کلاهبرداری های جدید با افزایش دانش سایبری
مسئول فروش خدمات پیامکی یکی از شرکت های پیام رسان گفت: حدود 16 میلیون سیم کارت دائمی در کل کشور وجود دارد که از این تعداد حدود 75 درصد از شهروندان دریافت پیامک انبوه را مسدود کرده اند و فقط برای حدود 6 مورد. ، که نخواست نامش فاش شود. میلیون ها سیم کارت را می توان به صورت پیامک انبوه ارسال کرد. هزینه ارسال پیامک تبلیغاتی با لینک مورد نظر در صورتی که متن پیام بیش از 70 کاراکتر نباشد 160 ریال با 9 درصد ارزش افزوده و با افزایش قیمت پیامک از 1401 بر اساس شورای اسلامی. مونتاژ از سال آینده علاوه بر قیمت هر پیامک 30 ریال از کاربران خدمات مذکور دریافت می شود. مهم نیست که متن پیامک لینک داشته باشد یا نه، اما محتوای آن بیش از 70 کاراکتر باشد. “هزینه دو برابر خواهد شد.”
سبکی مجازات برای جرایم
حجت الاسلام حسن نوروزی نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ICTNN گفت: مجازات های مربوط به کلاهبرداری چندان بازدارنده نیست و تلاش می کنیم در کمیسیون مشترک و طرح حفاظت از فضای مجازی وارد این موضوع شویم.
نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی معتقد است «جرایم کلاهبرداری باید تفکیک شود تا مجازات های مناسب در فضای مجازی، واقعی، خرد و کلان وجود داشته باشد» و ادامه می دهد: معتقد به افزایش مجازات های مربوط به جرایم کلاهبرداری «من هستم. و این موارد در طرح حفاظت از فضای مجازی به دقت در حال بررسی است.»
وی افزود: طبق قانون، مرتکبان ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مجازات افراد بین یک تا هفت سال حبس است؛ اما به ندرت نیز چنین اتفاقی میافتد؛ زیرا قانون جدید قضات را موظف میکند که حداقل مجازات را اعمال کنند، مگر اینکه آنها را محکوم کنند. دلایل کافی برای صدور حکم بیشتر ارائه کنید؛ «مثلاً قاضی باید همان حداقل مجازات را برای کلاهبرداران تعیین کند که یک سال حبس است».
بررسی جدی افزایش مجازات کلاهبرداری
“سرهنگ رامین پاشایی” معاون اجتماعی فتا ناجا به خبرنگار ICTNN گفت: متاسفانه سامانه هایی مانند اطلاعات یا خدمات روز به روز در حال افزایش هستند. از جمله ثبت نام خودرو، وام ازدواج، رهن، سیب زمینی، گوشت، مرغ، تخم مرغ و … که باعث آسیب و سردرگمی کاربران شده است.
حجت الاسلام حامد حاجی المیرزائی، رئیس مرکز گسترش فرهنگ و هنر در فضای مجازی در گفت و گو با خبرنگار ICTNN گفت: اسناد حاکم بر پیامک های انبوه باید بیشتر جنبه های فرهنگی، اقتصادی، هنری و اجتماعی را در کنار جنبه های امنیتی مورد توجه قرار دهند. وزارتخانه ها، سازمان ها و نهادهای جدی عضو کارگروه ساماندهی خدمات ارزش افزوده پیامکی و پیامک انبوه در شبکه های ارتباطی در انجام وظایف خود برای ایمن سازی هر چه بیشتر این حوزه اقدام کنند.
پاشایی گفت: سال آینده پلیس فتا از دولت تقاضای ارائه سامانه جامع خدمات دولتی را خواهد داشت. به گونه ای که تنها یک سامانه به مردم معرفی می شود و تمامی ثبت نام های وزارتخانه های مختلف کشور بر روی آن بستر انجام می شود. این بدان معناست که مردم فقط به یک سیستم متصل هستند.
برخی از شرکت های پیام رسان در دولت قبل مجوز ارسال پیامک دریافت کرده اندرئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و هنر خاطرنشان می کند: البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که این مجوزها در دولت قبل داده شده است. مرکز گسترش فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه بسیار مصمم است و با هر یک از این اپراتورهای دارای مجوز که پیامک انبوه ارسال کنند به شدت برخورد خواهد کرد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
به گفته این کارشناس ارشد مدیریت بانکی، «حساب کلاهبرداران با دستور مراجع قضایی قابل انسداد است، اما این امر زمان بر است و فرد متخلف از قبل مبالغ کلاهبرداری را مثلاً خرید اقلام و رهگیری پول جابجا می کند». کار را بسیار دشوار می کند؛ همچنین، بیشتر حساب های جعلی جعلی هستند. 99 درصد حساب ها به نام افراد ساکن روستاهای کوچک است و این کلاهبرداران با مبلغی ناچیز به نام آنها حساب بانکی باز می کنند».
مقامات قضایی پس از مدتی کلاهبرداران را به بهانه های مختلف واهی مانند آزادی مشروط آزاد می کنند
کمبود دستگاه های مسئول
در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، همزمان با تحول ابزارها و روشهای زندگی اجتماعی، جوامع بشری با چالشهای زیادی مواجه بوده و با تغییراتی در نحوه ارتکاب جرم مواجه هستیم. امروزه با انواع جدیدی از جعل در فضای مجازی مواجه هستیم که با استفاده از راهکارهای فنی توسط کارشناسان مجرمانه صورت می گیرد و مبارزه با آن مستلزم کسب مهارت های علمی و عملی مختلف است.
توسعه فرهنگی در فضای مجازی به جای کنترل صرف
مجازات های کلاهبرداری در طرح های امنیت سایبری تشدید می شود
فیشینگ روشی برای جمع آوری اطلاعات شخصی افراد با استفاده از ایمیل ها و وب سایت های فریبنده است.
“سعید بزرگی سیلاخور” وی در گفت و گو با خبرنگار ICTNN افزود: به دلایل متعدد امکان مسدود کردن حساب های کلاهبرداران و پول های اخذ شده وجود ندارد. چرا که گاهی برخی از کارمندان بانک ها چندان سخت گیری در مورد افتتاح حساب افراد ندارند و در مواردی بسیاری از این حساب های بانکی قدیمی هستند و در آن زمان مردم کد ملی را دریافت نمی کردند تا از سازمان ثبت احوال استعلام کنند و مشخصات را به صورت دستی وارد کنند. یا از کد پستی دریافت نشده و اگر هم دریافت میکرده، دقیق نیست.»
کلاهبرداران اعداد را طوری برنامه ریزی می کنند که مخاطبان و شهروندان فقط 4 رقم را ببینند.وزیر اسبق ارتباطات ادامه می دهد: کلاهبرداران ممکن است بر اساس ترفندهایی، شماره ها را طوری برنامه ریزی کنند که مخاطبان و شهروندان تنها 4 رقم را ببینند و تصور کنند که این شماره تلفن به نحوی معتبر است، زیرا برخی از شماره ها توسط دستگاه های مسئول کنترل می شود. اما این افراد دارای اعداد جعلی هستند و با توجه به افزایش دانش الکترونیک، هر روز شاهد ترفند جدیدی هستیم؛ «در غیر این صورت برای اعداد 3 یا 4 رقمی قوانین سختی وجود دارد و به همه امتیاز تعلق نمی گیرد. “
سید احمدرضا معتمدی یکی از اعضای کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در این خصوص به پژوهشگر ICTNN گفت: چون همه آنها کلاهبرداری نیستند و کار آسانی نیست؛ کلاهبرداران شماره ها را تغییر می دهند و پیام های مورد نظر خود را با یک شماره ارسال نمی کنند. اگر شماره خاص و دائمی باشد می توان با آن برخورد کرد. اما آنها هم ترفندهای خودشان را دارند و اعداد را تغییر می دهند.»
وی گفت: به محض ارائه یک سامانه توسط یک مرکز خدمات، مجرمان سایبری بلافاصله پلتفرمی را روی آن نصب می کنند، پیامک ارسال می کنند و از کلاهبرداری فیشینگ استفاده می کنند.
چرا حساب های بانکی تقلبی مسدود نمی شود؟
ارائه سرویس پیامک با لینک اینترنت
کلاهبرداران از افراد محروم جامعه برای کلاهبرداری خود سوء استفاده می کنند وی می افزاید: در سال های اخیر خوشبختانه بانک های کشور دقت کافی برای افتتاح حساب شهروندان داشته اند و تمامی اطلاعات اعم از کدپستی یا شماره تلفن همراه مراجعه کنندگان بانک ها در طرحی به نام شاهکار استعلام می شود. چندین استعلام برای افتتاح حساب؛ «مانند بدهی بانکی افراد، چک برگشتی و کدپستی».
سید محمد امامی مدیرکل دفتر نظارت بر خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات به ICTNN گفت: شماره های پیامکی در اختیار اپراتورهای تلفن همراه و مجوز ارسال پیام از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر می شود و توسعه محتوایی این رسانه ها است. به عهده کانون توسعه فرهنگی است.» و هنر در فضای مجازی است. بنابراین این اپراتورها هیچ مجوزی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ندارند و فقط ما مصوبات فنی را در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات دنبال می کنیم و هیچ مجوزی برای نظارت بر محتوای پیامک ها نداریم و این سرشماری ها مجوز دارند. توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی »
کلاهبرداری های پیامکی در سال های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. پلیس فتا بارها با ارسال پیامک از شهروندان خواسته است روی پیام هایی که حاوی لینک اینترنتی هستند کلیک نکنند. در چنین شرایطی سوالی که در اذهان عمومی ایجاد می شود این است که مجرمان چگونه وارد پیامک های موبایل اپراتورهای مخابراتی می شوند؟ و چگونه متولیان نمی توانستند با ممانعت از نفوذی ها و نفوذ در آنها از تکرار این گونه اخاذی ها جلوگیری کنند.
“شقایق پارسا” یک وکیل دادگستری و یک وکیل پایه یک دادگستری به خبرنگار ICTNN گفت: سبک بودن مجازات های متقلبانه مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است و همواره در این زمینه تخلف کرده ایم. متأسفانه قوانین ناقص و ضعیف در گذشته با ابلاغ قانون تخفیف مجازات حبس همزمان با پایان دولت قبل، وضعیت را بدتر کرد. به طوری که اکنون مجازات سنگینی برای جرم جعل نداریم; یعنی مجازات های موجود را می توان به جریمه تبدیل کرد; بر این اساس در دو سال اخیر که قانون تخفیف مجازات حبس تصویب و ابلاغ شد، وضعیت بدتر شده است».
وی افزود: باید در اجرای تخفیف مجازات حبس دقت بیشتری شود، اگرچه اصل سیاست درست است اما باید در برخی موارد از جمله مجازات کلاهبرداری تجدید نظر کنیم.
در فروش خدمات پیامکی متن مورد نظر خریدار اعمال می شودوی یادآور می شود: اگر می خواهید از پیام خود بازخورد داشته باشید علاوه بر این هزینه باید پنلی را نیز خریداری کنید که سقف آن 30 هزار پیامک 150 میلیون ریال است و سقف ارسال نامحدود 20 میلیون ریال است همچنین ، در صورت خرید یک عدد غیر رند 12 رقمی برای ارسال پیامک 3 میلیون ریال و در صورت تمایل 4 عدد غیر رند بعد از تمدید 200 قیمت 80 میلیون ریال و در صورت تمایل 3 عدد می باشد. اعداد غیر رند قیمت 120 میلیون ریال. »
مرکز گسترش فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این شماره ها را به حدود 7 شرکت از جمله آتیه داده پرداز و مگفا و … واگذار می کند و به شعب زیرمجموعه خود نیز می فروشند. اما ما وظیفه ای نداریم که وارد آنچه که آنها مبادله می کنند وارد شویم.»
درخواست فتا برای راه اندازی سامانه خدمات جامع
وزارت ارتباطات مجوز ارسال پیامک انبوه را صادر نمی کند وی می افزاید: برای کلاهبرداری و محتوای پیامکی در شبکه های ارتباطی، کارگروه ویژه ای در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مصوبه بیست و یکمین شورای عالی فضای مجازی تشکیل شده است که نمایندگان دستگاه های مختلف از جمله دادستانی کل کشور، این وزارتخانه در آن حضور دارند. ارتباطات و فناوری اطلاعات وزارت کشور وزارت اطلاعات، دادگستری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان تبلیغات اسلامی، نیروی انتظامی و مرکز ملی فضای مجازی حضور دارند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری