر در صنعت فضایی نگاه اقتصاد محور وجود نداشته باشد و تنها با بودجه دولتی مجبور به کار شود، مانند بسیاری از صنایع دیگر نمی تواند موفق باشد. نگاه دولت باید حمایتی باشد. با ورود به صنعت فضایی، بخش خصوصی می تواند به بازارهای جهانی راه یابد. یکی از گام های مهم در این راستا امشب با پرتاب ماهواره های هذه و کوثر برداشته شد. ما باید به جایی برسیم که خریدار، دریافت کننده و دریافت کننده خدمات از بخش خصوصی باشیم.
دلیل استفاده از پرتابگرهای خارجی توضیح داده شد
سالاریه در پاسخ به این سوال متداول که چرا از پرتابگرهای بومی برای این پرتاب استفاده نشده است، به چند دلیل مهم اشاره کرد.
وی با بیان اینکه مداری که ماهواره های حسگر باید در آن قرار بگیرند، مدار خورشید است و امکان پرتاب و رسیدن به مدار خورشید از مراکز داخلی کشور وجود ندارد، تاکید کرد: چون ماهواره یک سنجشگر است. ماهواره با پرتابگر روسی سایوز راه اندازی شد، پارس 1 هم که با همین پرتابگر راه اندازی شد.
رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه پس از افتتاح پایگاه ملی پرتاب چابهار که فاز اول آن به پایان رسیده است، دسترسی به این مدارها در داخل کشور امکان پذیر می شود، خاطرنشان کرد: دلیل بعدی این است که در فضا صنعت، توسعه ماهواره ها و پرتابگرها باید به موازات هم پیش برود. اگر ماهواره را به پرتابگر داخلی ببندیم، احتمال خطر را افزایش داده ایم. برای کاهش ریسک، در برخی موارد پرتاب های خارجی را نیز اضافه می کنیم. دلیل سوم این است که از سال های گذشته تاکنون بسیاری از ماهواره ها در صف پرتاب بوده اند و ما از این امکان برای کاهش این صف استفاده می کنیم.
سایوز با قابلیت اطمینان 95.2 درصد
پرتابگر «سایوز» یکی از قابل اعتمادترین و بادوام ترین سامانه های فضایی جهان محسوب می شود و بیش از نیم قرن است که در مأموریت های فضایی مورد استفاده قرار می گیرد. درصد اطمینان این پرتابگر 95.2 و تعداد پرتاب های ناموفق و خرابی های جزئی کم است.
ماهواره های کوثر و هدهد با سایوز نسخه 2.1B پرتاب شدند که تاکنون 1900 پرتاب را تجربه کرده است.
به گزارش ICTNN، ماهواره کوثر اولین محصول فضایی شرکت “امیدفازا” است که طراحی آن از تابستان 1397 آغاز شده است.این ماهواره از استاندارد ماهواره های مکعبی پیروی می کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می شود.
ماهواره “کوتسار” که 30 کیلوگرم وزن دارد و عمر مداری آن بیش از سه سال تخمین زده می شود، مجهز به دوربین هایی در طیف NIR و RGB است و اولین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط 3.45 متر GSD (فاصله نمونه برداری زمینی) است. ). یعنی پیشرفته ترین ماهواره تا سال 1400 ایران.
ماهواره کوثر برای کاربردهای کشاورزی، نقشه برداری و نقشه برداری مناسب است و برد تصویر رنگی آن 15 کیلومتر و سرعت تصویربرداری 6 فریم بر ثانیه است. میانگین سنی تیم سازنده این ماهواره 26 سال است.
“Hooded” ماهواره ای با استاندارد ماهواره های مکعبی است و ماموریت آن ایجاد بستری اختصاصی برای ارائه خدمات بین المللی اینترنت اشیا باریک است. پرکاربردترین خدمات ماهواره ای حدود در زمینه های کشاورزی، حمل و نقل و لجستیک و محیط زیست می باشد.
وزن این ماهواره چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن 500 کیلومتر است. عمر مداری آن چهار سال است و برای اهداف کشاورزی و نقشه برداری استفاده می شود.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات