فین تک به معنای استفاده نوآورانه از فناوری در ارائه خدمات مالی است. فین تک معادل فناوری مالی یا فین تک، صنعتی در فضای اقتصادی تجاری است و به شرکت هایی اطلاق می شود که سعی می کنند از فناوری برای کارآمدتر کردن خدمات مالی استفاده کنند.
به گزارش ICTNN، اهداف فین تک شامل کاهش هزینه، حذف بوروکراسی ها و توانایی هوشمند برای ارزیابی ریسک های احتمالی است.
کاربرد فین تک در تجارت
معمولاً هرگونه تغییر در فرآیند با مقاومت روبرو می شود. در برابر تغییراتی که شبیه نرم افزار هستند، مقاومت آن عمدتاً به دلیل عدم اعتماد است. از آنجایی که بخش مالی یکی از حساس ترین بخش های شرکت ها محسوب می شود، فین تک ها در این زمینه با مقاومت بیشتری روبرو هستند، حتی اگر این مقوله به ماهیت حرفه حسابداری نیز اشاره داشته باشد که چارچوبی کاملاً مشخص دارد و تغییرات دشوار است. تحت شرایط خاصی پذیرفته می شود.
دنیای دیجیتال هر لحظه در حال تغییر است. بدیهی است که اگر صنعتی بتواند به سرعت از این دنیای بزرگ، بسیار بزرگتر از دنیای واقعی، برای توسعه خود استفاده کند، موفق تر خواهد بود.
برخی از مواردی که شرکت ها می توانند از فین تک بهره مند شوند را می توان به شرح زیر توضیح داد:
استفاده از دستگاه های PDA به جای دستگاه های POS
این دستگاه مبتنی بر نرم افزار اندروید بوده و قابلیت اتصال به سایر نرم افزارهای مالی را دارد که علاوه بر تراکنش های بانکی، قابلیت ثبت سفارش و صدور فاکتور را نیز دارد. دستگاه مذکور نیاز تجار به داشتن تبلت را بی نیاز می کند و همچنین استفاده از کاغذ برای صدور فاکتور را برای کاغذهای رول محدود می کند.
تمرکز مکانیزه وجوه
وجوهی که از محل فروش نمایندگی های متعدد در کشور واریز می شود در تاریخ های روزانه به حساب تلفیقی مکانیزه می شود و سپس بر اساس لیست مشخصی به حساب فروشنده واریز می شود. در این فرآیند هزینه های مربوط به صدور چک و هزینه های منابع انسانی حذف می شود.
بازدید الکترونیکی
یکی از هزینه های عمده در صنعت پخش و فروش، هزینه منابع انسانی است. استفاده از اپلیکیشنهای موجود و نصب آنها بر روی تلفنهای همراه در سوپرمارکتها و گرفتن سفارشهایی مشابه فروشگاههای زنجیرهای، یک گام موثر فینتک خواهد بود.
ارسال فاکتور مجازی به جای فاکتور واقعی
به لطف ایجاد بستر لازم از نظر نرم افزاری با استفاده از فین تک، امکان صدور و ارسال مکانیزه فاکتور برای مشتریان به راحتی فراهم شده است. امکان فوق علاوه بر سریع بودن به شما امکان حذف کاغذ را می دهد که در قسمت ملزومات گران است.
مکانیزاسیون عملیات آرامبخشی و آرامبخشی
فناوری مالی بانک ها این امکان را برای شرکت هایی که چندین شعبه یا نمایندگی دارند امکان افتتاح حساب های جداگانه و شارژ مجدد این حساب ها به صورت مکانیزه را فراهم کرده است و یکی از مزیت های آن امکان مشاهده هزینه های آن توسط سپرده گذاران است. و مشاهده کنید و مدیریت کامل گردش دستمزد آنلاین است.
طبقه بندی شرکت های فین تک
1. پرداخت
2. ارز و ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و سیستم های مبتنی بر بلاک چین
3. Lendtech یا خدمات وام و وام
4. WealthTech یا شرکت های فناوری مرتبط با بورس و سرمایه گذاری
5. مدیریت مالی شخصی
6. حواله سیمی یا انتقال پول بین المللی
7. بانکداری روزانه و بانکداری بدون شعبه
8. InsureTech (InsureTech) یا شرکت های فناوری بیمه
9. RegTech یا مشاغل مرتبط با قانون
ده ربات های تجاری و کارشناسان
موانع و مشکلات فین تک
محیط حقوقی مختلف کشورها
با وجود پذیرش قوی فین تک ها و تمایل کشورها و شرکت های بزرگ برای سرمایه گذاری در شرکت های خلاق، استارت آپ ها هنوز با محیط های قانونی متعدد سازگار نشده اند. این موضوع توسعه فین تک ها را در بسیاری از بازارها دشوار کرده است.
مشکل جذب سرمایه گذار در چارچوب قانون
فین تک ها به دلیل سن پایین معمولا مورد استقبال دولت ها قرار نمی گیرند. شرکت های سرمایه گذاری نیز به طور کلی استراتژی های خود را با برنامه های اقتصادی دولت ها هماهنگ می کنند. بنابراین جذب سرمایه گذاری برای فین تک ها با مشکلاتی همراه است.
در ایران به دلیل جدید و ناشناخته بودن این موضوع، بحث جذب سرمایهگذاری شاید مهمترین بحث در این حوزه پس از مباحث تقنینی باشد.
عدم اطمینان و اطمینان در بازار
فین تک ها با بهره گیری از چابکی ذاتی خود در مقایسه با بانک ها، مدل های تجاری سنتی رقبای خود را مختل کرده اند. این امر بر نرخ رشد اقتصادی تأثیر منفی داشت و باعث سردرگمی، بلاتکلیفی و نوسانات قیمتی در بازارهای مربوطه شد. با توجه به تمایل سرمایه گذاران به کاهش ریسک و با توجه به ابهام بالا در بازارهای مرتبط با فین تک، جذب سرمایه گذاری در این حوزه با چالش های فراوانی مواجه است که در ایران بیشتر مشهود است.
پولشویی و کلاهبرداری
تغییرات در بازارهای مالی و غیر مالی اجتناب ناپذیر است و مشتریان بیش از پیش تمایل به استفاده از نرم افزارهای ساده و کاربردی دارند.
شرکت های فعال در این زمینه از اینترنت به عنوان زیرساخت توسعه استفاده می کنند، از آنجایی که نظارت نهادهای ملی و بین المللی بر این زیرساخت بسیار محدود است، خطر تقلب و پولشویی در فین تک ها بیشتر از سایر بازیگران بازارهای مالی است. بنابراین به نظر می رسد فین تک ها در آینده نزدیک تحت عنوان کنترل پولشویی و تامین مالی تروریسم با چالش های جدی مواجه شوند.
امنیت
یکی از بزرگترین خطرات در فین تک، نفوذ و حمله سیستم های پشتیبانی است. برای توسعه مدل های کسب و کار خاص، فین تک ها باید به سیستم های اطلاعاتی بانک های پشتیبان دسترسی داشته باشند. از سوی دیگر بانک ها موظف به حفاظت از اطلاعات مشتریان خود هستند و مشتریان تمایلی به افشای اطلاعات شخصی خود ندارند. از این رو، شرکتهای فینتک با اقدامات مؤثری اعتماد بخش بانکی و مشتریان را جلب کرده و تدابیر لازم را برای محافظت از آنها در برابر حملات سایبری فراهم کردهاند.
نوآوری موفقیت آمیز
نوآوری مخرب زمانی رخ می دهد که یک فناوری جدید عملکرد قدیمی بازار را مختل کند. نوآوری مخرب عموماً زمانی اتفاق می افتد که پیشرفت های تکنولوژیکی شرکت ها را مجبور می کند رویکردهای صنعتی خود را تغییر دهند. سرمایه گذاران در بخش فناوری و نوآوری همیشه با خطر نوآوری فناوری روبرو هستند.
سرعت انتشار فناوری مالی (فین تک) در لایه های فرآیندهای کسب و کار بستگی به رفع موانع و مشکلات ذکر شده دارد.
وزارتخانهها و در نهایت دولت با تعصب در این زمینه میتوانند برای رفع و تعدیل موانع فراتر از فینتکها گام بردارند تا توسعه فناوری سریعتر در تجارت رونق بگیرد و شاهد سرمایهگذاری بیشتر سرمایهگذاران و فعالان تجاری در حوزه فینتک باشیم.
کارشناس مالی: سید محمد رزمگیر
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات