در سالی که گذشت شاهد اتفاقات بسیار مهم و رونمایی از پروژه های جدید در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات بودیم که می توان گفت بخشی از مشکلات کاربران را برطرف کرد.
به گزارش ICTNN، رونمایی از اینترنت برای کودکان یکی از مهمترین اتفاقاتی بود که در ۲۴ شهریور سال گذشته رخ داد. موضوع اینترنت ایمن برای کودکان در سال های اخیر مورد بحث بوده است. همانطور که دولت قبل در مورد اینترنت کودکان و نوجوانان می گفت، یکی از تهدیداتی که در خانواده ها وجود دارد، مشکل کودکان حساس به سوالات غیراخلاقی است و جستجوی عبارتی در گوگل می تواند جمله نامناسبی را به همراه داشته باشد. از این رو دستور راه اندازی سامانه اینترنتی برای کودکان صادر شد زیرا ممکن است گوگل برای سالم سازی فضای مجازی با دولت همکاری نکند، اما موتورهای جستجوی محلی پاسخگوی این نیاز هستند. علاوه بر این، اطلاعات آنها را می توان مدیریت و سالم کرد.
با راه اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس 456)، سه امکان برای حمایت از کودکان در فضای مجازی به خانواده ارائه می شود که اول با شماره گیری *456، دوم از طریق وب سایت و سوم از طریق اپلیکیشن 456، این امکان ارائه می شود. به خانواده ها دسترسی به اینترنت فرزندان و نوجوانان خود را با توجه به سن و شرایط آنها تعریف و مدیریت کنند. برای این منظور چهار سطح دسترسی در قالب چهار رنگ سبز، سفید، زرد و نارنجی تعریف شده است. در حال حاضر رنگ سبز (برای کودکان زیر 5 سال) در اپراتورها فعال شده است و به زودی سطوح دسترسی دیگر نیز تعریف می شود. .
خبر مهم دیگر از سال 1401 اعلام جزئیات طرح حمایت از کسب و کار اینترنتی بود که در پی ایجاد محدودیت از پایان شهریور ماه سال جاری، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دولت بسته حمایتی برای کسب و کارهای اینترنتی اجرا شده در نظر گرفتند. در این مدت دچار مشکلاتی شد و سرانجام در نوامبر رونمایی شد. در این آیین نامه تسهیلات بسیار خوبی در بخش های مختلف در نظر گرفته شده است که به گفته وزیر ارتباطات گام بسیار بزرگی برای حمایت از کسب و کارهای اینترنتی است. صرف نظر از اینکه برای دو پلتفرم خارجی چه اتفاقی می افتد، این مسیر را طی می کند. در برنامه حمایتی دولت از کسب و کارهای اینترنتی مواردی مانند پرداخت، تبلیغات، حمل و نقل، زیرساخت ها، مالیات، تسهیلات و احراز هویت رعایت شده است.
برخی از خدمات منتشر شده در این آیین نامه برای مشاغل ممکن است در زمینه پرداخت، خدماتی مانند حساب امانی (کسر مبلغ خرید پس از تایید سبد کالا)، خرید اعتباری (پرداخت وجه از راه دور از دریافت کالا) باشد. )، پرداخت مستقیم، کیف پول، درگاه پرداخت و ارز دیجیتال ریالی ارائه می شود. در حوزه تبلیغات حداکثر تخفیف تبلیغاتی در دستگاه های اجرایی و صدا و سیما برای بنگاه ها و پلتفرم ها رعایت شده است و همچنین پلتفرم موظف است نیمی از مشترکان کسب و کار در بسترهای خارجی را با اطلاعیه ای در سکوی داخلی وارد کند. یک دوره زمانی کوتاه وی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی برای معرفی صدا و سیما و تخصیص بسته ویژه پیامکی تبلیغاتی از دیگر موارد تبلیغاتی است.
بازی های رایانه ای قرن جدید به شدت مورد توجه علاقه مندان قرار گرفته است. اگرچه چند سالی از استفاده گسترده از بازی های رایانه ای می گذرد، اما این بازی ها جایگاه خود را در بین جوانان همه نسل ها باز کرده اند. اما یکی از مشکلاتی که گیمرهای کشور همیشه با آن مواجه بودند سرعت پایین دانلود و آپدیت بازی ها و پینگ یا لگ زیاد بازی های آنلاین بود که باعث اختلال و تجربه کاربری نامناسب برای بازیکنان در ایران شد. از این رو وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وعده کاهش پینگ بازی و افزایش سرعت بازی ها را داد. سرانجام در 6 آذرماه سایت و اپلیکیشن کاهش پینگ بازی های رایانه ای با عنوان Radar Game با همکاری بخش خصوصی، بنیاد ملی بازی های رایانه ای و شرکت ارتباطات زیرساخت رونمایی و راه اندازی شد.
استفاده از این سایت و اپلیکیشن آن علاوه بر افزایش بسیار زیاد سرعت دانلود بازی ها و به روز رسانی آن ها، پینگ بازی ها را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می دهد که تجربه لذت بخشی از بازی های آنلاین را برای کاربران به همراه خواهد داشت. این اتفاق با انتقال CDN های این بازی ها به داخل کشور و کوتاه شدن مسیر کاربران داخلی به سرورهای بازی و طراحی ابزارهای ویژه توسط جوانان حرفه ای کشورمان رخ داد و گیمرها با مراجعه به آدرس radar.game می توانند این حس خوب را دریافت کنند. تجربه را انجام دهید
علاوه بر این، یکی از مشکلاتی که کاربران ایرانی، شرکت ها و گروه های علمی و پژوهشی روزانه از آن رنج می برند، خدمات اینترنتی و وب سایت هایی هستند که ایران را تحریم کرده اند. به دلایلی برخی سایت های مفید دسترسی کاربران ایرانی را محدود می کنند یا به قول خودشان ما را «ممنوع» می کنند. این سایت ها و خدمات مربوط به حوزه های مختلف علم و فناوری، تجارت، فناوری اطلاعات و نمونه هایی از این قبیل است که کاربران ایرانی از آن برای فعالیت استفاده می کنند و یا برای کار خود به آن نیاز دارند.
به این ترتیب وزیر ارتباطات در بهمن ماه از امکان دسترسی به سایت های تحریمی با حداکثر سرعت خبر داد. به گفته وی، قبلاً قول داده بودیم مشکل برنامه نویسان و افرادی که به سایت های تحریمی دسترسی ندارند و این سایت ها توسط غرب فیلتر شده اند حل شود و این وعده عملی شده است. بسیاری از این ابزارها و خدمات مورد نیاز برنامه نویسان، محققان و دانشگاهیان است و در شرایط فعلی دسترسی با ابزارهای ضد فیلتر انجام می شود که هم امنیت آنها را به خطر می اندازد و هم سرعت استفاده را کاهش می دهد. از امروز با کمک بخش خصوصی و نخبگان، سرویسی راه اندازی شده است که امکان دسترسی به تمامی سایت های تحریمی را با حداکثر سرعت فراهم می کند. این امکانات در وب سایت 403.online در دسترس قرار گرفت و دسترسی به 200 سرویس پرکاربرد فراهم شد. بر این اساس نیازی به فیلترشکن نیست و روز به روز بر کیفیت این سرویس افزوده خواهد شد.
برقراری تماس تصویری از طریق تلفن همراه خبر بزرگ دیگری بود که منتشر شد. در واقع موضوع برقراری تماس تصویری از طریق تلفن همراه اولین بار در چند سال گذشته توسط اپراتور سوم تلفن همراه مطرح شد، اما پس از مدتی به دلیل برخی مخالفت ها این طرح متوقف شد. اگرچه پس از مدتی اعلام شد که مشکل این سرویس در آینده ای نزدیک حل خواهد شد، اما در طول سال ها مردم برای دسترسی به تماس های تصویری به شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای موجود روی آورده اند.
در نهایت پس از مخالفت ها و توافقات، این سرویس در آن زمان راه اندازی نشد. اما در پایان سال وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خبر جدیدی در این زمینه داد و اعلام کرد که به زودی تماس تصویری از طریق تلفن همراه بدون نصب نرم افزار فعال می شود و برای عزیز هزینه ای نخواهد داشت. اما جزئیات دقیق و نحوه فعال سازی و نگهداری این سرویس به طور دقیق اعلام نشده است و باید منتظر اعلام مقامات رسمی و مراجع رسمی باشیم.
در دولت سیزدهم بیشتر به حمایت از پیام رسان های داخلی توجه شد، اما تعدد پلتفرم ها موضوعی بود که تعدادی از کاربران به آن اشاره کردند و گفتند پراکندگی پیام رسان های داخلی در بین مردم گیج کننده است، بنابراین بهتر است همه به آن توجه کنند. به منظور افزایش کیفیت خدمات و جلوگیری از پراکندگی مخاطب، با عنوان واحد ادغام شود. همین مشکل باعث شد بحث اتصال پیام رسان های درونی مطرح و مورد توجه قرار گیرد. ارتباط داخلی بین پیام رسان ها (Interconnection) یا MXP به این معنی است که امکان ارسال پیام از مبدا یک پیام رسان ایرانی به سایر پلتفرم های بومی مشابه وجود دارد. طبق اعلام مراجع ذی صلاح اولین تست ها انجام شده و هم اکنون این ارتباطات بین این دو پیام رسان برقرار شده و در نسخه جدیدی که منتشر می کنند در دسترس خواهد بود و گفته شده است که توسط پیام رسان های داخلی تا اواخر سال 1401
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات