معاون وزیر ارتباطات گفت: وقتی خودرویی دچار مشکل می شود آن را در شهر می چرخانند و مشکلات فنی پیدا می کنند اما برای ماهواره و پرتابگر چنین امکانی وجود ندارد. پس از پرتاب ماهواره، دیگر برای عیب یابی قابل برگشت نیست. بررسی ها نشان می دهد که پرتابگر سبک وزن بومی برای رسیدن به مدار LEO در سال جاری به مرحله تثبیت کامل فناوری می رسد و ماهواره را در مدار قرار می دهد.
هفت ماهواره ایرانی در خط
سالاریه درباره تزریق ماهواره به ژئومدار گفت: کشوری که قصد پرتاب ماهواره به مدار 36 هزار کیلومتری را دارد، ابتدا باید پرتاب های موفق ماهواره در مدار پایین را تثبیت کند و مانورهای مداری موفقی داشته باشد.
پرتابگرهای بومی در مرحله تثبیت فناوری
حسن سالاریه، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فضایی ایران در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ICTNN، اظهار داشت: برخی افراد معتقد بودند ماهواره ظفر به دلیل مشکلات پرتابگر بومی در مدار قرار نگرفته است. ، بسیاری از ماهواره های بومی فرصت انجام عملیات و سنجش عملکرد و دقت در مدار را نداشتند، بنابراین ماهواره ظفر و سایر ماهواره های مشابه در مدار نبودند تا بتوانیم صحت 100 درصدی عملکرد یا مشکلات احتمالی آنها را بررسی کنیم.
وی گفت: پرتابگرهای بومی ما در حال تجمیع فناوری هستند. این فناوری پیچیده است و دارای چندین موتور و هزاران قطعه است. عملیات و کاربرد این فناوری به آزمایش های زیر مداری مختلفی نیاز دارد. با آخرین تستی که انجام شد به نظر می رسد مشکلات اصلی یکی از پرتابگرهای سبک ایرانی حل شده است.
برنامه ریزی برای قرار دادن ریزماهواره ها در ژئومدار تا سال 1404
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: زمانی که ماهواره در مدار قرار می گیرد باید مدتی منتظر بمانیم تا عملکرد و داده های مورد نظر خود را از آن به دست آوریم. در واقع باید یک سری اقدامات از جمله کالیبراسیون حسگرها، بارگذاری و تنظیم بهره کنترلی و مواردی از این دست در هفته های اول پس از تزریق ماهواره به مدار انجام شود. مانند ماهواره «نور 2» که در اسفند 1392 پرتاب شد و تقریباً 2 ماه بعد به بهره برداری رسید.
وی ادامه داد: تلاش ما این است که بتوانیم در افق 1404 یک ماهواره در کلاس میکرو در ژئومدار قرار دهیم. قدم بعدی این است که بتوان یک ماهواره عملیاتی با محموله های مخابراتی مورد نیاز کشور در این مدار قرار داد و پروژه های مربوط به بلوک های انتقال مداری نیز با همین رویکرد ارائه و دنبال می شود.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
برخی معتقدند پرتابگرها در پرتاب های ناموفق گذشته مشکل داشتند اما چندی پیش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که این مسائل در حال بررسی است. اسفندماه سال گذشته اولین ماهواره با پرتابگر بومی پرتاب شد و به این ترتیب توانستیم لایه لئو را تثبیت کنیم.
به گزارش ICTNN، تثبیت ماهواره ها در لایه لئو (500 کیلومتری زمین) و دستیابی به ژئومدار برای ماهواره های اندازه گیری و سامانه های ماهواره ای از مهمترین اهداف ایران در حوزه فضا است. یکی از ارکان مهم دستیابی به این هدف، پیشرفت در حوزه پرتابگر بومی است.
سالاری گفت: اکنون هفت ماهواره در خط داریم و امیدواریم همه آنها در مدار قرار بگیرند و عملیاتی شوند.
وی افزود: شاید ماهواره های ما هم مشکل فنی داشته باشند چون اولین بار است که در مدار قرار می گیرند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری