آیا در چنین شرایطی باز هم باید منتظر فروش نجومی از نمایشگاه کتاب استانی آذربایجان غربی بود؟
بر اساس گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از کیفیت اینترنت و تعداد اشتراک و ضریب نفوذ اینترنت در 31 استان کشور که در 6 ماهه نخست سال 99 منتشر شد، آذربایجان غربی نیز درصد نفوذ پهنای باند را در استان مقایسه کرد. استان ها و درصد. ضریب نفوذ فناوری ADSL در استان ها پایین است، با این حال می توان تصور کرد که مشکل ایجاد اختلال در دسترسی مردم به اولین نمایشگاه مجازی کتاب در این رویداد تکرار شود.
اول اینکه بر اساس نسبت تعداد کتابفروشی های هر استان به جمعیت آن (این موضوع قبلاً در گزارشی با عنوان «بازماندگان در شهر» به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است)، آذربایجان غربی یکی از استان هایی است که فاقد آن است. تعداد کتابفروشی ها نسبت به جمعیت ساکن؛ بنابراین نباید انتظار آمار خوبی برای خرید کتاب توسط شهروندان این استان داشت. به عبارت دیگر اگر از مردم این استان انتظار می رود که تمایل بیشتری به خرید کتاب داشته باشند، باید تماس و اصطکاک با این کالای فرهنگی بیشتر شود. از سوی دیگر، ممکن است عکس این موضوع صادق باشد; یعنی برای استانی با تعداد کم کتابفروشی، نمایشگاه کتاب باید استقبال بیشتری داشته باشد.
(طبق گزارش خانه کتاب و ادب ایران، تنها استان هایی که بیش از 2 درصد داشتند در این جداول گنجانده شده است.)
با نگاهی دیگر به داستان، وضعیت نگران کننده تر می شود. تعداد سفارشات نمایشگاه مجازی کتاب در استان آذربایجان غربی حتی به تعداد ناشران حاضر در این رویداد مجازی هم نرسید. در این نمایشگاه 10 روزه 975 ناشر از سراسر کشور، 22 ناشر از استان و 100 ناشر خارج از کشور گرد هم آمدند، اما در مجموع تنها 780 سفارش خرید کتاب دریافت شد.
علیرضا نوروزی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در مراسم اختتامیه این رویداد روز دوشنبه 16 آذرماه از فروش 4 هزار و 538 عنوان کتاب خبر داد. “خیلی کم است”.
چیزی تا آغاز دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران باقی نمانده و با این حال نمایشگاه مجازی کتاب استان آذربایجان غربی در وضعیتی نگران کننده به پایان می رسد. یک نگرانی که البته مطالعات می گویند خیلی دور از واقعیت نیست.
همچنین سوابق خانه کتاب و ادبیات ایران نشان میدهد که آذربایجان غربی در شش ماه گذشته در فهرست استانهای دارای بیشترین تعداد و درصد اولین کتابهای منتشر شده قرار نگرفته است.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
البته مقایسه فروش 8 میلیون و 117 میلیون و 763 هزار و 978 ریالی در استان ها در طرح «پاییز» با فروش حدود 2 میلیارد ریالی (215 میلیون تومانی) در رویداد اخیر نشان می دهد که ظهور فضای مجازی بی تأثیر نبوده است.
وقتی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در پایان نمایشگاه مجازی کتاب در آن استان دغدغه ای را با عنوان استقبال ضعیف از مشتریان عنوان می کند، آمار نهایی این رویداد و همچنین سایر عوامل موجود را در اختیار دارد و قضاوت می کند. داده شده؟
به گزارش ICTNN، در روزهای اخیر بستر فضای مجازی میزبان هفدهمین نمایشگاه کتاب آذربایجان غربی بود؛ اتفاقی که اگرچه در روزهای پایانی طولانی شد اما به نظر نمی رسید انتظارات را برآورده کند.
در آستانه برگزاری دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، لازم به ذکر است که وضعیت کتاب در پایان رویداد به یک سکو محدود نمی شود و اگر منتظر بهبود وضعیت آن بود، ممکن است نیاز باشد. وضعیت سایر جنبه های موجود را نیز بهبود بخشد.
با این حال، در زیر این نگرانی چند نکته وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
همزمان با پایان یافتن طرح «Automne du livre 1400» و اعلام اسامی «پرفروش ترین کتابفروشی ها از نظر تعداد کتاب»، «استان های پرفروش در حجم فروش» و «برترین» -فروش استان ها از نظر تعداد کتاب”.تعداد کتاب “آذربایجان غربی تغییر نام داد.شکست خورد اما 25 کتابفروشی در این استان در طرح شرکت کردند.
آنچه در این مجال و در مورد رویداد در یکی از استان های کشور مورد بررسی قرار گرفت، شاید از جمله عواملی باشد که در سایر قضاوت ها و سایر انتظارات در حوزه فرهنگ به ویژه کتاب باید مورد توجه قرار گیرد.
بر اساس اطلاعات موجود، در آخرین طرح فصلی کتاب، سهم آذربایجان غربی از تعداد کتابفروشیها 2 درصد، در کل حجم فروش 3 درصد و در تعداد کتاب 2 درصد بوده است.
تحریریه ICTNN شبکه خبری