در دنیای امروز فضای مجازی مانند اقیانوسی بی کران از اطلاعات، ارتباطات و فرصت هاست که هر روز بر جذابیت و پیچیدگی آن افزوده می شود، به طوری که تنها با چند کلیک ساده می توان به دورافتاده ترین نقاط جهان سفر کرد و ارتباط برقرار کرد. با افراد مختلف از فرهنگ های مختلف
به گزارش ICTNN، جدای از فرصت های باورنکردنی، سایه ای از تهدیدات در فضای مجازی وجود دارد که می تواند هر لحظه مانعی برای کاربران، سیاست گذاران و دولت ها ایجاد کند. از حملات سایبری گرفته تا سرقت هویت و اخبار جعلی، برخی مسائل در فضای مجازی می تواند امنیت جوامع را به چالش بکشد. بنابراین مدیریت صحیح فضای مجازی علاوه بر بسترسازی برای شکوفایی توانمندی ها در این حوزه، می تواند از ایجاد نابسامانی ها، تهدیدات امنیتی و آسیب های اجتماعی جلوگیری کند.
ضرورت تدوین سند جامع و راهبردی حاکمیت فضای مجازی
از سوی دیگر، حاکمیت فضای مجازی به دلیل گستردگی و پیچیدگی خود نیازمند سندی جامع است که تمامی ابعاد این حوزه را پوشش دهد و تصمیمات را به سمت رویکردی منسجم هدایت کند. فضای مجازی به عنوان یک پلتفرم حاوی میلیونها کاربر و دادههای بیشمار، نیازمند یک چارچوب منحصربهفرد و منظم برای مدیریت صحیح در سطح ملی و بینالمللی و محافظت در برابر تهدیدات و خطرات احتمالی است.
همچنین وجود سند جامع مدیریت فضای مجازی می تواند نقش و وظایف نهادها و بازیگران مختلف را به وضوح مشخص کند و شرایطی را برای هر نهاد اعم از دولت، شرکت های خصوصی و کاربران فراهم کند تا در بستری شفاف و هماهنگ فعالیت کنند.
به گفته تحلیلگران، در این راستا، مقام معظم رهبری شورای عالی فضای مجازی را به عنوان ستاد و کانون در فضای مجازی تشکیل دادند و سیاست گذاری، برنامه ریزی و هماهنگی برای تحقق حاکمیت فضای مجازی را از وظایف این توصیه قرار دادند.
رهبر انقلاب همچنین در اجلاس نوروزی 1400 بر لزوم مدیریت فضای مجازی تاکید کردند و گفتند: همه کشورهای دنیا فضای مجازی خود را مدیریت می کنند (در حالی که) ما مفتخریم که فضای مجازی را رها کرده ایم. فضا، این افتخار ندارد. اصلا باعث افتخار نیست فضای مجازی باید مدیریت شود…، این ابزار را نباید در اختیار دشمنی قرار داد که بتواند علیه کشور و ملت توطئه کند.
بنابراین، نیاز کشور به سند جامع و منسجم برای مدیریت فضای مجازی در کشور، شورای عالی فضای مجازی را بر آن داشت تا به عنوان مرکز کانون سیاست گذاری و برنامه ریزی در فضای مجازی عمل کرده و «سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران» را تدوین کند. . در فضای مجازی” ویرتوئل” گام بلندی در جهت مدیریت خوب این فضا برداشته است.
سند راهبردی فضای مجازی چیست؟
سند راهبردی فضای مجازی در 17 شهریور 1401 به دستگاه های ذیربط ابلاغ شد، این سند که در قالب نقشه راه کلان جهت هدایت فعالیت ها و سیاست های کشور در حوزه فضای مجازی به سال 1410 و چهار بند تدوین شده است. ارزشهای کلان، چشمانداز، اهداف و اقدامات شورای عالی فضای مجازی. Space شامل 39 کلان اکشن است. بر اساس این سند، مدیران موظف شدند مدارک و برنامه های عملیاتی خود را به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کنند.
سند راهبرد فضای مجازی با مطالعه اسناد راهبردی و دیدگاه های کشورهای مختلف در حوزه فضای مجازی، تحلیل وضعیت موجود و ترسیم آینده مطلوب و بررسی اسناد عمده ای مانند قانون اساسی، سند چشم انداز تهیه و تدوین شد. و دستورات ریاست عالی شورای عالی فضای مجازی. همچنین در تهیه این سند نظرات مراکز علمی، پژوهشی، دانشگاهی و دستگاه های دولتی مرتبط با فضای مجازی نیز لحاظ شده است.
نگاهی به اهداف و چشم اندازهای سند راهبردی فضای مجازی
بر اساس این سند، فضای مجازی ایران تا سال 1410 باید فضایی سالم، مفید، امن و مساعد برای پیشرفت سایر حوزه ها با تکیه بر ظرفیت ها و نیروی انسانی متخصص و کارآمد باشد. این فضا باید با کمترین وابستگی و حفظ استقلال هوشمندانه در نهادها و مجامع منطقهای و بینالمللی حضوری قوی و متمرکز داشته باشد و منبع الهام در جهان اسلام و یکی از قدرتهای اصلی سایبری در عرصه جهانی تلقی شود.
همچنین بر اساس این سند، نظام حکمرانی فضای مجازی باید بر مشارکت شهروندان، سازمانها، کسبوکارها و بخشهای دولتی و خصوصی و رویکردی مبتنی بر حاکمیت ملی، عدالت، آزادی و حمایت از حقوق مردم و یکپارچه و یکپارچه باشد. رویکرد همگرا مدیریت برای دستیابی به بالاترین سطح ایمنی و سلامت در ارائه فضای مجازی.
بر اساس چشم انداز سند راهبردی فضای مجازی، زیرساخت های فضای مجازی کشور باید با تکیه بر شبکه ملی اطلاعات و متصل به شبکه جهانی، امن، پایدار، یکپارچه و گسترده در سراسر کشور باشد تا بتواند با استفاده از مدرن نقش موثری ایفا کند. فن آوری در فرآیندهای صنعتی ایفای نقش در اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان و ایجاد فرصت های شغلی جدید برای کشور.
تحکیم و تقویت حاکمیت، اعمال حاکمیت و اقتدار ملی بر تمامی ابعاد و لایه های فضای مجازی کشور، ترویج گفتمان انقلاب اسلامی، گسترش عمق راهبردی نظام و تحقق تمدن نوین اسلامی در فضای مجازی، تحقق قدرت فضای مجازی در در سطح جهانی، تامین حقوق، امنیت و منافع ملی در فضای مجازی و تحقق چندجانبه گرایی دولت ها در حاکمیت اینترنت، ارتقای سطح هوشمندی در سیستم های ملی، تامین امنیت کلی فضای مجازی کشور در بالاترین سطح، تکمیل و به روز رسانی شبکه ملی اطلاعات. با توجه به تحولات فناوری، فضای مجازی و ایجاد فضایی سالم، مفید، امن، در دسترس و مقرون به صرفه بخشی از اهداف این سند راهبردی است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات