گزارش کردن معاونت علمی و آموزشی ICTNN از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از حوزههای پیشرو و تأثیرگذار در اکوسیستم علم و فناوری است و با توجه به اهمیت این موضوع، معاونت علمی رئیسجمهور ستادی را تشکیل داد. توسعه ارتباطات و فناوری های ارتباطی در سال گذشته. انجام داد
محمد کرباسی وی در خصوص فعالیت های این ستاد گفت: ستاد توسعه فناوری های ارتباطی و ارتباطی بر زیرساخت های ارتباطی، هوشمندسازی صنایع و تحول دیجیتال متمرکز است. فاصله ما در این سه حوزه با فناوری هایی که در سطح بین المللی وجود دارد به قدری است که تشکیل ستاد توسعه فناوری ها در این حوزه ها جلوه بیشتری داشت.
وی در خصوص فعالیت این ستاد در زمینه کیفیت اینترنت داخلی گفت: یکی از موضوعاتی که در ستاد قابل پیگیری است توسعه فناوری است. به دلیل زمانبرتر بودن، به آینده و توسعه زیرساختهای ارتباطی نسل پنجم در کشور نگاه میکنیم و از ظرفیتهای کشور برای بومیسازی آن استفاده میکنیم.
همچنین شاید از نظر فناوری از نظر هوشمندی و اینترنت اشیا کمبودی نداشته باشیم. اما هدف از توسعه ارتباطات نسل پنجم این است که بتوان به اینترنت همراه با کیفیت و پهنای باند بالا دست یافت که تنها یکی از سه محور مهم اینترنت نسل پنجم است. چرا که نسل پنجم علاوه بر توسعه ارتباطات سیار، توسعه هوشمندسازی و استفاده از اینترنت اشیا و توسعه ارتباطات با پهنای باند بالا و حساس با تاخیر کم در خودروهای هوشمند را نیز شامل می شود.
توسعه شبکه ملی اطلاعات؛ 60 درصد
وی موضوع دیگر را شبکه ملی اطلاعات دانست و گفت: وقتی شبکه ملی اطلاعات وجود ندارد، درخواست خدمات اینترنتی از متقاضیان از مرز خارج می شود و به سرور خارجی می رسد و آن سرور خارجی درخواست می کند تا دوباره میزبان داخلی و دوباره همان مسیر طی می شود. یعنی چهار بار به خاطر این موضوع از مرز رد می شویم. این در حالی است که اگر اینترنت ملی که شبکه ملی اطلاعات است شکل بگیرد کمک قابل توجهی به کیفیت اینترنت می کند و بیش از 60 درصد کار شبکه ملی پیشرفت کرده است. یکی از اولویت ها و ضرورت هایی که در ستاد تعریف کرده ایم، پیگیری بومی سازی این محورها است. این موارد مربوط به وزارت ارتباطات است، ماموریت اصلی این وزارتخانه خدمات رسانی است نه توسعه فناوری. رویکرد آنها به کیفیت اینترنت داخلی، پشتیبانی از بومی سازی است.
کرباسی در تشریح حمایت ها گفت: حمایت به این معنا که در اولویت های سیاست گذاری و انتخاب بازار عرضه کننده قرار دارد. اما آنها مأموریت توسعه فناوری ندارند. در تعاملی که با معاونت نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات ایجاد کرده ایم، فراخوانی مشترک با این معاونت و یکی از اپراتورها منتشر کرده ایم.
وی درباره برنامه های اصلی این ستاد نیز گفت: سه موضوع محوری را به عنوان پروژه های کلیدی ستاد تعریف کرده ایم. اول، انتقال داده های نوری. به این معنی است که ما می توانیم اطلاعات را بین دو نقطه از طریق یک پیوند نوری انتقال دهیم. در این زمینه یکی از شرکت های دانش بنیان چند سالی است که فعالیت می کند و سعی داریم در قالب یک پروژه بزرگ از این طرح حمایت کنیم.
به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری های ارتباطی و اتصال محور دوم، آزمایشگاه ساخت سریع اینترنت اشیاء و پروژه تجهیز این برنامه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در حال انجام است و قرار است توسط سازمان سنجش راه اندازی شود. تابستان در قالب این آزمایشگاه بحث هکاتون اینترنت اشیا با موضوعات مختلف و کاربرد آن برگزار شد و موضوع سوم نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بخش شبکه دسترسی رادیویی یا OPEN RAN یکی از موضوعات مهم در توسعه فناوری ارتباطات است و تلاش می شود تا به زودی شرکت مجری آن مشخص شود.
در بحث توزیع کلید کوانتومی که یکی از محورهای آینده امنیت ارتباطات را تضمین می کند، طرح های تحقیقاتی داشته ایم و سعی داریم از آنها حمایت کنیم.
فعالیت 2 هزار شرکت دانش بنیان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات
وی در خصوص تعداد شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه اتصال و ارتباطات گفت: از 10 هزار شرکت دانش بنیان حدود دو هزار شرکت مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند. اما ارتباط آنها با رشته متفاوت است. زیرا شرکت هایی که در حوزه فناوری ارتباطات فعالیت می کنند در این حوزه قرار می گیرند. این شرکت ها در زمینه صادرات چندان فعال نبوده اند که یکی از دلایل آن تحریم است و به همین دلیل آمار روشنی در این زمینه نداریم. اما نقش شرکت های دانش بنیان در پیشبرد توسعه اقتصاد دانش بنیان نیاز به بررسی دارد.
کرباسی در خصوص نقش دانشگاه ها در این زمینه افزود: ما پنج دسته مخاطب داریم. یکی از مهم ترین مخاطبان ما در لایه پژوهشی، دانشگاه ها و دانشجویان هستند. در مقطع کارشناسی، مخاطبان ما از دانشگاه بیشتر برنامه های ارتقاء و آموزشی هستند، اما در تحصیلات تکمیلی هم دانشجویان و هم فارغ التحصیلان برای تامین نیروی انسانی این شرکت ها هدف شرکت های دانش بنیان خواهند بود. بنابراین رسالت ما توانمندسازی دانش آموختگان با کمک شرکت های دانش بنیان است. علاوه بر اینها، فراخوان هایی برای پایان نامه و پشتیبانی پسا دکتری نیز داریم.
وی به امنیت سایبری پرداخت و تصریح کرد: یکی از دغدغه ها در امنیت سایبری تربیت نیروی متخصص است. در حوزه امنیت سایبری این موضوع (کمبود کادر متخصص) مطرح است. در همین راستا طی جلساتی که با کارگروه تخصصی حراست ستاد و گفتگو با برخی کارشناسان این محیط برگزار شد، به این نتیجه رسیدیم که برنامه ای برای آموزش نیروهای متخصص تدوین کنیم. البته قصد داریم با همکاری وزارت ارتباطات این پروژه را پیش ببریم. این وزارتخانه با توجه به مأموریت محول شده در برنامه هفتم، تربیت سالانه 100 نیروی متخصص را جزو وظایف خود قرار داده است و ما در ستاد توسعه فناوری های ارتباطی و ارتباطی تلاش می کنیم در قالب آن برنامه به وزارت ارتباطات کمک کنیم. .
روند تحولات در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات جسورانه تر است و این سرعت و شتاب شمشیر دولبه است. از یک طرف باعث عقب افتادن سریعتر ما می شود، از طرف دیگر راه میانبر محسوب می شود و خیلی وقت ها می توان از تجربیات کشورهای دیگر در توسعه این فناوری ها استفاده کرد.
وی گفت: از نظر حرکت به سمت ارتباطات نسل آینده، در رتبه پنجم قرار داریم. حدود هفت سال پیش مسیر دقیق توسعه ارتباطات نسل پنجم در معاونت رئیس جمهور تشریح شد، اما در آن زمان نیز آن حوزه در اولویت قرار نگرفت. بعد از شش یا هفت سال باید آن تاخیر را جبران کنیم. از طرفی در حال حاضر بسیاری از مسائل مربوط به استانداردهای ارتباطی نسل پنجم به طور کامل توضیح داده شده است و در آن زمان این استاندارد هنوز نهایی نشده بود و دارای ابهاماتی بود. باید بتوانیم با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در کشور و با توجه به الزاماتی که از نظر کیفیت و سرعت اینترنت وجود دارد، مسیر بهینه را انتخاب کنیم.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات