خدمات ماهواره ای در جمهوری اسلامی با هدف تقویت و توسعه زیرساخت های ارتباطی کشور به ویژه در مناطق صعب العبور و ارائه خدمات مقرون به صرفه و با کیفیت در مناطق روستایی و دورافتاده به عنوان یکی از اصلی ترین برنامه های کاربردی اینترنت ماهواره ای که با اعطای مجوز امکان پذیر خواهد بود.
به گزارش ICTNN، اینترنت ماهواره ای پروژه جذابی است که با هدف ارائه خدمات اینترنت پیشرفته به آمریکا و شاید کل جهان به کمک صورت فلکی ماهواره استارلینک انجام می شود. هدف این شرکت از ارائه این فناوری این است که مردم از ابتدا بتوانند به اینترنت دسترسی داشته باشند و البته مشتریان اصلی آن کسانی هستند که در مناطق دور افتاده زندگی می کنند یا به دلایلی در دسترسی به دنیا مشکل دارند.
از آنجایی که سرعت رشد و توسعه فناوری در جهان بالاست، این فناوری به روی ایران نیز مانند سایر کشورها باز شده و طبق قوانین و شرایطی مانند فعالیت قانونی در کشور از آن استقبال می شود. پس از اینکه استارلینک در ایران به دلیل عدم رعایت قوانین سرزمینی غیرقانونی تشخیص داده شد، این شرکت در جلسه کمیته مقررات رادیویی اتحادیه بین المللی مخابرات مجبور به همکاری با ایران شد.
در این جلسه اسناد و مدارک تکمیلی ایران در خصوص فعالیت غیرمجاز سامانه ماهواره ای استارلینک در ایران بررسی شد و جلسه به اتفاق آرا تشخیص داد که خدمات اینترنت ماهواره ای ارائه شده توسط این شرکت مغایر مقررات بین المللی است و اسپیس ایکس (مالک اینترنت ماهواره ای استارلینک) و کشورهای مسئول سریعا قوانین سرزمینی ایران را رعایت کرده و نسبت به اخذ مجوز فعالیت در ایران از طریق مراجع نظارتی در کشور اقدام کنند.
در نهایت با پیگیری های انجام شده در کنار انعقاد کنفرانس جهانی ارتباطات رادیویی (WRC-23) در دبی، قوانین سرزمینی جمهوری اسلامی ایران به منظور آمادگی برای فعالیت های قانونی به امضای مدیر عامل شرکت یاه کلیک رسید. این شرکت برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای در کشور. با امضای این سند توسط اپراتور یاهست و پس از انجام مراحل اداری لازم، مجوز فعالیت در ایران برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره ای به این شرکت اعطا می شود.
در همین راستا اخیراً جزئیات جدیدی از وضعیت فعلی اینترنت ماهوارهای در برخی رسانهها توسط رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منتشر شد که بر اساس آن، در رابطه با نگرانیهای اینترنت ماهوارهای در کشور، امسال اولین اپراتور دارای حقوقی در قلمرو جمهوری اسلامی ایران است، آن را امضا و پذیرفت و در حال حاضر در حال بررسی و دریافت مدارک جهت ارائه مجوز هستیم.
لاجوردی با اشاره به اینکه مشخص نیست کاربران ایرانی چه زمانی از اینترنت ماهواره ای استفاده می کنند، گفت: تعیین زمان بندی برای این موضوع بسیار سخت است زیرا بستگی زیادی به اپراتوری دارد که در حال حاضر در مرحله اخذ مجوز است، بنابراین زمان خاصی را نمی توان تعیین کرد. داده شده است، اما ما به دنبال این هستیم که حداقل دو اپراتور شرایط ما را بپذیرند و بتوانند به کاربران خدمات ارائه دهند.
رئیس رگولاتوری همچنین در خصوص دعوت از سایر اپراتورها برای ارائه اینترنت ماهواره ای در کشور، گفت: آنها همیشه مخالف انحصار بودند و در حال حاضر یک اپراتور با شرایط آنها موافقت کرده است اما اپراتور دوم هنوز آنها را نپذیرفته است. فضا برای سایر اپراتورها باز است و فضا رقابتی می شود.
وی بر این باور است که خدمات ماهواره ای در جمهوری اسلامی با هدف تقویت و توسعه زیرساخت های ارتباطی کشور به ویژه در مناطق صعب العبور و ارائه خدمات مقرون به صرفه و باکیفیت در مناطق روستایی و دورافتاده به عنوان یکی از اصلی ترین راه ها است. استفاده از اینترنت ماهواره ای با اعطای این مجوز، این امکان ارائه می شود. علاوه بر این، ارائه خدمات ارتباطی در شرایط بحرانی نیز از جمله اپلیکیشن های ارائه شده توسط اپراتور اینترنت ماهواره ای است.
سامانههای ماهوارهای به دلیل ویژگیهای ذاتی خود مانند پایداری، انعطافپذیری، تأخیر کم و تأمین ظرفیت قابل توجه و ارزان، میتوانند کمک شایانی در پر کردن شکاف دیجیتالی در کشور و سیگنالدهی به مناطق محروم و دورافتاده و بهعنوان یک امر مهم داشته باشند. بخشی از لایه زیرساخت و خدمات اساس معماری شبکه ملی اطلاعات یک بازیگر است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات