رشته های شفاف شیشه و پلاستیک یا فیبر نوری اکنون بخش قابل توجهی از تجهیزات ارتباطات زیرساختی در سراسر جهان را تشکیل می دهند. فناوری اصلی که در سال های اخیر کمتر در بخش ارتباطات ثابت ایران مورد استفاده قرار گرفته است، مورد توجه ویژه دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم قرار گرفته است.
مجید سلطانی – مدیرکل شرکت مخابرات ایران – در گفت وگوی اختصاصی با ICTNN، درباره وضعیت فعلی اجرای پروژه فیبر نوری در کشور و استان تهران گفت: میزان فیبر نوری شرکت مخابرات ایران در تمامی ابعاد ( بین شهری، درون شهری و روستایی) از سال 1399 و در کل کشور 169 هزار و 540 کیلومتر بوده که در پایان نیمه اول سال 1402 به 192 هزار و 630 کیلومتر رسیده است.
وی افزود: اولین تاریخ ورود فیبر نوری به ایران بیش از 30 سال پیش بود که شرکت مخابرات ایران از این فناوری برای برقراری ارتباطات درون شهرها استفاده کرد. مقدار فیبر نوری شهری از مجموع 53 هزار و 770 کیلومتر به صورت جداگانه به 64 هزار و 38 کیلومتر رسید. تعداد فیبرهای نوری نصب شده بین شهرها به 42000679 کیلومتر از 40000308 کیلومتر رسید و تعداد فیبرهای نوری نصب شده در مناطق روستایی از 75000152 کیلومتر به 84000913 کیلومتر رسید. بر این اساس می توان گفت که شرکت مخابرات توسعه فیبر نوری در تمامی ابعاد آن را یکی از مهمترین اهداف خود می داند و بر روی آن کار می کند.
سلطانی در ادامه تعداد FAT (ترمینال دسترسی فیبر) نصب شده توسط شرکت مخابرات ایران را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: آنچه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مد نظر دارد لایه دسترسی فیبر نوری است و این از مراکز به محلات و عنصر غیرفعال به نام اکسس است. FAT در محلات نصب شده است. تعداد کل FAT های نصب شده توسط این شرکت به 74 هزار و 216 دستگاه در نواحی و مراکز صنعتی رسید. اما آنچه از سال گذشته به عنوان پروژه نجما نصب کرده ایم 25 هزار و 22 FAT در سراسر کشور است که 17 هزار و 631 آن فعال است و می تواند خدمات ارائه دهد.
مدیرعامل شرکت مخابرات ایران گفت: 15 هزار و 939 دستگاه FAT در استان تهران نصب شده است که از این تعداد 4 هزار و 924 دستگاه در پروژه نجما نصب شده و 3 هزار و 684 دستگاه فعال است. جالب اینجاست که این آمار روزانه اضافه می شود زیرا ما پروژه نجما را دو سال یعنی تا پایان سال 1403 تعریف کرده ایم.
وی تصریح کرد: در تعریف پوشش فیبر نوری بین شرکت مخابرات ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تفاوت وجود دارد. تعریف وزارت ارتباطات این است که FET نصب می شود و در شعاع 300 متری هر خانه، مغازه و کسب و کار موجود تحت پوشش این دستگاه است. اما تعریف ما کمی دشوارتر است و برای شعاع 100 متری به بالا باید دستگاه FET نصب شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر پوشش ما طبق تعریف خودمان از دو میلیون و تقریباً 800 هزار پورت فراتر رفته است، اما طبق تعریف وزارت ارتباطات تاکنون نزدیک به هشت میلیون پورت با همین تعداد FAT که وجود دارد رد کرده ایم. در جهان. کشور و تا پایان. امسال می توانیم 10 میلیون پتو با این تعریف ارائه کنیم.
مدیرعامل شرکت مخابرات ایران پروژه نجما را با بیان اینکه این پروژه فقط برای شرکت مخابرات ایران در نظر گرفته شده است و از منابع خود شرکت بدون دریافت انگیزه و بودجه برای این امر استفاده می شود، تاکید کرد: حتی در کشورهای پیشرفته که اپتیکال را توسعه می دهیم. فیبر را در دستور کار قرار می دهند، ابتدا تحلیل اقتصادی انجام می شود و اگر طرح اقتصادی دقیق نباشد، کسب و کار متضرر می شود. در این راستا پروژه مخابرات نجما از ۱۲ سناریو و تحلیل اقتصادی دقیق و مفید برای مردم، کشور و مخابرات ایران انتخاب شد.
وی خاطرنشان کرد: اگر بر اساس تعریف مخابرات منطقه ای در تهران تحت پوشش فیبر نوری باشد کمتر از یک هفته زمان می برد تا این سرویس ارائه شود. بنابراین با بررسی های انجام شده تقریبا تا پایان سال 1403، استان تهران به گونه ای تحت پوشش قرار می گیرد که اکثر خواهان این فناوری ظرف یک تا دو هفته می توانند آن را دریافت کنند.
سلطانی درباره هزینه های دریافت این فناوری برای مشترکان نهایی بیان کرد: این هزینه ها با مراجعه به سایت شرکت مخابرات ایران مشخص می شود و علاوه بر این، مشوق ها یا تبلیغاتی مانند مودم های اقساطی پیشنهاد شده است. افرادی مانند صاحبان مشاغل و مراکز صنعتی که از این خدمات استفاده کرده اند بسیار راضی هستند. اما مشترکینی که قصد پیاده سازی این فناوری را دارند می توانند به سایت شرکت مخابرات ایران مراجعه کنند. نکته اصلی این است که اگر تقاضا برای استفاده از فیبر نوری در یک منطقه افزایش یابد، ما فوراً اقدام خواهیم کرد.
آیا مدیرعامل شرکت مخابرات ایران به این موضوع اشاره کرد که با توجه به تمایل برخی کشورها به سرمایه گذاری در اینترنت ماهواره ای و پیشرفت فناوری، لازم است در ارتباطات کشور تنها بر روی فیبر نوری و با این حجم سرمایه گذاری شود؟ وی پاسخ داد: در این زمینه وقتی می گوییم طرح باید اقتصادی باشد، باید همه جوانب را سنجید. بحثی که وجود دارد این است که اخیراً گرایش به فیبر نوری حتی در برخی کشورها کند شده است و شاید بیشتر به سمت اینترنت موبایل حرکت کنند. به عنوان مثال، سرعت بالاتری را نمی توان در اینترنت 4G ارائه کرد، بنابراین برخی از شرکت های مخابراتی در سراسر جهان استراتژی سرمایه گذاری خود را از فیبر نوری به اینترنت موبایل تغییر داده اند.
وی افزود: اما ما در این زمینه محدودیت داریم و باید در نظر داشته باشیم که کشورهای دیگر خیلی راحت فناوری را انتخاب می کنند اما اگر به عنوان فردی که در این زمینه کار کرده و بر اساس مطالعات انجام شده به این راحتی نمی توانیم این کار را انجام دهیم. انجام شده توسط ما به گفته کارشناسان باید تعادل بین ارتباطات ثابت و سیار برقرار شود و این نقطه تعادل بسیار مهم است و شرکت مخابرات ایران در تلاش است تا این کار را انجام دهد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات