معاون وزیر ارتباطات گفت: اگر کاربری در فضای مجازی آسیب ببیند، به صرف استفاده از ابزار مسدودسازی، عملاً نمیتوانیم حاکمیت خود را در این فضا برقرار کنیم. » پس باید به آن توجه کنیم و یکی از مهم ترین عناصر این حاکمیت چه در فضای واقعی و چه در فضای مجازی، توجه به نظرات مردم و به ویژه در این فضای مجازی، نظرات کاربران است.
به گزارش ICTNN، حمید فتاحی – معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – در خصوص حاکمیت فضای مجازی گفت: در این خصوص باید گفت که آیا می توانیم سنگ بنای منحصر به فردی برای تعریف مشترک حاکمیت فضای مجازی داشته باشیم؟ نتایج به دست آمده مورد توافق همه خواهد بود.
وی افزود: بنابراین ابتدا نگاهی کلی به نحوه حکمرانی در فضای مجازی و البته فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص حاکمیت قانونی می اندازم که ایشان در آخرین جلسه هیات دولت فرمودند: می توان توضیح داد. این کمی و سپس از طرف دیگر قطعاً می توان تصمیم بهتری در رابطه با این نتایج به دست آورد. حکمرانی غیرقابل انکار به این معناست که حکمرانی، به ویژه حکمرانی خوب، چه در فضای مجازی و چه در فضای واقعی غیر قابل بحث است.
وی با اعلام اینکه بنابراین این ادعا که بدون حاکمیت امکان توسعه در فضای مجازی یا واقعی وجود دارد کاملاً غیرقابل قبول است، تصریح کرد: اما این تعریف حکمرانی است که اگر دقیق باشد، پس می توان تصمیم درستی گرفت اما مولفه های حاکمیت چه می تواند باشد؟ اگر در نظر بگیریم که مثلاً فضای مجازی فقط یک دکمه فیلتر است، در حکمرانی فضای مجازی به این معناست که در چند سال اخیر در کشور چه اتفاقی افتاده است، یعنی هر چیزی که از آن انتظار داشتیم، حکمرانی مسدود را میگوییم. ما یک سنتز ساختیم. در این قسمت، در نظر نگرفتن سایر مولفه ها قطعا ما را به نتیجه ای نمی رساند.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: بنابراین اگر آسیبی در این فضا می بینید به صرف اینکه از ابزار مسدودکننده استفاده کرده اید عملاً نمی توانیم حاکمیت خود را در این فضا سرلوحه کار قرار دهیم بنابراین باید به آن توجه کنیم. همانطور که اشاره می کنم یکی از مهمترین عناصر این حاکمیت چه در فضای واقعی و چه در فضای مجازی توجه به نظرات مردم و بالاتر از همه در این فضای مجازی به نظر کاربران است.
80 درصد از کاربران از فیلتر شکن استفاده می کنند
وی در گفتوگوی تلویزیونی افزود: با توجه به انتشار ابزارهای فیلترینگ، طبق آمار رسمی، بیش از 80 درصد کاربران از این ابزار استفاده میکنند که نشان میدهد علاوه بر دسترسی ممکن است صاحب پلتفرم به اطلاعات کاربران نیز دسترسی داشته باشد. یک ابزار جدید دیگر از طریق فیلتر شکن به اطلاعات کاربر ایجاد شد و مشخص نیست چه کسی این ابزار را برای چه اهدافی در اختیار کاربران ما قرار می دهد. اگر این سوال پیش بیاید که آیا همه این پلتفرم ها باید باز باشند، عملاً هیچ تأثیری در قسمت فیلترشکن ها و VPN ها وجود ندارد. می خواهم به این نکته اشاره کنم که قبل از این بلاک ها، قبل از مسدود کردن پلتفرم تلگرام، اگر والدین VPN و فیلترشکن می دیدند. ابزار روی گوشی بچه هایشان، همین. این یک حرکت غیرعادی و زشت برای والدینی بود که ابزار فیلترینگ و VPN را در تلفن فرزندشان مشاهده کردند و باعث اضطراب و نگرانی آنها شد. پیش از این، اما امروز چه اتفاقی می افتد، والدین به کودکان و نوجوانان مراجعه می کنند و از شما می خواهند که فیلتر من را به روز کنید. در مورد مذاکرات نیز باید گفت که در گذشته با بسیاری از تریبون های بین المللی مذاکراتی انجام شده و مدت هاست که سیاست های خاص خود را داشته اند به دلیل اینکه اینها در کشور مسدود شده است و البته به نظر می رسد. که هیچ راهی برای مذاکره با تریبونهای آمریکایی وجود ندارد، اما با پلتفرمهای دیگر در چارچوب قوانین و سیاستهایی که دارند و دنیا و سایر کشورهای جهان در حال اجرای آن هستند، وجود دارد. احتمال بروز این مشکل وجود دارد، اما در مورد این دو پلتفرم که به وضوح اکنون بازگشایی شده اند خیر، این اتفاق نیفتاده است.
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: چه اقداماتی در این فضا برای کودکان و نوجوانان انجام شده است، باید گفت که روش های استانداردی در دنیا وجود دارد و اینها ترکیبی از مسائل فنی است نه فنی و اجتماعی است. مسئولیت والدین، یعنی ابزار کنترل والدین ابزاری است که در اختیار والدین قرار می گیرد و به گونه ای قرار می گیرد که بتوانند با خیال راحت از حضور فرزندان خود در این فضای مجازی محافظت کنند و آنها را از آسیب های موجود در امان نگه دارند. در این فضا و قطعا روش ها و سیاست هایی وجود دارد. مدل هایش درست نیست و مدل ترویجی اش درست نیست، مدل اقتصادی اش و مدل فنی اش درست نیست، نتیجه گیری نشده است، اما وجود دارد و ما هم همین دغدغه را داریم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات