یک کارشناس معتقد است در صورت حذف فیلتر پلتفرم یوتیوب، حجم مخاطبان بازار ایران افزایش مییابد و به همین دلیل با رفع این محدودیت، تعداد مخاطبان یوتیوببرها چندین برابر میشود. در حالی که این ممکن است منجر به درآمد دلاری کمتری برای تولیدکنندگان محتوا شود، ممکن است قابلیتهای دیگری را برای آنها فراهم کند.
حمید بیدی، کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت وگو با ICTNN، درباره احتمال رفع محدودیت های اعمال شده بر پلتفرم یوتیوب و پیامدهای احتمالی آن از جمله احتمال کاهش درآمد فعالان آن، گفت: خیر 100 درصد. با اطمینان در مورد این سوال، اگر در حال حاضر جزو بازدیدکنندگانی هستند که ویدیوهای یوتیوب را از ایران تماشا می کنند، کشورشان توسط این پلتفرم شناخته شده است.
وی افزود: بنابراین تشخیص این موضوع تنها از طریق IP امکان پذیر نیست و می توان بر اساس تنظیمات جیمیل و گوگل و سایر اطلاعات متوجه شد که یک کاربر ایرانی از این پلتفرم استفاده می کند، اما مشکل آشکار این است که محدودیت باید وجود داشته باشد. به هر حال حذف شود این موثر است، اما مخالفت با حذف فیلتر یوتیوب به این دلیل کاملاً اشتباه است. در واقع اگر افرادی که از اینترنت جهانی استفاده می کنند و محتوا تولید می کنند جزو ذینفعان فیلترینگ باشند و حامی آن شوند، در نهایت بازنده خواهند بود.
فیلتر کردن و ممنوع کردن دو طرف یک قیچی هستند
وی با بیان اینکه اگر پلتفرمی مانند یوتیوب از فیلتر حذف شود، حجم مخاطبان بازار در ایران بیشتر می شود، تصریح کرد: اگر یوتیوبری اعلام کند که با وجود فیلترینگ به این تعداد بیننده رسیده است، با رفع این محدودیت، مخاطبان خود را خواهند دید. می تواند 10 برابر شود و این اقدام اگرچه ممکن است منجر به کاهش درآمد دلاری آنها شود، اما می تواند قابلیت های درآمدزایی دیگری را در اختیار این تولیدکنندگان محتوا قرار دهد. همچنین بارها تاکید کرده ام که فیلترینگ و ممنوعیت دو لبه یک قیچی است که در نهایت ناقض حقوق شهروندی است.
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: بنابراین برای رفع تضییع حقوق شهروندی نیازمند عزم جدی در فیلترینگ هستیم، از سوی دیگر باید برای رفع تحریم ها در این حوزه تلاش کرد. فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی تا در نهایت یک شهروند ایرانی مانند هر شهروند دنیا بتواند به صورت حرفه ای از تمامی پلتفرم ها و شبکه های بزرگ جهانی مانند یوتیوب استفاده کند.
بیشتر بدانید
آیا حذف فیلتر YouTube یک فرصت است یا یک تهدید؟
بیدی درباره قوانین و مقررات و نقض احتمالی حقوق کاربران توضیح داد: بحث پرداخت و درآمد از طریق یوتیوب پروتکل ساده و روتینی دارد و بحث مهمی نیست. کاربری که در چارچوب پلتفرم کار می کند این مبلغ را دریافت خواهد کرد. مگر اینکه به دلیل نقض قوانین پلتفرم مشکلاتی پیش بیاید، اما در صورت رفع تحریم، ترسی از پرداخت نشدن به کاربران ایرانی وجود ندارد.
پس از حذف فیلتر یوتیوب کیفیت پلتفرم های داخلی را تعیین کنید
این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه از وضعیت فعلی و سرنوشت پلتفرم های مشابه داخلی پس از رفع فیلتر احتمالی یوتیوب صحبت کرد. نسبتاً در معرض دید قرار گرفته و مطالب زیادی در آنجا منتشر شده است.
وی ادامه داد: در واقع پلتفرمهای مشابه داخلی از نظر مصرف ترافیک داخلی برای کاربران ارزانتر است و در صورت رفع محدودیت یوتیوب، مصرف ترافیک آن نسبت به نمونههای داخلی گرانتر میشود که البته این مزیت کاذب است. طبیعتاً در صورت حذف فیلتر پلت فرم مذکور، می توان کیفیت و سطح واقعی پلتفرم های داخلی را سنجید و این است که آیا می توانند مزیت های رقابتی قابل توجهی را تعریف کنند. البته معتقدم در شرایط عادی کشور ما از محتوای و حتی پتانسیل فنی لازم برای ایجاد این مزیت نسبی برخوردار است.
وی تصریح کرد: در صورت ارائه این مزیت محتوا و محصول، نمونه های مشابه ملی می توانند در کنار یوتیوب به عنوان یک نمونه ملی قدرتمند به فعالیت خود ادامه دهند. در غیر این صورت می توان دریافت که بخشی از اعتبار آنها از فیلتر بودن آنها ناشی می شود و بنابراین نمی توان قبل از رفع فیلتر زیاد اظهار نظر کرد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات