گسترش شایعات در طول کرونا نشان داد که اخبار جعلی می تواند به عنوان یک ویروس اجتماعی عمل کند و سلامت روانی ، اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی کشورها را تهدید کند. به همین دلیل ، بسیاری از دولت ها و نهادهای بین المللی به دنبال استراتژی های اجرایی قانونی برای شناسایی و کاهش تأثیر آن در سطوح مختلف جوامع هستند.
پیشینه
اولین قوانین مربوط به اخبار جعلی در روزنامه های سوئد
برای اولین بار در سال 2 ، سوئد هیئت مطبوعاتی (Pressbudsmannen) وی اولین موسسه مستقل را برای بررسی اخلاق رسانه ای و مقابله با انتشار اطلاعات نادرست در روزنامه ها تأسیس کرد. این شورا حق داشت شکایات مربوط به اخبار دروغین یا گمراه کننده را بررسی کند و رسانه ها را ملزم به رعایت استانداردهای حرفه ای می کرد.
اولین قانون علیه اخبار جعلی در فضای دیجیتال توسط آلمان
اگرچه سوئد پیشگام در زمینه نظارت برای مقابله با اخبار جعلی بود ، آلمان اولین کشوری بود که قانون ویژه ای را برای مقابله با اخبار جعلی در فضای مجازی تصویب کرد. قانون اجرای شبکه (NETZDG در سال 2) قانونی که سیستم عامل های مختلفی را در شبکه مجازی ایجاد کرده است ، محتوای غیرقانونی را از بین می برد.
روسیه
در ابتدای سال ، هنگامی که میزان نفوذ اینترنت در فدراسیون روسیه 4.9 درصد بود ، بیش از 5 میلیون کاربر اینترنت داشت. در تاریخ 1 ژانویه ، کشور میزبان این میلیون ها کاربر در رسانه های اجتماعی بودند که 4.9 درصد از کل جمعیت کشور را تشکیل می دادند. جمعیت روسیه در ابتدای سال جاری بیش از 5 میلیون نفر تخمین زده می شود.
محبوب ترین شبکه های اجتماعی مردم روسیه که در آن کار می کنند در جدول زیر ارائه شده است:

فدراسیون روسیه مانند بسیاری از کشورهای جهان ، برای ایجاد یک مرکز برای اخبار تقلبی به اجماع رسید. رئیس ارتباطات فدرال ، فناوری اطلاعات و خدمات رسانه های جمعی از تصویب قانون اخبار تقلبی و راه اندازی یک سیستم گسترده و منسجم برای مقابله با اخبار اشتباه خبر داد.
سه سال قبل از این تاریخ ، سال 2 ، قانون رسانه های روسیه اصلاح شد و طبق یکی از مصوبات آن ، علاوه بر ناشران ، جمع آوری خبر در سیستم عامل های مختلف مسئول پاسخ به صحت محتوای اخبار بودند.
قانون ، که فصول مختلفی داشت ، برای انتشار “اطلاعات مهم اجتماعی نادرست اجتماعی توزیع شده” تعیین شده است. عنوان دوم قانون شامل راه هایی برای مقابله با جمع کننده های اخبار جعلی است. این قانونی را ایجاد کرد که به تولیدکنندگان محتوا اجازه می دهد تا قبل از انتشار به صحت اطلاعات اطمینان داشته باشند. به عبارت دیگر ، پنهان کردن یا جعل اطلاعات مهم در قالب های مختلف تولید مهمترین خط قرمز این قانون بود.
فصل سوم قانون همچنین به برخورد روسیه با اطلاعات مهم اجتماعی می پردازد. به عنوان مثال ، یکی از مهمترین رویدادها برای این کشور پنجمین سالگرد جنگ جهانی دوم است که هر سال برای ملت بسیار مهم است و هرگونه خبرهای جعلی در مورد فعالیت اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم و انکار جنایات نازی در این جنگ بلافاصله بررسی می شود.
فصل دیگری از قانون مقابله با اخبار جعلی در روسیه ، رویکرد عینی تر به زندگی مردم این کشور و تبلیغات گمراه کننده است که آنها را بررسی می کند. به عنوان مثال ، در این قانون از مقایسه محصولات با سایر محصولات مشابه با ترکیب و تاریخ تولید ، در دسترس بودن و قیمت و قیمت آنها بررسی می شود. در همین راستا ، مجازات های مختلف نقدی برای اشخاص حقوقی که مطابق با قوانین نیستند ، تعیین شده است.
پس از حمله روسیه به اوکراین در 7 فوریه و ادامه جنگ در سه سال گذشته ، نهادهای روسی از این قانون برای مقابله با هکرهای خارجی و همچنین شایعات مربوط به پراکندگی داخلی استفاده کرده اند.
اوکراین و روسیه در طول جنگ در فضای مجازی شاهد جنگ گسترده ای علیه یکدیگر بوده اند که روسیه سعی کرده است با شایعات مربوط به فضای پراکندگی و همچنین انتشار دهنده های اخبار نادرست ، با جرایم سنگین مالی و مجازات قضایی مقابله کند. این موضوع به ویژه در ارتش نسبت به روسیه حساس تر بوده است.
قانون اخبار تقلبی در این کشور ، عاملان عمومی و انتشار عمدی پول نقد و حتی مجازات قضایی را فراهم می کند.
پارلمان روسیه قانونی را در سال 2008 تصویب كرد كه انتشار و گسترش اخبار جعلی در مورد ارتش و همچنین تشدید جنگ اطلاعاتی در طول جنگ ، به 5 سال زندان محکوم شد.
مقامات روسی بارها اظهار داشته اند که اطلاعات نامناسب توسط دشمنان روسی مانند ایالات متحده و متحدین اروپایی واشنگتن منتشر شده است تا بین مردم روسیه تفاوت ایجاد کنند که مهمترین آنها رسانه های اجتماعی بود.
مکانیسم مبارزه با اخبار جعلی
سیستم خبری جعلی فعالیت خود را دو ماه پس از امضای رئیس جمهور روسیه پوتین از “اخبار نادرست و جعلی” آغاز کرد.

تعدادی از مقامات رسانه ای در این کشور سیستم گسترده ای از مشاهده ، شناسایی ، مقدمه و رسانه های ضد NEWS به نام سیستم یکپارچه تعامل تقلبی روسیه به نام گفتگو را راه اندازی کرده اند.
به گفته این مرکز ، اقدامات خبری ضد فیک منجر به کاهش روند انتشار محتوای جعلی در روسیه در سالهای اخیر شده است.

در مرکز سیستم یک بانک اطلاعاتی عمومی است که توسط اخبار ، شایعات و هر نوع محتوای متنی ، فیلم و ویدئو و صوتی و ویدئویی که شکاک هستند ، مورد بحث و شناسایی قرار می گیرد.
این مرکز در ابتدا اقدامات رسانه ای را برای مقابله با خبرهای اشتباه در هنگام وقوع کرونا ، که اخبار جعلی بود ، انجام داد ، اما پس از اپیدمی ، به تدریج فعالیت های خود را به سایر موضوعات و بخش های جامعه روسیه گسترش داد.
این مرکز توانست 2.5 میلیون نسخه از محتوای جعلی را در سال 2 شناسایی کند ، از 2 میلیون و 2 میلیون در سال 2 افزایش یافته است. اقدامات پیشخوان این مرکز منجر به محتوای جعلی به 2.5 میلیون در سال 6 ٪ در مقایسه با سال 2 شده است. این سازمان تخمین می زند که فداکاری جعلی امسال 5 میلیون نسخه خواهد بود.

مقامات مرکز روسیه می گویند که هرچه بسیاری از شبکه های اجتماعی نادرست هستند و فضای این شبکه ها بسیار مبهم و گاه غیر واقعی است ، بنابراین هدف اصلی این مرکز آموزش شهروندان روسی برای شناسایی و مقابله با اخبار اشتباه است.
این امر باعث شده است كه مردم بدانند كه تمام مطالب منتشر شده در وب می توانند به درستی تب باشند و باید آگاهانه با محصولات این فضا مقابله كنند.
اطلاعات مصنوعی در روسیه یکی از منابع اصلی تولید اخبار جعلی در مناطق مختلف کشور بوده است یک مقام در مرکز در یک جلسه پنجم از کمیته همکاری رسانه ای ایران و روسیه ، که در تاریخ 1-8 ماه مه در مسکو برگزار شد ، درباره گزارشی از روش عملیات این سازمان هشدار داد: “به ما مشخص شده است که در وضعیت فعلی هوش مصنوعی یکی از منابع اصلی اخبار جعلی در روسیه است.”
براساس این گزارش ، پس از شناسایی محتوای جعلی در فضای رسانه (رسمی و مجازی) ، رسانه های روسی ، از جمله خبرگزاری DICE ، مطلع می شوند.
علاوه بر محتوای جعلی ، تولید کننده یا سکوی ضد عفونی کننده ، جغرافیای عمل و منبع انتشار آن نیز مشخص می شود.
محتوای جعلی عمیق موضوع دیگری است که تحت نظر مرکز قرار می گیرد و تعداد جعل های استخراج شده در سال 3.5 برابر بیشتر از سال گذشته است.
مدل همکاری در طول این مسیر 1.5 (2 ساعت از روز و هفت روز هفته) است. بسیاری از فعالان روسی در این سایت اخبار و پیام های منتشر شده در سیستم های مختلف اطلاعاتی را به دست می آورند و فضا ، تصویر ، فیلم و غیره را به اشتراک می گذارند. پس از این مرحله ، تعداد زیادی از “عوامل” یا واقعاً معتمدین در این پلتفرم ، اصل موضوع ، صحت و عدم صحت آن ، منبع انتشار و موقعیت جغرافیایی ناشران را می یابند.
اقدامات دیگر
2. وزارت امور خارجه روسیه همچنین در سال 2 اعلام کرد که یک بستر ویژه برای مقابله با اخبار جعلی علیه روسیه راه اندازی کرده است.
2- انجمن بین المللی حقوق (GFCN) شبکه جهانی صحت محتوای تولید شده در شبکه های مختلف رسانه ای و مجازی است که در سال 9 با همکاری تاس روسی ، “مناطق گفتگوی” ANPO و “دانشکده رسانه جدید” برای مبارزه با تلاش برای مقابله با اطلاعات نادرست با استفاده از اعضای بین المللی هماهنگ شده است.
این مرکز خود را معرفی می کند: پلت فرم GFCN سکویی است که روزنامه نگاران و متخصصان سراسر جهان در زمینه افشای اطلاعات نادرست و منابع انتشار و همچنین تأیید انواع محتوای منتشر شده در رسانه و فضای مجازی همکاری می کنند.
مقامات این پلتفرم معتقدند که این سیستم باعث توسعه سیستماتیک سواد رسانه ای و جبهه متحد در برابر اطلاعات نادرست مخرب می شود. البته این مبارزه به استانداردهای تثبیت شده برای سیستم عامل ها و روزنامه نگاران و مخاطبان که آگاهانه محتوای خود را انتخاب می کنند ، نیاز دارد. همه باید بدانند که غلبه بر تهدیدات دیجیتالی به چیزی کمتر از همکاری جهانی امکان پذیر نخواهد بود.
این شبکه اکنون 1.5 میلیون مشترک دارد ، اما اعضای معتبر GFCN به پایگاه داده و بستر ارتباطی شبکه ، سیستم نظارت عمیق و همچنین فرصت هایی برای دوره های آموزشی دسترسی دارند و بهترین جوایز اهدا می شود. علاوه بر این ، نمایندگان 5 کشور اکنون عضو این سکو هستند.
پایان
براساس گزارش های رسانه ای ، مرکز افکار روسی VTSIOM نظرسنجی را در مورد پذیرش سیستم شناسایی و برخورد با اخبار جعلی انجام داد و این نشانگر رضایت 5 ٪ از نظرسنجی در روسیه است. مخاطبان روسی پیش بینی کردند که این روند باعث کاهش اخبار دروغین در زمینه های مختلف اجتماعی می شود.
منابع:
https://ieeexplore.ieeeeeeeeeeeeeeeeeee.org/document/1/figures#figures
https://www.obs.coe.ine.int/en/web/observatoire/press-releases-2/-/asseet_publisher/bjtzb2m2mu/content/how-does-russia-fight-fight-fake-new
https://globalfactchecking.com/tass-at-the-2nd-central-asian-media-forum–medias-s-role-in-cultivating-critical-thinking-amid-global-disinformation
https://globalfactchecking.com
https://www.reuters.com/world/eurpe/russia-introduce-jail-terms-pread-fake-information-about-army-1-5-5/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات