مدتی پیش تصویب توزیع دارو بر روی پلتفرم های مجاز از سوی کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال انتقاداتی را برانگیخت. سخنگوی سازمان غذا و دارو چندی پیش از تدوین آیین نامه عرضه آنلاین دارو خبر داد و تاکید کرد: شرایط اصلی و خطوط قرمز این سازمان در آن اعمال می شود و مشخص است که بسترها این کار را انجام خواهند داد. وارد حوزه تحویل دارو شوید.
به گزارش ICTNN، امروزه اینترنت به یکی از اصلی ترین ابزارهای اطلاع رسانی تبدیل شده و تعداد کاربران آن از زمینه های مختلف تجاری، گروه های سنی و طبقات اجتماعی مختلف در حال افزایش است. همزمان با افزایش فعالیت های اینترنتی، مدتی است که فروش دارو در بسترهای داخلی موضوع بحث بوده است.
درستی یا نادرستی این سوال هنوز جای بحث دارد، اما آنچه مشخص است این است که بسترهای اینترنتی مانند هر کسب و کار دیگری با هدف کسب درآمد وارد این عرصه شدند که گاها به چالش ها و اختلالاتی در بازار منجر شده است.
یکی از این موارد مربوط به خطرات فروش آنلاین داروها و فعالیت های مرتبط با سلامت انسان است که بدون نظارت انجام می شود، از جمله تسهیل در عرضه داروهای قاچاق، تقلبی، تاریخ مصرف گذشته و مصرف نشده، منشأ نامشخص، حذف داروساز از چرخه ارائه خدمات. همچنین سازمان غذا و دارو بارها تاکید کرده است که اطلاعات پزشکی بیماران در مناصب دولتی محرمانه است و نباید به بخش خصوصی سپرده شود. زیرا افراد مغرض می توانند از این بستر سوء استفاده کنند و حتی آن را بفروشند.
در عین حال، جامعه دارویی ایران با عرضه و فروش دارو به بیماران در فضای مجازی مخالف است و معتقد است که بستر اینترنت برای محصولات غیرپزشکی مانند مکمل های غذایی و آرایشی و بهداشتی قابل استفاده است. در همین راستا شهرام کلانتری داسانیس – رئیس انجمن داروسازان ایران – مدعی است که ورود بسترهای اینترنتی به فروش دارو به دلیل دخالت نهادهای غیرتخصصی به بهانه توسعه تجاری در حوزه سلامت است. در صورت انجام، آسیب جدی به نظام مدیریت سلامت کشور وارد می کند.
بر اساس سیاست های ابلاغی سلامت، مسئولیت حوزه سلامت بر عهده وزارت بهداشت است و هر سازمانی که بخواهد وارد این حوزه شود باید خود را با سیاست های وزارت بهداشت تطبیق دهد، اما متاسفانه در مورد بسترهای اینترنتی داروها، نهادهای اقتصادی کشور وارد شدند.
به گفته آنها، اگرچه تأثیر منفی این طرح بر اقتصاد داروخانه ها نیز تأثیر می گذارد، اما بیشترین نگرانی آنها خطرات و تأثیرات آن بر سلامت مردم است، زیرا ممکن است این بسترها حاوی داروهای قاچاق، داروهای تقلبی، داروهای سقط جنین باشند. ، و فروش مواد مخدر به قیمت بالاتر و… و همین الان شاهد بازار سیاه بسیار بزرگتر و ناصرخسرو در فضای مجازی هستیم که از کنترل خارج شده است.
اما با تمام این تفاسیر سی و هشتمین جلسه کمیته راهبری اقتصاد دیجیتال در اوایل دی ماه امسال برگزار شد. وزیر ارتباطات در این دیدار با تاکید بر اهمیت توزیع دارو از طریق بسترهای مجاز، تاکید کرد: چون بستر و زمینه فعالیت در این حوزه فراهم است و بسترها نیز درخواست فعالیت در این حوزه را دارند، با تصویب این آیین نامه در مدت زمان کوتاهی چند روزه امکان اجرای این موضوع وجود دارد.
زارع پور درباره نوع نظارت و پاسخگویی پلتفرم های فعال در این حوزه توضیح داد که پیشنهاد آنها این است که پلتفرم ها برای دریافت مجوز و پاسخگویی به یک گروه متصل شوند و مردم بدانند با کدام دستگاه و یک گروه پاسخگو تماس بگیرند. وقتی صحبت از نقض احتمالی پلت فرم می شود. در سرتاسر دنیا هم همینطور است که پلتفرم هایی که خدمات مختلف ارائه می دهند، در یک مجموعه ردیابی و پاسخگویی دارند و افراد می توانند با یک شماره تماس و هماهنگی لازم دستگاه ها، مسائل مربوط به این پلتفرم ها را پیگیری کنند. خدمات ارائه شده بدون دخالت مردم
پس از این اقدام، انتقاد بر این موضوع باقی می ماند. به عنوان مثال یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان شورای اسلامی با انتقاد از فروش اینترنتی دارو در بسترهای داخلی گفت: اگر این بسترها داروی اشتباهی را به بیمار تحویل دهند و برای آن بیمار اتفاقی بیفتد و منجر به مرگ شود. آیا آنها مسئول هستند؟ بنابراین پلت فرم فقط می تواند به عنوان یک پیک عمل کند.
در نهایت پس از مشکلاتی که اخیرا پیش آمد، سخنگوی سازمان غذا و دارو از تدوین آیین نامه عرضه دارو از طریق اینترنت خبر داد و اظهار داشت: این آیین نامه با نظر دستگاه های تخصصی ذیصلاح تدوین شده و تلاش ها در حال انجام است. . قرار است تا پایان سال آنها را صادر کند. وی تاکید کرد: این آیین نامه بندهای مختلفی دارد و شرایط و خطوط قرمز اصلی سازمان غذا و دارو بر آن اعمال می شود و مشخص است که ورود سکوها در حوزه «حمل و نقل» دارو خواهد بود.
با این سخنان، اگرچه فروش دارو در سکوها می تواند آسیب ها و خطراتی را به همراه داشته باشد، اما باید توجه داشت که هستند بیمارانی که نمی توانند برای دریافت دارو به داروخانه مراجعه کنند، بنابراین گاهی لازم است به بیماران خاصی داروهای محدود ارائه شود. در منزل، اما چنین اقدامی باید محدود به بیماران خاص باشد و فقط باید توسط مراکز خاص و بر اساس اصول خاص انجام شود. بنابراین با توجه به موارد ذکر شده جامعه دارویی ایران عموما با عرضه و فروش دارو به بیماران در فضای مجازی مخالف است اما برای محصولات غیرپزشکی مانند مکمل های غذایی و آرایشی و بهداشتی می توان از بستر اینترنت استفاده کرد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات