کارشناسان معتقدند در هنگام واردات این تجهیزات برای استفاده از سرویس و دریافت کیفیت مطلوب اینترنت ماهواره ای باید آنتن به سه ماهواره به طور همزمان متصل شود. پیش از این گفته شده بود که این ماهواره ها هنوز در فضای ایران و سراسر کشور آنقدر نیستند که آنتن ها را به هر سمتی بچرخانند تا به سرویس متصل شوند. بنابراین اینترنت ماهواره ای در ایران، اولاً برای کاربران خانگی مقرون به صرفه نیست، ثانیاً تجهیزات آن قاچاق و دسترسی به آن سخت است. در صورت عدم مجوز استفاده از تجهیزات در کشوری مانند ایران، واردات این تجهیزات قاچاق محسوب می شود که برای خرید، فروش و استفاده در داخل ایران جرم محسوب می شود و قیمت آن بالاتر از 500 دلار اولیه است. .رودخانه
Starlink توسط SpaceX اداره می شود و طبق اطلاعات موجود در وب سایت رسمی این شرکت، اکنون 40 کشور جهان را پوشش می دهد و هدف آن راه اندازی سرویس جهانی تلفن همراه پس از سال 2023 است. در صفحه نقشه وب سایت Starlink، مناطق تحت پوشش خدمات اینترنت ماهواره ای Starlink در جهان آمده است. در سه رنگ مختلف برای مناطق تحت پوشش، مناطق لیست انتظار و مناطقی که به زودی به استارلینک دسترسی خواهند داشت ارائه شده است، اما بر اساس این اطلاعات چندین کشور از جمله ایران و چین مناطق تحت پوشش نیستند.
با این اوصاف، سرنوشت حدود 100 دستگاه اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران که ایلان ماسک ادعا می کند فعال می کند مشخص نیست. گفته می شود برای استفاده از سرویس اینترنت ماهواره ای الزامات متعددی وجود دارد که اولین مورد آن خرید تجهیزات برای اتصال به استارلینک است.
این پروژه زاییده فکر میلیاردر فضانورد ایلان ماسک است که هدفش ارائه پوشش اینترنتی گسترده با پرتاب هزاران ماهواره کوچک به مدار نزدیک زمین است. این پروژه می تواند انقلابی در دسترسی به اینترنت پرسرعت در سراسر جهان ایجاد کند و با تکمیل آن، افراد زیادی در سراسر جهان با کمترین تاخیر و به راحتی به اینترنت دسترسی پیدا کنند.
اما اینترنت ماهواره ای عمدتاً در مواردی استفاده می شود که دسترسی عادی به اینترنت (کابلی، فیبر نوری، دایل آپ و بی سیم) امکان پذیر نباشد یا کیفیت پایینی داشته باشد. ماهواره با توجه به ویژگیهای ذاتی خود مانند پایداری، انعطافپذیری، تاخیر کم و تامین ظرفیت قابل توجه و ارزان، میتواند کمک شایانی به پر کردن شکاف دیجیتال در کشور و سیگنالدهی به مناطق محروم و دورافتاده و به عنوان بخش مهمی از زیرساختها داشته باشد. و لایه خدمات اساسی معماری شبکه اینترنت نقش دارد. در همین راستا، شرکت فضایی اسپیس ایکس پروژه اینترنت ماهواره ای «استارلینک» را در سال 2015 با هدف پوشش گسترده اینترنت راه اندازی کرد.
به گفته وی، این قوانین به تمامی این اپراتورها از جمله استارلینک ابلاغ شده است و در صورت پذیرش این قوانین، از فعالیت آنها استقبال خواهند کرد. 3000 روستا هنوز به اینترنت متصل نیستند که با این اقدام می توان به اینترنت متصل شد.
به گزارش ICTNN، در تعریف این نوع اینترنت باید گفت که امواج از طریق ماهواره ارسال می شوند و کاربر باید برای دریافت آنها از تجهیزات مخصوص خود یعنی دیش و گیرنده استفاده کند. کارشناسان معتقدند در صورت فراگیر شدن این نوع اینترنت می توان تجهیزات آن را با هزینه کمتری تولید کرد و یا حتی سیم کارت هایی مانند سیم کارت هایی که در گوشی های ماهواره ای استفاده می شود تولید کرد، اما هنوز برای رسیدن به این مراحل زود است.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
چندی پیش که نوید اینترنت ماهواره ای برای ایرانیان مطرح شد. برخی از کانال های تلگرامی و صفحات اینستاگرام نیز اقدام به تبلیغ فروش تجهیزات استارلینک کردند و فروشندگان قیمت های متفاوتی را بین 500 تا 1500 دلار یا معادل 20 تا 60 میلیون تومان برای این تجهیزات ارائه کردند. برخی از فروشندگان می گویند مبلغ را در خانه دریافت می کنند، اما برخی دیگر حدود 10 میلیون تومان پیش پرداخت می خواهند.
پس از این اظهارات، عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – درباره احتمال فعالیت اپراتور استارلینک در ایران گفت که از فعال شدن اپراتورهایی که از طریق ماهواره اینترنت را ارائه می کنند استقبال می کنم و حتی در حال حاضر دو یا سه اپراتور هستند که ارائه می دهند. اینترنت با ماهواره خدمات روستایی ارائه می دهند اما طبق قوانین بین المللی هر اپراتور اینترنت ماهواره ای که بخواهد در خاک یک کشور سرویس ارائه دهد باید قوانین سرزمینی آن کشور را رعایت کند.
در داخل سایت اسپیس ایکس و در صفحه لینک سفارش استارلینک، برای قسمت خانه، وقتی نام شهری مانند تهران را وارد می کنیم، با این پیام مواجه می شویم که استارلینک هنوز در منطقه شما در دسترس نیست به دلیل نداشتن رگولاتوری. تأیید، و پس از دریافت تأییدیه نظارتی، منطقه تحت پوشش ما گسترش خواهد یافت، بنابراین لطفاً بعداً برای در دسترس بودن Starlink در منطقه خود بررسی کنید. همین پیام برای سفارشات Starlink برای کاربران تجاری تکرار می شود.
در ایران، مرکز ملی فضای مجازی در اسفندماه ۱۳۹۷ رویکرد خود را در قبال سامانههای ماهوارهای به گونهای ارائه کرد که اپراتورهای ماهوارهای موظف به فعالیت بر اساس معاهدات بینالمللی در حوزه فضایی و اصول و مقررات سازمان ملل متحد و مرتبط هستند. سازمان های تخصصی اتحادیه ها و قوانین و مقررات ملی کشورها برای حفظ استقلال و حاکمیت دولت ها در زمینه ارتباطات و حفاظت از معابر رسمی تبادل اطلاعات برای جلوگیری از هرج و مرج و مبارزه با جرایم سایبری باید رعایت شود.
اما اخیرا مدیرعامل اسپیس ایکس اعلام کرد که این شرکت اکنون نزدیک به 100 استارلینک فعال در ایران دارد. ایلان ماسک این خبر را سه ماه پس از انتشار توییتی مبنی بر فعال کردن سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران اعلام کرد. این میلیاردر در ماه سپتامبر گفت که استارلینک را در ایران بر اساس تلاش های مورد حمایت آمریکا برای ارتقای آزادی اینترنت و جریان آزاد اطلاعات برای مردم فعال خواهد کرد.
اخیرا اطلاعاتی مبنی بر فعال شدن نزدیک به 100 ماهواره استارلینک در ایران منتشر شده است، اما مسئولان ارتباطات کشور تاکید کرده اند که ارائه خدمات اینترنتی توسط ماهواره باید بر اساس مقررات ایران باشد.
آیا هیچ کدام از فروشندگان به این سوال پاسخ دادند که آیا برای اتصال به اینترنت هزینه ماهیانه پرداخت می شود؟ می گوید نه، کل هزینه از اول پرداخت می شود. در حال حاضر اعلام شده است که استفاده از این اینترنت رایگان است و تا زمانی که اعلام نکنند شرایط به همین منوال خواهد بود. اما نظرات فروشندگان متناقض است. به عنوان مثال، فروشنده دیگری می گوید که خریداران باید 100 دلار در ماه برای شارژ بپردازند. با این حال، به گفته خود فروشندگان، تجهیزات Starlink عمدتا از Bane City وارد می شود. البته به نظر می رسد با توجه به قاچاق و همچنین مجهول نبودن کالا، احتمال سوء استفاده های زیادی در این زمینه وجود دارد.
استقبال مشروط وزیر ارتباطات از فعالیت استارلینک در ایران
وی پیش از این گفته بود که هر شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت ماهواره ای که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران و بر اساس قوانین اتحادیه بین المللی مخابرات فعالیت می کند و باید در آن حقوق ارضی به رسمیت شناخته شود، دست او را می فشاریم.
تحریریه ICTNN شبکه خبری