ایران با پرتاب موفقیتآمیز چندین ماهواره در سال 1403، گامهای بلندی در توسعه صنعت فضایی برداشته است. صنعت فضایی کشور گام جدیدی در توسعه فناوری های بومی برداشته است. فن آوری ها این دستاوردها از طریق پرتابگرهای پیشرفته ای مانند «قائم 100» و «سیمرغ» حاصل شده است و پروژه های آینده افق امیدوارکننده ای را برای جایگاه ایران در عرصه فناوری فضایی جهانی ترسیم می کنند.
به گزارش ICTNNایران در سال 1403 قصد داشت بین 5 تا 7 پرتاب فضایی ملی و بین المللی انجام دهد. تاکنون سه پرتاب موفقیت آمیز بوده و حداقل دو مورد دیگر تا پایان سال پیش بینی می شود. یکی از مهم ترین پرتاب های امسال پرتاب ماهواره تحقیقاتی «چمران 1» در شهریور ماه بود که با استفاده از ماهواره بر «قائم 100» به مدار 550 کیلومتری فرستاده شد. این ماهواره برای آزمایش عملکرد زیرسیستم ها و انجام مانورهای مداری طراحی شده است.
همچنین پرتاب ماهوارههای «کوتسار» و «هذ» در آبان ماه توسط بخش خصوصی انجام شد که نشاندهنده نقش مهم بخش خصوصی در توسعه صنعت فضایی کشور است.
همچنین پرتاب ماهواره های «فجر 3» و «ظفر2» نیز در برنامه های امسال قرار دارد که با استفاده از پرتابگرهای «سیمرغ» و «قائم» انجام می شود. بر اساس این برنامه ریزی ها، ایران در سال 1403 گام های مهمی در توسعه فناوری فضایی برداشت و به نتایج چشمگیری دست یافت.
این دستاوردها در نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت; رویداد ملی توانمندی ها و دستاوردهای بخش خصوصی که سه شنبه دوم بهمن ماه در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد نیز ارائه شد.
آخرین دستاوردهای فضایی ایران در سال جاری
دکتر حسن سالاریه مدیرعامل سازمان فضایی ایران در حاشیه این نمایشگاه با بیان اینکه امسال اتفاقات خوبی در زمینه قرار دادن صنعت فضایی ایران در مدار زمین افتاده است، گفت: این پروژه از دو جنبه از جمله عملکرد قائم 100 برای صنعت فضایی کشور حائز اهمیت بود. این پرتابگر یک پرتابگر سوخت جامد است که ظرفیت چرخش محموله در مدار لئو (400 تا 500 کیلومتر) با وزن 100 کیلوگرم را دارد.
وی سومین پرتاب موفقیتآمیز ماهواره قائم-100 را نشان از تثبیت عملکرد آن توسط محققان صنعت فضایی کشور در مجتمع هوافضای سپاه دانست و گفت: یکی دیگر از جنبههای عملکرد ماهواره چمران-1 این است که همه چیز را تکمیل میکند. ماموریت های آن در مدار انجام شد. این ماموریت ها شامل مانورهای مداری با استفاده از رانشگرهای گاز سرد، تغییر فاز و ارتفاع ماهواره بر حسب ظرفیت رانشگرها و الگوریتم هاست که با موفقیت آزمایش شده و پیشرفت بزرگی برای صنعت فضایی کشور محسوب می شود.
سالاریه پرتاب موفقیت آمیز ماهواره های «هذ» و «کوتسار» در آبان ماه سال جاری را از دیگر پروژه های فضایی کشور در سال جاری دانست که توسط پرتابگر خارجی سایوز انجام شد و ادامه داد: مهمترین جنبه این پرتاب، که برای اولین بار بخش خصوصی فعال در صنعت فضایی یک ماهواره را در مدار قرار داده است. ماهواره “کوتسار” یک ماهواره حسگر با برد تصویربرداری تقریباً 4 متر است و در مدار خود در حال آزمایش است.
رئیس سازمان فضایی ایران تاکید کرد: ماهواره «هدحد» نیز یک ماهواره IOT است و برای آزمایش اهداف اینترنت اشیا در نظر گرفته شده است. ماهواره Headed نیز در حال آزمایش است و اکثر زیرسیستم های آن با موفقیت آزمایش شده اند.
به گفته وی دومین نمونه از این ماهواره توسط بخش خصوصی ایرانی در حال ساخت و تکمیل است. این آغاز حضور قدرتمند بخش خصوصی در صنعت فضایی است. بخش خصوصی در حال حاضر ارتباطات بین المللی خود را آغاز کرده و با پرتابگر خارجی مذاکره می کند که برای بلوغ صنعت فضایی برای ورود بخش خصوصی به این حوزه مهم است.
تاکنون محصولات زیادی از شرکتهای بخش خصوصی در ماهوارههای مختلفی که در مدار یا در دست ساخت داریم استفاده شده و در حال استفاده است، اما کل سیستم توسط بخش خصوصی کشور طراحی و ساخته شده است، این چیز جدیدی است. انجام شد
پرتاب ماهواره فخر-1
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به پرتاب بلوک انتقال مداری سامان-1 و ماهواره ارتباطی فخر-1، سایر دستاوردهای فضایی سال جاری را بررسی کرد و گفت: نانوماهواره فخر-1 صبح امروز به فضا پرتاب شد. جمعه 16 آذر به صورت محموله این ماهواره با بلوک انتقال مداری “سامان 1” و محموله تحقیقاتی دیگری توسط ماهواره بر به فضا پرتاب شد. سیمرغ. این ماهواره با نام «فخر 1» برای پاسداشت خدمات دانشمند شهید دکتر محسن فخری زاده، دارای ابعاد 3 واحد (3U) و جرم آن کمتر از 10 کیلوگرم است.
زیرسیستم های کلیدی مورد استفاده در ماهواره فخر 1 شامل کامپیوتر مرکزی، مدیریت برق و انرژی، ارتباطات رادیویی و دینامیک پرواز است. بیشتر تجهیزات نانوماهواره آنها توسط شرکت های دانش بنیان داخلی بومی سازی شد و برای اولین بار به فضا پرتاب شد. ارزیابی عملکرد زیرسیستم های فوق در شرایط اقلیمی فضایی، به منظور بررسی قابلیت سامانه ماهواره ای مکعبی در انجام ماموریت های فضایی تصویربرداری و پایش طیف الکترومغناطیسی، یکی از اهداف ثانویه پرتاب به شمار می رود. ماهواره فخر 1 .
سالاریه افزود: این پرتاب که چندین رکورد جدید را برای صنعت فضایی ایران به ثبت رساند، نشان از ظرفیت رو به رشد کشور در طراحی و اجرای ماموریت های فضایی پیچیده دارد. پرتابگر سیمرغ پارسال «مهدا» را با موفقیت به فضا پرتاب کرد و امسال نیز بلوک انتقال مداری «سامان 1» را در 25 آذرماه به فضا پرتاب کرد که یکی دیگر از دستاوردهای مهندسین فضایی کشور است و با این پرتاب دو محموله تحقیقاتی دیگر با مجموع مجموع آنها. وزن حدود 300 کیلوگرم ارسال شد که رکورد جدیدی در وزن محموله قابل پرتاب کشور به ثبت رساند. اینها اتفاقاتی بود که سال ها منتظرش بودیم و از این نظر پرتابگر سیمرغ جایگاه ویژه ای در صنعت فضایی دارد. زیرا به عنوان یک پرتابگر سوخت مایع، ظرفیت آن بیشتر از پرتابگرهای سوخت جامد است.
سالاریه تاکید کرد: در ماه های آینده و تا پایان سال برنامه های مهمی در حوزه فضایی را در دستور کار داریم که امیدواریم با تلاش محققان و دانشمندان صنعت فضایی کشور به سرانجام برسد.
سالاریه تاکید کرد: این کلاس انبوه شامل ماهواره های بین 100 تا 300 کیلوگرم نیز در سطح جهانی مورد توجه است. این ماهواره ها به ویژه در زمینه سنجش از دور و مخابرات بیشترین سهم را در پرتاب های اخیر به خود اختصاص داده اند. پرتابگر «سیمرغ» برای کشور اهمیت راهبردی دارد و آینده روشنی را برای سیمرغ پیش بینی می کنیم. امیدواریم پرتاب های آتی این پرتابگر موفقیت آمیز بوده و به عنوان یک سامانه کاملا قابل اعتماد در خدمت برنامه های فضایی ایران باشد.
سامان-1
وی در ادامه به پرتاب بلوک انتقال مداری “سامان” پرداخت و افزود: این بلوک که اکنون در مدار قرار دارد، نمونه کیفی بود که با اصلاحاتی که روی آن انجام شد، به نمونه پرتابی تبدیل شد و اولین آزمایش مداری این بود. سیستمی که قبلاً آزمایش شده بود در اکتبر 1401 به صورت زیر مداری آزمایش شد، در این سال اولین عملیات کامل مداری انجام شد.
سالاریه خاطرنشان کرد: در جریان این پرتاب تصمیم بر این شد که بلوک انتقال مداری “سامان-1” در مدت 30 ساعت در مدار قرار گیرد و این بلوک به عنوان اولین فضاپیمای ایرانی (سفینه انتقال مداری) با قابلیت هایی مانند مدار. عملیات ماهواره ای و گردش در مدار.
سالاریه افزود: بلوک انتقال مداری قابلیت انتقال مداری و این قابلیت را دارد که ماهواره را در مدار قرار دهد و زمانی که به مدار تزریق می شود، ماهواره ای که به آن متصل است، آن ماهواره در نقطه دیگری از مدار مدار هنگامی که پرتابگر ماهواره را در مدار پارکینگ قرار می دهد، بلوک انتقال مداری برای تزریق ماهواره به مدار شروع به کار می کند. بیش از 80 درصد قطعات و سیستم های این عملیات با موفقیت آزمایش شده اند که نشان از پیشرفت چشمگیر فناوری فضایی کشور دارد.
سیستم ماهواره ای اینترنت اشیا
سالاریه به سامانه ماهواره ای شهید سلیمانی اشاره کرد و یادآور شد: سامانه باریک اینترنت اشیاء شهید سلیمانی شامل 20 ماهواره است که قرار بود امسال پرتاب شود، اما تلاش می کنیم تا پایان سال حداقل یک پرتاب از این سامانه داشته باشیم. .
وی تاکید کرد: پرتاب ماهواره سامانه شهید سلیمانی از نیمه دوم سال 1404 انجام می شود که پرتاب این سامانه از پرتابگر ملی و از پایگاه چابهار خواهد بود.
وی با بیان اینکه ماهواره های تحقیقاتی 1، 2 و 4 در دست طراحی هستند، خاطرنشان کرد: ماهواره تحقیقاتی 3 با هدف رسیدن به مدار بالای 36 هزار کیلومتر در مرحله مناقصه است و زمانی که سازنده آن مشخص شود، جزئیات و مختصات ماهواره مشخص خواهد شد. تعیین و اعلام شود.
رئیس سازمان فضایی با تأکید بر اینکه دو ماهواره راداری «راد 1» و «راد 2» در دست ساخت هستند، گفت: دقت تصویربرداری ماهواره «راد 1» 50 متر است و ساخت آن تا پایان سال جاری به پایان می رسد. 1404 و حداکثر. سال آشکار خواهد شد. دقت تصویربرداری ماهواره راد 2 20 متر است و طراحی محموله آن در حال انجام است.
کپسول ارگانیک
وی سپس از انجام مراحل طراحی بیوکپسول های جدید ایرانی خبر داد و گفت: طراحی دو کپسول 500 و 1500 کیلوگرمی مطابق با برنامه 10 ساله فضایی کشور در حال انجام است و انتظار داریم پرتاب های آزمایشی زیر مداری آن آغاز شود. در سال 1404.
سالاریه خاطرنشان کرد: ساخت دو ایستگاه فضایی سلماس و چناران که برای کنترل و دریافت تصاویر طراحی شده اند در حال حاضر در حال تکمیل ساخت زیرساخت های فیزیکی است و بهره برداری از این دو ایستگاه در سال 1404 انجام می شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات