به گزارش ایتنا از تسنیم، پس از اعلام تشکیل ثبت سیستماتیک واردات، تردیدهایی در این زمینه مطرح شد. زیرا با این رویه افرادی که در دو سال گذشته توانستند از این رویه لیزینگ برای واردات استفاده کنند، از امتیاز ویژه ای برخوردار شدند و انحصار ویژه ای در زمینه واردات گوشی های تلفن همراه به ارزش بیش از 600 دلار ایجاد کردند. در این صورت سایر فعالان اقتصادی که بخواهند واردات این دسته از تلفن های همراه را آغاز کنند تا سقف 100 هزار دلار سالانه محدود خواهند شد. در نتیجه امکان رقابت با افرادی که سابقه واردات بالایی در دو سال گذشته داشته اند از بین خواهد رفت.
سابقه واردات آیفون دو سال است که حذف شده است
با وجود این چالشها، پیگیریهای جدید نشان میدهد که سابقه واردکنندگانی که در دو سال گذشته گوشیهای تلفن همراه با ارزش بیش از ۶۰۰ دلار از جمله آیفون وارد کردهاند، پاک خواهد شد. بدین ترتیب تا حدودی ابهام قبلی که در این زمینه به وجود آمده بود از بین خواهد رفت. اما به دلیل عدم بررسی سیستماتیک سابقه واردات در سال 1401 هجری قمری، برخی از صادرکنندگان با استفاده از رکورد ثبت شده از ارز نامای برای واردات گوشی تلفن همراه استفاده کردند.
با توجه به پیگیری های جدی مقامات ارشد وزارت امنیت در ابتدای سال، انتظار می رفت این تصمیم خیلی زودتر گرفته شود و معافیت از بررسی سوابق واردات سامانه در رویه واردات از محل صادرات حذف خواهد شد
لازم به ذکر است که در این مدت به دلیل واردات آیفون های به روز و بسته بندی مجدد توسط برخی واردکنندگان غیرمتخصص، زیان هنگفت ارزی وارد کشور شد. در عین حال، هنوز عواقب زیادی برای مصرف کننده نهایی وجود دارد.
واردات آیفون به ارزش 1.5 تا 2 میلیارد دلار طی دو سال
طی دو سال گذشته بیش از 1.5 میلیارد دلار و بالغ بر 2 میلیارد دلار آیفون از طریق روال واردات و صادرات وارد کشور شده است.
عدم اطمینان در مورد خدمات پس از فروش و عجله برای به روز رسانی و شارژ مجدد آیفون
یکی از نکات مهم در رابطه با آیفونهای وارداتی در یکی دو سال اخیر این است که بخش بزرگی از این دسته از گوشیهای همراه که به عنوان محصولات جدید وارد کشور شدهاند، عملاً در حال آپدیت و بستهبندی بودند. بر اساس گزارش کارشناسان سازمان توسعه تجارت، دلیل اصلی این اتفاق عدم تجربه واردکنندگان است، اما با توجه به خرید گوشی های به روز شده با قیمت پایین، اعلام این موضوع به قیمت اصلی است. محصول (اغراق) و سپس فروش آن به مصرف کننده نهایی با قیمت محصول جدید، مزایای گسترده ای برای سودجویان خواهد داشت.
به نظر می رسد گامی جدی در زمینه اصلاحات مربوط به واردات تلفن همراه، محدود کردن واردات بدون خدمات پس از فروش رسمی باشد. این پرونده اعتراض سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی را در پی داشت.
در همین راستا خاطرنشان می شود که در صورت اجرای سامانه خدمات پس از فروش رسمی در بازار تلفن همراه، علاوه بر ارائه خدمات واقعی به مصرف کنندگان، واردات حوزه تلفن همراه نیز کاهش می یابد. لازم به ذکر است 3 درصد از ارزش تلفن همراه به عنوان حق سرویس از مصرف کننده دریافت می شود. این رقم در حالی به عنوان بار ارزی بر دوش مصرف کنندگان تحمیل می شود که شرکت های مادر صادرکننده تلفن همراه موظف به ارائه خدمات پس از فروش به مصرف کنندگان هستند.
منبع: https://www.itna.ir/news/80518/%D8%AD%D8%B0%D9%81-%D8%B3%D8%A7%D8%A8%D9%82%D9%87-%DB%B2-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%A2%DB%8C%D9%81%D9%88%D9%86
تحریریه ICTNN شبکه خبری