دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه در حال حاضر حدود 8 هزار سالمند در کشور وجود دارد و این تعداد تا سال 1409 به 30 میلیون نفر می رسد، گفت: مشکل پیری و شروع بیماری آلزایمر یکی است. این یکی از چالش های کشور خواهد بود. به همین دلیل اجرای برنامه ملی مبارزه با بیماری آلزایمر را در دستور کار قرار داده ایم تا در این مناسبت طلایی اقدامات پیشگیرانه در برابر عوارض این بیماری انجام دهیم.
دکتر محمدی مهدوی در گفت وگو با ICTNN. وی مواردی مانند اختلالات یادگیری در بین دانش آموزان و بیماری آلزایمر در میان سالمندان را بخشی از نیازهای گلوگاه کشور دانست. چون در حال حاضر 6 تا 8 میلیون سالمند در کشور داریم که این تعداد تا سال 1409 به 30 میلیون نفر می رسد یعنی از هر 30 نفر یک نفر سالمند می شود و این تعداد به معنای گسترش ناآرامی های شناختی است.
وی افزود: در حال حاضر کشور فرصت های محدودی برای مراقبت، پیشگیری و مداخله در سالمندی و سالمندی شناختی افراد دارد. به همین دلیل در حال انجام برنامه هایی در این زمینه برای ذینفعان هستیم. این ذینفعان عموماً مؤسساتی مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و حمایت اجتماعی و بخش خصوصی را اداره می کنند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در خصوص موضوع سالمندی در کشور گفت: سالمندان کوهی از مهارت و تجربه هستند اما در عین حال در دوران سالمندی انسان از برخی از امکانات محروم می شود. توانایی های او به دلیل بیماری هایی مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون. همچنین بار مالی چند همتی هر ساله به کشور تحمیل می شود.
مهدوی یادآور شد: هر فرد مبتلا به آلزایمر به کمک حداقل دو نفر نیاز دارد و چالشها و بار مالی و پیامدهای اجتماعی ایجاد میکند.
به گفته وی در حال حاضر حدود 8 میلیون سالمند در کشور وجود دارد که این رقم در آینده به 30 میلیون نفر می رسد و در آینده شاهد حضور سالمندانی در خیابان خواهیم بود که آدرس خود را فراموش کرده اند.
مهدوی تاکید کرد: از این رو سلامت شناختی در سالمندان بسیار حائز اهمیت است به طوری که برخی کشورها برنامه هایی را برای حفظ سلامت شناختی در سالمندان تدوین کرده اند. این برنامه ها زوال شناختی افراد مسن را به تعویق می اندازد تا آنها بتوانند بیشتر در کنار خانواده خود زندگی کنند و حتی در جامعه نقش آفرینی کنند.
دبیر ستاد توسعه فناوری شناختی با بیان اینکه اگر سالمندان از چرخه توانایی های مورد انتظار خارج شوند، احساس رضایت در آنها کاهش می یابد، افزود: بینش سلامت شناختی تنها محدود به حفظ حداقل ها نیست، بلکه به دنبال ارتقای سلامت شناختی است. بالا بردن ظرفیت شناختی و ذهنی افراد به ویژه کودکان. کودکی که از ناتوانی یادگیری رنج میبرد، سایر عملکردهای شناختی او مانند تصمیمگیری و کنترل هیجانی مختل میشود و این فرد بهجای اینکه مفید باشد، مستعد تصمیمگیریهای فوری، خشونت، احساسات کنترلنشده، جنایت و بزهکاری است. فرد برای جامعه
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی با اشاره به برنامه های آتی این ستاد گفت: علاوه بر اولویت هایی که در حوزه سالمندی و بیماری آلزایمر در نظر گرفته ایم، چندین حوزه را نیز در نظر گرفته ایم. دستور کار در حال حرکت رو به جلو است که یکی از آنها حوزه ارتباط بین مغز و ماشین است. این حوزه یکی از حوزه های تحول آفرین است و آینده بشریت با این دسترسی تغییر خواهد کرد.
وی با اشاره به تاثیرات یادگیری ماشینی در زندگی روزمره ما ادامه می دهد: در گذشته برای پرداخت قبوض خود مجبور بودیم به بانک مراجعه کنیم، اما اکنون به لطف تلفن همراه این امکان وجود دارد یا اکنون می توانیم با استفاده از نرم افزار تاکسی بگیریم. . اتفاقاتی از این دست به سرعت در زندگی ما رخنه کرده و زندگی ما را متحول کرده است و لازم است به این حوزه توجه کنیم.
مهدوی نوروآی را از دیگر برنامه های آتی این ستاد دانست و یادآور شد: بیشتر اختلالات علوم اعصاب با دارو یا جراحی همراه است، اما فناوری های درمانی امروزی بدون مداخلات تهاجمی مبتنی بر انواع لیزر و الکترومغناطیسی معرفی شدند و با این روش ها برخی از آنها را کنترل کرد. اختلالاتی مانند اعتیاد به مواد مخدر و صرع. بنابراین، برنامه آینده این صندلی، هوش مصنوعی نورو است.
وی با بیان اینکه برخی از این روش ها مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار گرفته است، ادامه داد: برنامه دیگر ما در حوزه سالمندی برنامه ملی بیماری آلزایمر است. بسیاری از افراد ممکن است علائم اولیه بیماری آلزایمر را درک نکنند و در این برنامه ملی، از آگاهی عمومی گرفته تا فرآیند ارزیابی و مداخله، به طور کلی در نظر گرفته شده است.
مهدوی تاکید کرد: مدیریت و اجرای همه این رویدادها به تنهایی از عهده دولت برنمیآید و بخش خصوصی و شرکتهای بخش خصوصی سهم زیادی در توسعه آن دارند و ما نه تنها امکان مشارکت بخش خصوصی را فراهم کردهایم. این حوزه اما باید اعلام کنیم.” حضور بخش خصوصی برای باز شدن فضای حضور بخش خصوصی اجتناب ناپذیر است. دولت نقش نظارتی دارد اما توسعه محصولات و فناوری ها خواهد بود. به لطف بخش خصوصی امکان پذیر است.
دبیر ستاد توسعه فناوری های شناختی معاونت علمی با اشاره به وضعیت رشد بنگاه های دانش بنیان در حوزه های شناختی از حضور تعدادی از آنها در نمایشگاه های بین المللی خبر داد و گفت: یکی از این شرکت ها فعال در این حوزه است. علوم اعصاب موفق شد محصولات خود را در نمایشگاه عرب هلث به فروش برساند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی اعلام کرد: امسال بنگاه های اقتصادی این حوزه در 5 نمایشگاه بین المللی حضور داشتند.
مهدوی با بیان اینکه در این زمینه باید سازوکار مشارکت مردم را فراهم کنیم، ادامه داد: بارها شاهدیم که مردم با سرمایه های اندک خود در توسعه کسب و کار مشارکت می کنند و در این زمینه باید به آنها آگاهی لازم را داد.
دبیر ستاد توسعه فناوری شناختی تاکید کرد: در طول توسعه فناوری نباید در دام نیازهای فعلی گرفتار شویم و از فرصت های آینده غافل شویم و هوشمند باشیم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات