بر اساس گزارش اتاق بازرگانی تهران، سالانه حدود 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور تولید می شود که در صورت جمع آوری و بازیافت صحیح، میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد می کند، اما مدیریت این کار به خوبی انجام نمی شود و این امر فرصت های اقتصادی تا حد زیادی نادیده گرفته می شود.
به گزارش ICTNN، معاونت تحقیقات اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی با عنوان «بررسی اجمالی وضعیت پسماند صنعت برق و الکترونیک» به افزایش تولید زباله الکترونیک و برق در جهان پرداخت. این نوع ضایعات شامل وسایل الکترونیکی و الکتریکی خارج از رده مصرف کننده است که حاوی مواد ارزشمندی از منابع طبیعی تجدیدناپذیر مانند سرب، کادمیوم، جیوه و غیره در معرض خطر هستند.
در این میان فرصتی وجود دارد که تهدید زباله های الکتریکی و الکترونیکی را به یک فرصت اقتصادی برای جهان تبدیل کند. در سال 2022، حدود 62 میلیارد کیلوگرم زباله الکترونیکی و الکتریکی در سراسر جهان تولید شد که کمتر از یک چهارم آن رسما جمع آوری و بازیافت شد.
همچنین بر اساس این گزارش، ایران به دلیل افزایش جمعیت، ایجاد واحدهای خدماتی، بازرگانی، تولیدی و صنعتی و مهمتر از آن وزارتخانه ها، ادارات، بزرگترین بازار مصرف قطعات کامپیوتر در منطقه و استان تهران است. و سازمان ها، حجم قابل توجهی ضایعات محصولات الکتریکی و الکترونیکی تولید می کنند، اما به دلیل نبود برنامه و فرهنگ جامع بازیافت زباله های الکتریکی و الکترونیکی، می توان گفت که محیط زیست کشور و استان در خطر است و آن فرصت های اقتصادی نادیده گرفته می شود
اگرچه اطلاعات دقیقی از میزان تولید و بازیافت زباله های الکترونیکی و الکتریکی در ایران وجود ندارد و به نظر می رسد بخش غیررسمی در جمع آوری و بازیافت این نوع زباله ها فعال تر است، اما تخمین زده می شود که حدود 400 هزار تن زباله زباله های الکترونیکی زباله هر ساله در کشور تولید می شود و در صورت جمع آوری و بازیافت صحیح می تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کند. اما در حال حاضر مدیریت پسماندهای الکترونیکی در کشور ما به خوبی انجام نمی شود و این فرصت عظیم اقتصادی تا حد زیادی نادیده گرفته می شود.
هم اکنون در مناطق 22 گانه شهر تهران غرفه های «الکتروکاپ» برای جمع آوری زباله های الکترونیکی فعال است و شهروندان می توانند در ازای تحویل این نوع پسماندها و یا تفکیک زباله های الکترونیکی و الکتریکی و دفع آن به غرفه های بازیافت، مبالغ مربوطه را دریافت کنند. اما همچنان اکثر زباله های الکترونیکی و زباله های الکترونیکی بدون جداسازی از زباله های شهری به محل های دفن زباله ارسال می شوند.
تهدید زباله های الکترونیکی برای زنجیره غذایی
اساساً به دلیل عدم اطلاع مردم، روش های صحیح دفع این زباله ها را نمی دانند و آنها را در بین زباله های شهری پرتاب می کنند. در حالی که بخش قابل توجهی از زبالههای الکتریکی و الکترونیکی قابل بازیافت هستند و معمولاً حاوی مقادیر قابل توجهی فلزات گرانبها مانند طلا و نقره هستند، مردم این زبالهها را با زبالههای شهری دفع میکنند و حتی گاهی اوقات زبالهها را به زنجیره میآورند. علاوه بر ایمنی محیطی، سلامت و امنیت غذایی مردم را نیز تهدید می کند و باعث بروز بیماری های مختلف کلیه، خون، قلب، سرطان، سیستم عصبی و … می شود.
در نتیجه عناصری مانند جیوه، سرب و کروم وارد محیط زیست می شوند و باعث آلودگی خاک و آب های زیرزمینی می شوند، در حالی که 70 درصد از آلودگی فلزات سنگین در شیرابه به زباله های الکتریکی و الکترونیکی مربوط می شود. همچنین عدم توجه کافی به بازیافت این نوع زباله ها منجر به از دست رفتن مقدار قابل توجهی از عناصر و فلزات گرانبها مانند طلا، نقره و مس می شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات