به گزارش خبرنگار اقتصادی ICTNN، سامانه “پنجره واحد آمایش سرزمین” در اردیبهشت 1396 به عنوان یکی از 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیک مطرح شد و مسئولیت ایجاد آن از وزارت جهاد کشاورزی به فناوری اطلاعات سامان منتقل شد. پس از حدود 1.5 سال در دی ماه 1397 طرح اجرای پروژه نصب سیستم پنجره واحد زمینی به تصویب سازمان اداری و استخدامی کشور رسید.
این سامانه ابتدا به صورت آزمایشی در استان های اصفهان و زنجان راه اندازی شد و در مهر ماه سال 1402 سرویس دهی سامانه در تمامی استان های کشور آغاز شد.
این سامانه خدماتی از قبیل تعیین حریم اراضی روستایی، تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی، تعیین ماهیت اراضی، درخواست زمین (گواهی مستثنیات ملی)، واگذاری اراضی ملی و دولتی برای پروژه های کشاورزی و صنعتی، صدور پروانه ارائه می کند. برای ایجاد و توسعه شهرک های صنعتی غیردولتی.
طبق آخرین آمار، این سامانه ۷۵۸۸۸۸ کاربر دارد که تاکنون بیش از یک میلیون و ۹۲ هزار درخواست ثبت کرده اند.
پنجره واحد زمین با استفاده از هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل انبوه داده ها علاوه بر پایش زمین، با برقراری ارتباط بین 31 دستگاه ذی نفع از 51 دستگاه مرتبط در صدور تجهیزات لازم، نقش بسزایی در زمینه تولید جهشی با مشارکت مردم ایفا می کند. مجوز به مردم
در 2 سالی که از راه اندازی سامانه پایش اراضی کشور می گذرد، این سامانه در 31 استان کشور و پنج منطقه آسیب پذیر اراضی کشاورزی، منابع طبیعی، اراضی دولتی، حریم جاده ها و چهار پهنه زیست محیطی مستقر شده است. (پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات) حیات وحش و مناطق حفاظت شده را نیز پوشش می دهد.
از ظرفیت 2 شرکت دانش بنیان در تعامل با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای استقرار هسته پردازشگر تصاویر ماهواره ای و ارتقای 45 درصدی (از 36 به 81 درصدی) در دقت شناسایی تخلفات در سال 1402 استفاده شده است. .
مساحت کل کشور 165 میلیون هکتار است که 12 تا 15 درصد آن برای کشاورزی مناسب است. تعداد عناوین مجرمانه و قابل شناسایی توسط زیرسامانه پایش اراضی به 52 مورد رسید و اکنون بیش از 57 هزار تغییر اراضی شناسایی و 16 هزار و 530 تخلف ارجاع شده است.
87 درصد از تخلفات گزارش شده توسط سامانه سابقه پیگیری قبلی به عنوان تخلف نداشته اند. با استفاده از این سامانه 74 درصد تخلفات در بازدید صحرایی از اراضی کشاورزی مشاهده شده است. تخلفات پیگیری شده در محاکم قضایی به 44 درصد رسیده است.
کاهش 90 روزه زمان صدور پروانه تغییر کاربری
بر اساس اعلام معاون سابق وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات، از بدو تأسیس این سامانه، میانگین زمان صدور مجوز تغییر کاربری در کل کشور از حدود 253 روز به 163 روز افزایش یافته است. کاهش حدود 90 روز – حدود 36٪ بهبود) با دریافت 18 استعلام. از دستگاه های اجرایی مختلف کاهش یافته است.
سیستم پنجره واحد زمینی نیز گام بزرگ دیگری برداشته است و آن کاهش 3.2 میلیون بازدید است که در صورت نبود این سیستم باید انجام می شد. به این ترتیب کاهش بیش از هزار میلیارد تومانی هزینه برای ثبت درخواست متقاضیان تغییر کاربری اتفاق افتاده است.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات