بر اساس آخرین اظهارات مسئولان در خصوص خلاءهای قانونی ارزهای رمزنگاری شده در ایران، جلسات متعددی با نهادهای متولی از جمله بانک مرکزی برگزار شد که یکی از نتایج این جلسات این بود که بانک مرکزی در تشکیل این سوال دخالت کرده است. . که متاسفانه وظایف خود را به خوبی انجام نداد.
به گزارش ICTNN، ارز دیجیتال یا ارز دیجیتال پولی است که با استفاده از الگوریتم های رمزگذاری شده بین کاربران رد و بدل می شود. بسیاری از ارزهای دیجیتال به شبکه های غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاک چین متکی هستند. یک دسکتاپ توزیع شده که توسط یک شبکه مجازی مدیریت می شود و مالک خاصی ندارد.
در سال های اخیر توجه به ارزهای رمزنگاری شده برای سرمایه گذاری در این بازار به منظور حفظ ارزش پول و سرمایه معطوف شده است و افراد زیادی وارد این عرصه شده اند و علاوه بر سودهایی که منجر به عده ای شده است. سوء استفاده در نتیجه این موضوع، از استخراج غیرمجاز تا ضرر در مبادلات غیرقانونی ارزهای دیجیتال.
در واقع کارشناسان و تحلیلگران معتقدند این پدیده نوظهور می تواند چالش هایی را برای فعالان آن ایجاد کند. این احساس که مردم از کسانی که وارد بازار شدهاند عقب ماندهاند و تلاش میکنند به عقب برسند نیز میتواند آسیبزا باشد. بنابراین، افرادی که این بازار و فناوری را نمی شناسند، بدون اطلاع از ارزش واقعی این ارزهای دیجیتال، تنها به دریافت آن فکر می کنند و گاهی اوقات گرفتار می شوند، بنابراین اطلاع از خطرات ارزهای رمزنگاری شده بسیار مهم است.
رایجترین جرم در ارزهای دیجیتال این است که افراد ناآگاهانه به افراد خاصی اعتماد میکنند و به آنها پول میدهند تا برایشان ارزهای دیجیتال بخرند. برخی از این کلاهبرداران و کارشناسان جعلی پس از دریافت پول به هیچ وجه ارز دیجیتال نمی خرند و ناپدید می شوند. برخی دیگر ارزهای دیجیتال می خرند و رمزهای کیف پول افراد را نزد خود نگه می دارند و پس از مدتی کیف پول را خالی می کنند.
در کنار مشکلات و خطرات دیگر در این زمینه، هک کیف پول یا حساب های کاربری در صرافی ها شاید مهم ترین خطر در این زمینه باشد. بنابراین، هر فردی که وارد این عرصه می شود، باید بداند که با چنین تهدیداتی مواجه است. روند رسیدگی به این جرایم در پلیس فتا نیز بسیار پیچیده است زیرا بسیاری از مجرمان خارج از کشور هستند و هویت ندارند و این موارد بیشتر بین المللی است.
بنابراین، اگرچه به افراد علاقه مند توصیه می شود با دانش و آگاهی کافی وارد این حوزه شوند، اما خلأهای قانونی در حوزه ارز وجود دارد که بستر سوء استفاده را فراهم می کند. سوالی که حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژی در گردهمایی قضات و کارکنان دادگستری تهران در خصوص ارزهای رمزپایه مطرح کرد: در خصوص تخلفات و مفاسد بانک ها، گمرکات، تعهدات مبادله ای، ارزهای رمزنگاری شده و … باید تدابیر و اقدامات پیشگیرانه انجام شود. گرفته شده است.
وی تاکید کرد: پروندههای چند دعوی مرتبط با ارزهای دیجیتال میتواند پیامدهای اقتصادی و اجتماعی جدی داشته باشد. تعداد این موارد می تواند افزایش یابد. از این رو لازم است آگاهی و اطلاع عموم مردم از عواقب و آسیب های فعالیت و سرمایه گذاری در این مناطق پرخطر، حمایت نشده و تضمین نشده صورت گیرد. در این راستا مراجع قضایی ذیربط باید از توانمندی های مرکز رسانه های قضایی و سایر رسانه ها برای تبیین هر چه بیشتر مردم استفاده کنند.
البته چند روز بعد سخنگوی قوه قضاییه به تشریح خلاء قانونی در حوزه ارزهای رمزپایه و اقدامات و اقدامات پیشگیرانه قوه قضائیه برای جلوگیری از ارتکاب جرایم در این حوزه پرداخت. در ایران جلسات متعددی با. موسسات سپرده گذاری از جمله بانک مرکزی و یکی از نتایج این جلسه ورود بانک مرکزی و حضور موثرتری در سازماندهی این انتشار بود که متاسفانه تاکنون وظایف خود را به خوبی انجام نداده است.
وی افزود: از آنجایی که این ارزهای رمزپایه اغلب پشتوانه مشخصی ندارند، اغلب خارج از فرآیندهای نظارتی هستند، بنابراین بستر مناسبی را برای فعالیتهای مجرمانه مانند پولشویی و کلاهبرداری فراهم میکنند و البته دولت نیز با مصوبهای که در پیش گرفته است. با در نظر گرفتن ریسک فعالیت و ریسک های مرتبط با این نوع تراکنش، این نوع معامله ممنوع شده است. همچنین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، خلأهای قانونی را شناسایی کرد و از دیگر اقدامات این اداره برای پیشگیری از وقوع جرم، اقدامات فنی با رویکرد پیشگیرانه و شناسایی آخرین ترفندها در حوزه ارزهای رمزنگاری شده بود.
از این رو با توجه به اینکه چند سالی است که استفاده از این فناوری جدید در کشور ما رواج یافته است، به دلیل کمبود دانش در دنیای ارزهای دیجیتال، قوانینی در این زمینه در حال تدوین است. تابستان سال گذشته دولت سیزدهم اعلام کرد که آیین نامه جامع ارزهای رمزنگاری شده تصویب و لایحه قانونی آن تهیه شده است که برای تبدیل شدن به قانون به مجلس ارسال می شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات