راه اندازی اینترنت کودکان، حمایت از بسترهای داخلی، افزایش تعداد وب سایت های نسل پنجم و رفع مشکلات گیمرها با راه اندازی سایت ها و اپلیکیشن ها از مهمترین اقداماتی است که از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون انجام شده است و به همین دلیل ، برخی از مشکلات و چالش های کاربران در حوزه فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی برطرف شده است.
به گزارش ICTNN، رصد و رفع چالش های حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات از نخستین روزهای آغاز به کار دولت سیزدهم در اولویت کاری دولت سیزدهم بوده است. به عنوان مثال با گذشت حدود یک سال از آغاز به کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این دولت، موضوع اینترنت کودکان که در سال های گذشته نیمه کاره و بلاتکلیف بود، تکمیل و به نتیجه رسیده است. در همین راستا در اواخر تابستان 1401 سرویس اینترنت کودک و نوجوان با نام سرویس 456 با حضور مسئولان رونمایی شد.
بر اساس وظایف پیش بینی شده در سند حمایت از کودکان در فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف شد با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی، فضای امنی را برای کودکان در فضای مجازی فراهم کند. به طوری که کمتر در معرض قرار دادن محتوای نامناسب قرار می گیرند
اما با راه اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس 456)، سه امکان برای حمایت از کودکان در فضای مجازی در اختیار خانواده قرار گرفت: ابتدا با شماره گیری *456، سپس از طریق سایت و سوم به لطف اپلیکیشن 456. امکان تعریف و مدیریت دسترسی کودکان و نوجوانان به اینترنت با توجه به سن و شرایط آنها فراهم شده است.
علاوه بر این، امکان انعطاف پذیری دیگری نیز در قالب اپلیکیشن فراهم شده است که والدین می توانند انتخاب کنند که کدام سرویس، کدام سایت یا کدام اپلیکیشن برای فرزندان فعال شود و برای هر یک از اعضای خانواده، امکان تنظیم سطح دسترسی ویژه ملزم به انجام آن است. امروز پس از گذشت حدود یک سال و نیم از این طرح ویژه، بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزیر ارتباطات، بیش از یک میلیون نفر از این سرویس استفاده می کنند.
حمایت از مشاغل ملی
بنگاه های داخلی و حمایت از آنها از مهم ترین موضوعات مطرح شده توسط دولت آیت الله رئیسی بود. ماجرا از این قرار است که اگرچه دولت های گذشته گام های مهمی برای توسعه و پیشرفت پلتفرم ها و کسب و کارهای ملی در این حوزه برداشته بودند، اما دولت سیزدهم با تصویب آیین نامه حمایت از مشاغل و بسترهای محلی در این حوزه گام مهم و موثری برداشت. بدین ترتیب این آیین نامه در آبان ماه 1401 با حضور وزیر ارتباطات رونمایی شد.
در این آیین نامه تسهیلات و امتیازات بسیار خوبی از قبیل خدمات پرداخت متنوع، ایجاد حساب های امانی و کیف پول دیجیتال و … ارائه شده است. در بخش های مختلف برنامه ریزی شد که به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گامی بسیار بزرگ در جهت حمایت از کسب و کارهای اینترنتی است. اگر این مصوبه به طور کامل اجرا شود قطعا اتفاق بزرگی در کشور رخ خواهد داد.
تعداد وب سایت های نسل پنجم را افزایش دهید
همزمان با توسعه و گسترش نسل پنجم اینترنت (5G) در برخی از کشورهای جهان، ایران نیز از این موضوع غافل نشده و طی سالیان متمادی از جمله دولت سیزدهم اقدامات لازم را برای راه اندازی این نسل از اینترنت انجام داده است. .
سرعت فوق العاده بالای 5G، سرعت انتقال سریع و تاخیر بسیار کم از مهم ترین ویژگی های 5G است که باعث شده تمامی امکانات برای توسعه بیشتر آن در ایران در نظر گرفته شود. تاکنون بیش از 1000 وبسایت اپراتورهای ارتباطی 5G در کشور فعال شدهاند و اگر اپراتورها به تعهد خود مبنی بر افزایش تعداد سایتهای 5G به 10 درصد تا پایان سال جاری عمل کنند، این تعداد افزایش مییابد.
حفظ یک وعده درباره سایت های ممنوعه
اما یکی از مشکلاتی که کاربران ایرانی، کسبوکارها و گروههای علمی و پژوهشی روزانه از آن رنج میبرند، خدمات اینترنتی و سایتهایی است که ایران را تحریم کردهاند. برخی از سایت های مفید به دلایل خاصی دسترسی کاربران ایرانی را محدود می کنند یا به قول خودشان ما را «ممنوع» می کنند. این سایت ها و خدمات مربوط به حوزه های مختلف علم و فناوری، کسب و کار، فناوری اطلاعات و نمونه های دیگری است که کاربران ایرانی برای فعالیت یا کار خود به آن نیاز دارند.
در این زمینه دولت قبل راهکاری را برای مقابله با تحریم ها پیشنهاد کرد و جمعی از فارغ التحصیلان دانشگاه تهران سرویسی را در سایت shecan.ir راه اندازی کردند که بازی ها و خدمات مجاز ایران را دور می زند و به بسیاری از نیازهای کودکان پاسخ می دهد. اما این طرح نیز با شکست مواجه شد زیرا فایل های مورد استفاده به عنوان فیلترشکن دارای معایبی از جمله امکان آلوده شدن دستگاه کاربر به ویروس و سرقت اطلاعات مهم هستند.
از این رو شایعاتی برای یافتن راه حل مطمئن برای این مشکل شنیده شد و در نهایت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم از امکان دسترسی به سایت های ممنوعه با حداکثر سرعت خبر داد.
به گفته زارع پور، بسیاری از این ابزارها و خدمات برای برنامه نویسان، محققان و دانشگاهیان ضروری است و در شرایط فعلی دسترسی با ابزارهای ضد فیلتر انجام می شود که هم امنیت آنها را به خطر می اندازد و هم سرعت استفاده را کاهش می دهد. از امروز با کمک بخش خصوصی و نخبگان سرویسی راه اندازی شده است که امکان دسترسی به تمامی سایت های تحریمی را با حداکثر سرعت فراهم می کند. این امکانات در سایت 403.online در دسترس قرار گرفته است و دسترسی به 200 سرویس پرکاربرد فراهم شده است.
تایید فاکتور و حفاظت از اطلاعات کاربر
داده های شخصی و حفاظت از آن یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در استفاده از ابزارهای الکترونیکی مورد توجه قرار می گیرد و با پیشرفت هایی که در حوزه فناوری اطلاعات شاهد هستیم، حفاظت از این اطلاعات و داده ها اهمیت بیشتری پیدا می کند. به همین دلیل یکی از اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان یکی از متولیان این بخش، رونمایی از لایحه قانون حفاظت و صیانت از اطلاعات شخصی در راستای حفظ حریم خصوصی کاربران بود. فضای مجازی
در همین راستا در تابستان 1396 سازمان فناوری اطلاعات از لایحه قانون حفاظت از اطلاعات شخصی رونمایی کرد و مقرر شد برای تصویب به دولت و مجلس ارسال شود تا در نهایت به قانون تبدیل شود.
گفته شده است که هدف از این لایحه حمایت از حیثیت و حیثیت موضوع دادهها است که شامل شفافسازی حقوق موضوعهای دادهها از جمله در تعامل با سایر حقوق مشروع، دادههای شخصی رویه قانونی، مسئولیت پردازش، مدیریت هم افزایی مسائل نظارتی و نظارتی و همچنین جبران خسارت و خسارت. اما طی این سال ها هیچ اقدام جدی برای تصویب این لایحه و اجرای سریع آن انجام نشد تا اینکه سال گذشته جزئیات جدیدی در این زمینه اعلام شد که حاکی از آن بود که مراحل تصویب نهایی در حال انجام است. سرانجام در 25 اردیبهشت لایحه حفاظت از اطلاعات شخصی در کمیسیون حقوقی دولت تصویب شد.
با ایجاد سایت و اپلیکیشن برای کاهش پینگ بازی مشکل گیمرها را حل کنید
بازیها و بازیهای رایانهای از جمله اشکال جدید بازیهایی هستند که در دهههای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته و برای سنین مختلف و در ژانرهای مختلف بازی تولید شدهاند. می توان گفت که با پیشرفت روزافزون، بازی های رایانه ای به یک امر ضروری تبدیل شده اند. تبدیل به یک حرفه شده است.
اما یکی از مشکلاتی که گیمرهای کشورمان همیشه با آن مواجه بوده اند، مشکل پایین بودن سرعت دانلود و آپدیت بازی ها و پینگ یا تاخیر زیاد بازی های آنلاین است که باعث ایجاد اختلال و تجربه کاربری نامناسب برای بازیکنان در ایران می شود.
بنابراین در اواخر پاییز 1401 طبق وعده وزیر ارتباطات وب سایت و اپلیکیشن رادار راه اندازی شد. استفاده از این سایت و اپلیکیشن آن ضمن افزایش چشمگیر سرعت دانلود بازی ها و به روز رسانی آن ها، پینگ بازی ها را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و در نتیجه تجربه لذت بخشی از بازی های آنلاین را برای کاربران به ارمغان می آورد. گفتنی است این اتفاق با انتقال CDN های این بازی ها به داخل کشور، کوتاه شدن مسیر کاربران داخلی کشور به سرورهای بازی و طراحی ابزارهای ویژه توسط متخصصان جوان کشورمان رخ داد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات