این مطالعه مقطعی بر روی هزار نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1399 انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد اعتیاد به شبکه های اجتماعی استفاده شد و محققین پرسشنامه را به صورت آنلاین بین دانشجویان توزیع کردند. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
تحقیقی که بر روی 1000 دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد نشان داد که حدود 44 درصد از دانشجویان به شبکه های اجتماعی معتاد هستند.
شیوع اعتیاد به رسانه های اجتماعی و عوامل مرتبط با آن در بین دانش آموزان ایران 2020
به گزارش ICTNN، فضای مجازی با پیامدهای مثبت و منفی خود بر حیات اجتماعی و فرهنگی جوامع تأثیر گذاشته است. امروزه شیوع اعتیاد به شبکه های اجتماعی بسیاری از کاربران از جمله دانش آموزان را از دنیای واقعی زندگی خود دور کرده است.
محققین این پژوهش اظهار داشتند: با توجه به شیوع بالای اعتیاد به شبکههای اجتماعی در بین دانشآموزان و آگاهی از آسیبهایی که این اعتیاد میتواند به زندگی فردی و اجتماعی، فعالیتهای علمی و زندگی آنان وارد کند، مشاغل آینده، اجرای راهکارهای آموزشی و برنامههایی برای دانشآموزان، والدین «و رهبران دانشگاهها برای شناسایی شخصیت دانشجویان و کاهش سطح اضطراب و شکست عاطفی آنها و ارتقای دانش برای استفاده صحیح از رسانههای اجتماعی و پیشگیری از این آسیبها ضروری هستند.
این نتایج نشان داد که سن، نوع رشته های درمانی و استفاده از داروهای اعصاب به طور قابل توجهی با اعتیاد به رسانه های اجتماعی مرتبط است. بین اعتیاد به شبکه های اجتماعی و سایر متغیرها رابطه معنی داری وجود نداشت.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
همچنین مشخص شد که در دانشجویان پسر، اختلال عملکرد عاطفی و شخصیت A، نشان دادن ویژگی هایی مانند نوسانات خلقی، عصبی بودن شدید در سبک زندگی، اضطراب، بی حوصلگی و رقابت از عوامل خطر اعتیاد به رسانه های اجتماعی هستند. با این حال، در مطالعات دیگر، هیچ ارتباطی بین جنسیت و اعتیاد به رسانه های اجتماعی یافت نشده است.
نتایج این مطالعه نشان داد که در مجموع 462 نفر (44 درصد) به شبکه های اجتماعی معتاد بودند که از این تعداد 449 نفر (حدود 90 درصد) معتاد خفیف و 13 نفر (تقریباً 10 درصد) اعتیاد شدید داشتند.
نتایج این طرح پژوهشی با عنوان بررسی شیوع اعتیاد به شبکه های اجتماعی و ارتباط آن با اضطراب، نارسایی هیجانی و تیپ های مختلف شخصیتی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1399 در پایگاه نتایج تحقیقات سلامت و سهیلا منتشر شد. خداکریم اردکانی، حوریه رحیمی نیا و حمید سوری; در این طرح پژوهشی محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشارکت داشتند.
تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که در بین دانشجویان دختر، اضطراب عامل محافظتی در برابر اعتیاد به شبکههای اجتماعی و نارسایی هیجانی است. که مشخصه اصلی آن ناتوانی در شناخت و انتقال احساسات خود به دیگران است، یکی از عوامل خطر اعتیاد به شبکه های اجتماعی است.
این نتایج در قالب یک مقاله علمی منتشر شده و از طریق لینک زیر قابل دسترسی است:
با توجه به پیامدهای این مشکل؛ پژوهشگران با انجام مطالعه ای میزان شیوع اعتیاد به شبکه های اجتماعی را در بین دانش آموزان ایرانی تخمین زدند و عوامل مرتبط با آن را بررسی کردند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری