در دنیای امروز، برنامهنویسی بهعنوان یکی از اصلیترین فعالیتهای صورت گرفته در حوزه فناوری اطلاعات، در بسیاری از پروژههای نرمافزاری و توسعه وب انجام میشود. تنظیم قرارداد بین کارفرما و برنامه نویس، یک ابزار مفید است که به شما در حفظ منافع تان بهویژه در قبال پروژههایی که برای شما مهم هستند، کمک میکند. در زمانی که در برنامه نویسی، با یکدیگر قرارداد میبندید، میتوانید شرایط و قوانین پروژه را با دقت و صراحت مشخص کنید.
همچنین، قرارداد بستن با برنامهنویس به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که برنامهنویس شما درک کافی از پروژه دارد و تعهدات مربوط به پروژه را برآورده میکند. همچنین، با داشتن یک قرارداد مشخص و واضح، در صورت بروز مشکلات در آینده، شما به راحتی میتوانید از حقوق خود استفاده کنید و در برابر هرگونه ادعایی که به شما مطرح شود، دفاع کنید
به طور کلی قرارداد برنامه نویسی به چه معناست؟
زمانی که کارفرما و برنامه نویس بخواهند همکاری جدیدی را با یکدیگر آغاز نمایند، به جهت اینکه در آینده دچار اختلاف نظر نگردند، توافقات خود را ضمن یک متن کتبی به نام قرارداد کد نویس درج میکنند؛ بنابراین قرارداد برنامه نویسی مابین طراح (برنامه نویس) و کارفرما منعقد میشود و در بردارنده مشخصات طرفین، مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن، مدت زمان تحویل پروژه، همچنین سایر شرایط و تعهدات طرفین است و به موجب آن برنامه نویس ملزم به طراحی و نوشتن موضوع مورد نظر سفارش دهنده است؛ در مقابل کارفرما نیز متعهد به پرداخت دستمزد و سایر هزینه های مورد توافق میباشد. قرارداد برنامه نویسی به دستهبندی های متعددی از جمله برنامه نویسی اندروید، برنامه نویسی آی او اس، طراحی نرم افزار و طراحی سایت یا اپلیکیشن تقسیم شده و میتواند در قالب قرارداد پیمانکاری یا به صورت استخدام و قانون کار منعقد شود.
قرارداد برنامه نویسی ممکن است شامل جزئیاتی مانند هزینهها، زمانبندی، مسئولیتها، حقوق مالکیت فکری، حفظ حریم خصوصی، تعهدات بعد از اتمام پروژه و مسائل دیگر مرتبط با پروژه باشد. با این کار، احتمال بروز مشکلات، ابهامات و خطاها در آینده کاهش مییابد و باعث اطمینان و اعتماد بیشتر شما به برنامهنویس میشود.
چند نکته کلیدی و مهم در تنظیم قرارداد برنامه نویسی:
قرارداد برنامهنویسی باید شامل جزئیاتی باشد که به شما کمک میکند تا بتوانید پروژه را بهطور موثری مدیریت کنید و مشکلات محتمل را کاهش دهید. در زیر، چندین نکته کلیدی را برای قرارداد برنامهنویسی ذکر میکنیم:
- شرایط قرارداد: شما باید شرایط قرارداد را به طور دقیق مشخص کنید، از جمله هزینههای پروژه، زمانبندی، پرداختها، و شرایط پایان کار.
- شرایط مسئولیت: باید شرایط مسئولیت را برای هر دو طرف مشخص کنید، از جمله چه اتفاقی در صورت بروز مشکلات و خطاهای برنامهنویسی خواهد افتاد.
- تعهدات برنامهنویس: باید تعهدات برنامهنویس را به طور دقیق مشخص کنید، از جمله چه کارهایی او برای پروژه انجام خواهد داد، و همچنین چه مدت زمانی برای این کار زمان نیاز است.
- حقوق مالکیت فکری: باید حقوق مالکیت فکری مربوط به پروژه را مشخص کنید، بهویژه در صورتی که برنامهنویس از کد یا ساختار موجود در پروژه استفاده کند.
- حفظ حریم خصوصی: اگر پروژه شما شامل اطلاعات حساسی است، باید شرایط حفظ حریم خصوصی را در قرارداد مشخص کنید.
- قابلیت انصراف: باید شرایط انصراف از قرارداد را مشخص کنید و تعیین کنید که چه مقدار هزینه باید برای هر طرف پرداخت شود.
- برنامهنویس باید انجام دهد و چه مدت زمانی پس از اتمام پروژه.
- شرایط توافقنامه: باید شرایط توافقنامه را مشخص کنید، از جمله کجا توافقنامه امضا میشود، چگونه ارسال میشود، و موارد مربوط به ترجمه و تفسیر توافقنامه.
- قوانین و مقررات: اگر پروژه شما به دنبال کسب درآمد یا در صنعت خاصی فعالیت میکند، باید قوانین و مقررات صنعت را رعایت کنید و این نکته را در قرارداد برنامهنویسی مشخص کنید.
- شرایط توافق محرمانگی: اگر قصد دارید اطلاعات حساس را با برنامهنویس خود به اشتراک بگذارید، باید شرایط توافق محرمانگی را مشخص کنید، بهویژه در صورتی که برنامهنویس از کد یا ساختار موجود در پروژه استفاده کند.
در نهایت، قرارداد برنامهنویسی باید به شما و برنامهنویس کمک کند تا پروژه را به خوبی مدیریت کنید و به دلیل وجود جزئیات دقیق، به پیشگیری از مشکلات کمک میکند تا از بروز اختلافات احتمالی آینده جلوگیری کنید.
تعهدات برنامه نویس و کارفرما در قرارداد برنامه نویسی شامل چه مواردی است؟
هر یک از طرفین قرارداد با امضای مفاد و مندرجات متن قرارداد، ملزم به انجام تعهدات مورد پذیرش میگردند. در قرارداد برنامه نویس نیز، کارفرما و برنامه نویس وظایفی را بر عهده میگیرند که باید آن را به انجام برسانند.
- از تعهدات برنامه نویس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تعهد به رعایت زمانهای مقرر شده در قرارداد برای اجرای مراحل و تحویل برنامه
2-برنامه نویس متعهد می گردد طرح نهایی نرم افزار برنامهنویسی شده، منحصر به کارفرما می باشد و مالکیت مادی و معنوی کلیه اسناد و مدارک و موضوعات تهیه شده توسط برنامه نویس برای موضوع قرارداد چه در زمان پروژه چه بعد از آن کاملاً متعلق به کارفرما میباشد و نمی بایست در جای دیگری استفاده شود.
3-برنامه نویس حق واگذاری موضوع قرارداد به صورت کلی یا جزئی به غیر را ندارد.
4-برنامهنویس حق بهره گیری از توان علمی افراد خارج از قرارداد را ندارد مگر با رضایت مکتوب کارفرما ، در فرض رضایت نیز، موظف به انعقاد قرارداد محرمانگی با شخص ثالث می باشد.
5-برنامهنویس متعهد می گردد که پس از اتمام برنامهنویسی هر برنامه برای کارفرما، منبع اصلی برنامه را به عنوان پشتیبانی داده به صورت مجزا در اختیار کارفرما قرار دهد.
- از وظایف و الزامات کارفرما نیز میتوان موارد زیر را نام برد:
1-کارفرما متعهد است حقوق برنامهنویس را براساس ماده 5 قرارداد پرداخت نماید.
2-کارفرما متعهد میگردد وفق قانون کار، برنامهنویس را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه کند و کلیه حقوق و مزایای قانونی برنامهنویس (از جمله حق سنوات و عیدی) را بر مبنای قوانین و مقررات پرداخت نماید.
3- کارفرما، به منظور ایجاد انگیزه بیشتر برای انجام خدمت موضوع این قرارداد، مزایای رفاهی جانبی در اختیار برنامهنویس قرار خواهد داد.
4- کارفرما موظف است شرح دقیق وظایف و کلیه اطلاعات لازم برنامه نویس را بصورت کتبی یا در قالب هر برنامه و رسانه ی مورد توافق طرفین به او منتقل کند.
جمع بندی:
در این مقاله تلاش کردیم شما را با قرارداد برنامه نویسی و مهم ترین نکات آن آشنا کنیم. در نهایت باید گفت که تنظیم قراردادی صحیح و استاندارد اولین و مهمترین دستاویزی است که میتوان با کمک آن، از وقوع چالش و مشکلات احتمالی آینده جلوگیری کرد. از این رو، مجموعه وکیلباشی برای شما قرارداد استخدام برنامه نویس که توسط وکلای متخصص امور قراردادها تنظیم شده است را فراهم نموده و شما میتوانید به راحتی با دانلود قرارداد، به دو شکل WORD وPDF آن دسترسی داشته باشید و همکاری امن و بی دغدغه ای را آغاز کنید.
تحریریه ICTNN شبکه خبری