به گزارش ICTNN، اندکی پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، اینترنت ماهواره ای استارلینک که توسط شرکت اسپیس ایکس ایلان ماسک ساخته شده بود، از طریق پایانه هایی که در آن قسمت فعال شده بود، خدمات برقراری ارتباط اینترنتی در این کشور را آغاز کرد.
این اتفاق باعث شد ایلان ماسک و خدماتی که در آن مقطع حساس انجام داد در راس اخبار قرار بگیرد و توجه مردم را به خود جلب کند. پس از گذشت حدود 8 ماه از جنگ در اوکراین، ایلان ماسک اعلام کرد: ما دیگر قادر به تامین مالی استارلینک در اوکراین نیستیم، پنتاگون هزینه ها را بر عهده خواهد گرفت. اسپیس ایکس در این نامه رسماً از پنتاگون درخواست کرده است تا برای تأمین مالی سرویس Starlink در اوکراین کمک مالی کند.
بر اساس گزارشی که CNN منتشر کرده است، اسپیس ایکس در این نامه از پنتاگون خواسته است تا بودجه دولت اوکراین و استفاده نظامی از Starlink را تامین کند که ادعا می شود برای بقیه سال و احتمالا تا 12 ماه آینده بیش از 120 میلیون دلار خواهد بود. 400 میلیون دلار هزینه خواهد داشت.
در این نامه آمده است: «ما در موقعیتی نیستیم که ترمینال های بیشتری را به اوکراین اهدا کنیم یا ترمینال های موجود را به طور نامحدود تأمین کنیم. در همین حال اسپیس ایکس در این نامه مدعی شده است که اوکراین از آنها خواسته است تا ترمینال های بیشتری را در کشورشان فعال کنند.
برخلاف اظهارات ایلان ماسک در روزهای ابتدایی در خصوص کمک های بشردوستانه برای ایجاد اینترنت در کشورهایی مانند اوکراین، گروه تحت فرمان وی امروز اعلام کرد که هزینه این مدت خدمت باید تامین شود، زیرا در غیر این صورت دیگر تامین نخواهد شد. قادر به ارائه خدمات به این کشور است.
مدیر فروش اسپیس ایکس در نامه ای به وزارت دفاع آمریکا در ماه سپتامبر در رابطه با پرداخت این سرویس اینترنتی ماهواره ای به صراحت نوشت: ما در موقعیتی نیستیم که ترمینال های بیشتری را به اوکراین اهدا کنیم یا برای مدت نامحدود آن را تامین مالی کنیم.
آیا ادعای ایلان ماسک مبنی بر فعال بودن اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران صحت دارد؟
ایلان ماسک اخیرا به توییت یکی از کاربران مبنی بر فعال بودن یا نبودن استارلینک در ایران پاسخ داده است. وی گفت: «چندین دستگاه در ایران فعال شده است». نقشه ای که اتصال کشورها به استارلینک را در سایت این مجموعه نشان می دهد اما برخلاف گفته های «ایلون ماسک» نشانی از اتصال ایران به اینترنت ماهواره ای استارلینک ندارد و این امکان در ایران فعال نیست.
او پیش از این در ۲۳ سپتامبر (۱ مهر) برای اولین بار رسماً اعلام کرد که اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران فعال می شود. هر چند او می داند که این قولی که می دهد حداقل الان ممکن نیست. اتصال به اینترنت ماهواره ای نیازمند زیرساخت ها و تجهیزات گران قیمتی است که به صورت آزادانه وارد کشور نمی شود.
البته زمزمه هایی مبنی بر قاچاق چند نمونه از تجهیزات مورد نیاز برای دریافت اینترنت ماهواره ای در ایران به گوش می رسد، اما نقشه سایت استارلینک نشان می دهد که ایران همچنان به اینترنت ماهواره ای متصل نیست.
افشای میلیاردر اوکراینی: اینترنت ماهواره ای رایگان نیست
علاوه بر مسائل مطرح شده، Dymko Zheloktenko، میلیاردر اوکراینی فناوری اطلاعات که مؤسسه خیریه نظامی Dzyga’s Paw را تأسیس کرد، مجموعهای از توییتها را منتشر کرد که نشان میداد برخلاف ادعای ایلان ماسک، پایانههای Starlink توسط مردم خریداری شده است. و به صورت رایگان در اختیار آنها قرار نگرفته است.
وی در ادامه این سلسله توئیت ها با تاکید بر اینکه استفاده از اینترنت ماهواره در این جنگ کمک بزرگی کرد، گفت: بیش از 50 عدد استارلینک خریداری کرده و به خط مقدم رساندم که ماهیانه 60 دلار هزینه دارد. در حالی که برخی کشورها برای دریافت Starlink 120 دلار می پردازند.
ژلوتنکو تاکید کرد: پایانه ها توسط داوطلبانی مانند او و سربازان با هزینه شخصی تهیه شده است.
Dymko ادامه داد: من بسیار کنجکاو هستم که شفافیت واقعی را در روند راه اندازی Starlink اوکراین و تمام هزینه های پنهانی که ایلان ماسک ادعا می کند، ببینم. اوکراینی ها همان قیمتی را می پردازند که سایر کشورها می پردازند، اما اوکراین همیشه مورد بحث است.
ایلان ماسک می گوید که ده ها هزار ترمینال را به صورت رایگان به اوکراین ارسال کرده است و خدمات به صورت رایگان در اختیار شهروندان و ارتش اوکراین است و به همین دلیل ده ها میلیون دلار هزینه کرده است، اما اکنون بنیانگذار یک بنیاد خیریه نظامی در اوکراین. موضوع را رد کرد.
وی همچنین اشاره کرد که بیش از 50 ترمینال از طریق سایت استارلینک در کشورهای اروپایی به قیمت 400 تا 500 دلار خریداری کرده و 50 دلار دیگر نیز برای ارسال به اوکراین هزینه کرده است.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات