در بازار و کمپین، نیاز به توسعه اقتصادی و افزایش سطح زندگی و رفاه مناطق مختلف کشورمان، استان های حاشیه ای و مرزی که دارای وسعت زیاد و جمعیت قابل توجهی از کشور هستند نیازمند شرایط خاص تری برای توسعه و رشد هستند. می توان گفت که علیرغم تغییرات عمده در این حوزه ها نسبت به شرایط قبل از انقلاب در بخش های مختلف و علایق، دیدگاه ها و اراده هایی که در تمامی دوران های پس از انقلاب به طور مستمر وجود داشته است برای توسعه این حوزه ها، اما با نگاهی تحلیلی و دقیق. مطالعه مناطق مرزی به ویژه مناطق. توسعه نیافتگی مرزها در مقایسه با سایر مناطق کشور و توجه به موقعیت جغرافیایی مناطق مرزی، فاصله از قطب های صنعتی-اقتصادی و … به نوعی به دلیل توسعه نیافتگی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی این مناطق قابل دستیابی است. مناطق
استان سیستان و بلوچستان نیز از آن دست استان هایی است که در آن دایره با شعاع بیشتری نسبت به سایر استان ها و عرصه وسیعی برای کار و تلاش نیاز است. و بلوچستان در راستای توسعه و رشد ملی از طریق وحدت، توجه به دانش، فرهنگ و اقتصاد، نگاه مومنانه و از دریچه احترام، توجه به قانون اساسی، رفع تعصبات بی جا، تقویت خرده فرهنگ های مطلوب، تعامل و هم افزایی قومیتی مذهبی و … امکان پذیر است. از سوی دیگر اقتصاد یکی از مهمترین دغدغه های کشور و استان است که در آن کار و فرهنگ کار یکی از محرک های اقتصاد بوده است که متاسفانه علیرغم فضای تئوریک و دیدگاه جمهوری اسلامی متاسفانه فرهنگ کار در کشور و در ابعاد کوچکتر اما موثرتر در استان، متناسب با ظرفیت ها و نیازهای جامعه رشد نکرده است که آسیب جدی به توسعه منطقه ای و ملی وارد کرده است.
فرهنگ کار، ایثار و جهاد اقتصادی، تعهد و وجدان کاری لازمه توسعه پایدار اقتصادی است و باید فرهنگ اقتصادی را جدی بگیریم.
اگرچه گفتمان ها، سلایق و نگرش های مدیر و داخلی متفاوت است که اتفاقاً بسیار خوب و مثبت هم باعث رشد و هم افزایی می شود، اما آنچه مهم است حفظ منافع ملی و عمومی کشور است. . به دلیل کار مضاعف، تلاش مضاعف و تلاش شبانه روزی بوده است.
از سوی دیگر عقب ماندگی در برخی بخش ها نشانه کم کاری، کم فروشی و بی توجهی به وجدان کاری است که باید اصلاح و بازنگری شود و سهم همه اقشار جامعه در نبود توسعه و نیز تحلیل شود. سهم مردم و نخبگان برداشت شده و آسیب شناسی شود.
وقتی فرهنگ کار نهادینه شود، کار به عنوان یک ارزش تلقی می شود و همه افراد جامعه در سطوح مختلف، کار را مسیر توسعه متوازن جامعه می دانند و با انجام کار درست به توسعه اقتصادی کمک می کنند.
بنابراین هر اقدامی که موجب افزایش فرهنگ کار و بهره وری جامعه شود قابل تقدیر است و بدیهی است برای نهادینه شدن فرهنگ کار و تلاش، علاوه بر همت عمومی مردم، همه قوا رسالت خطیری بر عهده دارند. به ویژه رسانه های جمعی که باید با نگاه آسیب شناسانه و انتقادی، موانع و علل کم کاری در جامعه را شناسایی و راهکارهای اجرایی و عملیاتی ارائه دهد.
در کشوری که منافع ملی بها داده می شود، احساس مسئولیت در قبال سرنوشت کشور در فرد آن جامعه امری درونی و ارزشمند می شود و مردم آن کشور برای توسعه و تعالی میهن و منافع ملی خود تلاش می کنند. شخصی، گروهی و قبیله ای، قومی و غیره را ترجیح می دهند.
لازم است مسئولان فرهنگی، رسانه های گروهی و مراکز آموزشی، علما و نخبگان شیعه و سنی برای تقویت مسئولیت و تعهد ملی در جامعه تلاش کنند، زیرا بین تعهد ملی و کار مضاعف رابطه معناداری وجود دارد.
برای تسریع در رونق اقتصادی، حمایت از فرهنگ کار مثبت و مثبت ضروری است.
بنابراین باید با مداخله در عوامل شناخته شده فرهنگ کار، وضعیت فرهنگ کار تغییر کند و گرایش ها، بینش ها و شناخت های لازم نسبت به کار در جامعه ایجاد شود. فرهنگ کار و فضای صحیح توجه به منافع ملی و تغییر افق تلاش های منطقه ای برای رشد منطقه و اعتلای ملی امری ضروری است، با علم به اینکه اشتغال حاصل عملکرد دولت و ملت است و تمامی مسئولیت ها بر عهده دارد. و مشکلات به عهده دولت گذاشته شده است. اشتباه است و باید با اتحاد و همکاری دولت و مردم مشکلات اشتغال و بازار کار برطرف شود.
در هر زمان و در هر مرحله از رشد و توسعه همه جوامع، بدون همدلی و حرکت یکسان نظام اجتماعی هیچ سیستمی، دستیابی به موفقیت و توسعه امکان پذیر نخواهد بود.
در شرایط اخیر کشور عزیزمان که این همدلی را می طلبد و داشتن وجدان کاری یکی از ضروریات است در صورتی که سهل انگاری و عدم پذیرش مسئولیت می تواند آسیب جدی به چرخه اقتصادی اجتماعی کشور وارد کند. بنابراین نهادینه شدن فرهنگ کار و داشتن وجدان کاری موجب توسعه و تعالی کشور می شود و در مقابل بی کاری و بی توجهی به فرهنگ کار باعث عقب ماندگی کشور در همه زمینه ها می شود، بنابراین در شرایط کنونی و شناخت شرایطی که در آن قرار داریم، با ایجاد فرصت های کارآمد با تعامل و اتحاد و با کار و تلاش جهادی و فداکارانه که بیش از هر زمان دیگری، حتی بیش از ایام دفاع مقدس، به مصالح کشورمان نیاز داریم. آینده نظام و انقلاب و نسل های آینده. به جای پرداختن به مسائل سطحی و غیرضروری و آسیب رساندن به عواطف یکدیگر و با هم افزایی و افزایش توان ملی به فکر توسعه کشور و منافع ملی باشیم.
* مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات