به گزارش خبرنگار اقتصادی ICTNN، حمید فتاحی معاون وزیر ارتباطات در حوزه ارتباطات در گفت و گوی تلویزیونی درباره فیلترینگ و رفع فیلتر از واتس اپ و گوگل پلی گفت: تعریف حکمرانی به ویژه حکمرانی مجازی این است که بتوانیم داشته باشیم. سنگ بنای واحدی در تعریف حکمرانی فضای مجازی داشته باشیم و در این صورت نتیجه کار مورد توافق همه باشد.
حاکمیت در فضای سایبری غیرقابل تردید است
وی افزود: حکمرانی به ویژه حکمرانی خوب در فضای مجازی و واقعی غیرقابل انکار است و اگر فردی ادعا کند که بدون حاکمیت می توان در این فضا اهداف را گسترش داد مردود است. اما این تعریف حکمرانی است که اگر دقیق باشد می توانید بر اساس آن تصمیم درستی بگیرید.
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: اینکه در فضای مجازی تنها یک دکمه فیلترینگ را معادل حکمرانی بدانیم صحیح نیست. مثل اتفاقی که در سال های گذشته در کشور افتاد و حکمرانی را در انسداد خلاصه کردیم.
فتاحی با بیان اینکه تمامی مشکلاتی که در فضای مجازی مطرح می شود و یا نگرانی هایی در مورد فضای مجازی وجود دارد می تواند از طریق فرار از دست دولت بر عهده کاربران باشد، افزود: از آنجایی که برای مقابله با آسیب های فضای مجازی تنها از ابزارهای مسدود کننده استفاده می شود. مورد استفاده قرار گرفته است، در عمل نتوانسته ایم حکمرانی خود را در این فضا به منصه ظهور برسانیم.
در اداره فضای مجازی باید به نظرات کاربران توجه شود
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی افزود: یکی از مهمترین مولفه های حکمرانی در فضای مجازی توجه به نظرات مردم به ویژه نظرات کاربران است. از کجا نظر گرفتیم و شنیدیم؟ اگر به این مولفه مهم توجه نکنیم به نتیجه لازم نمی رسیم و پدیده ای به وجود می آید که ذینفعان از آن ناراضی هستند. کاربر و مردم ما برای یک ارتباط ساده دچار مشکل و اختلال خواهند شد و به این ترتیب عملاً موضوع حاکمیت محقق نمی شود.
فتاحی با یادآوری اینکه در بحث حاکمیت فضای مجازی با یک معادله چند ناشناخته مواجه هستیم، تصریح کرد: همچنین در بسیاری از پدیده های فضای واقعی که ابزار حاکمیتی برای آن داریم، اختلال مشاهده می کنیم. اکنون در فضای مجازی که منشعب از فناوری است و هر روز در حال پیشرفت است، نمی توان با یک نگاه ساده به موضوع نگاه کرد و گفت که این بستر از نظر محتوایی آسیب می بیند و در نتیجه به اصل حاکمیت لطمه می زند.
ایجاد ظاهری امن برای کاربران فضای مجازی
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: با توجه به همه عوامل حوزه حاکمیتی باید کسب سرمایه اجتماعی را راهی برای ایجاد امنیت برای استفاده کننده و حرکت حاکمیتی ببینیم. اگر نگاه فنی کاملاً فنی به موضوع داشته باشیم، با استفاده از ابزار مسدود کننده حکومت کرده ایم، اما اگر به صورت جامع به موضوع نگاه کنیم، روندی که در چند ماه گذشته طی شد تا شورای عالی فضای مجازی به این نتیجه رسید، دقیقاً همین است. برگرفته از حکمرانی در فضای مجازی است
رئیس سازمان رگولاتوری با بیان اینکه بازگشایی واتس اپ و گوگل پلی امکان دسترسی به کلان دیتای کاربران ایرانی را فراهم می کند، تصریح کرد: اکنون که کاربران از طریق ابزارهای فیلترشکن به این پلتفرم ها متصل می شوند در واقع به کلان دیتا و کاربران دسترسی دارند. اطلاعات دو بار ارائه می شود. یک بار توسط صاحبان پلت فرم و یک بار از طریق فیلترشکن.
حکمرانی با فیلتر کردن یکی نیست
فتاحی تاکید کرد: با فیلترینگ فضایی ایجاد شد که گسترش ابزارهای فیلترینگ در آن شکل گرفت و طبق آمار رسمی کاربران بیش از 80 درصد کاربران از این ابزار استفاده می کنند. این نشان می دهد که علاوه بر دسترسی هایی که صاحب پلتفرم ممکن است به اطلاعات کاربر داشته باشد، دسترسی جدید دیگری نیز از طریق فیلترشکن به اطلاعات کاربر ایجاد شده است و مشخص نیست چه کسانی این ابزار را با چه اهدافی در اختیار کاربران ما قرار می دهند.
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: مدلی که تصمیم گرفتیم موضوع حکمرانی قانونمند است که زوایای، ابعاد و ظرفیت های مختلفی دارد. حکمرانی با فیلتر کردن یکی نیست.
به گزارش ICTNN، یکصد و چهاردهمین جلسه شورای عالی فضای مجازی روز سه شنبه 13 دی ماه با حضور سران سه قوه، وزرا و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور برگزار شد و در این جلسه موضوع بازنگری در سیاست های مسدودسازی مجددا مطرح شد و سپس در این جلسه ارائه نظرات دستگاه ها که پیش از این مطرح شد مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
شورای عالی فضای مجازی نیز در جلسه روز سه شنبه 13 دی ماه پس از بحث و بررسی اعضا، ضمن تاکید بر اهمیت حاکمیت قانونی در فضای مجازی، به حذف محدودیت دسترسی به برخی از پلتفرم های پرکاربرد خارجی از جمله واتس اپ و گوگل پلی.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات