یکی از موضوعاتی که در جریان انتخابات و تبلیغات کاندیداها مطرح شد، بحث پیشرفت شبکه ملی اطلاعات بود که اکثریت کاندیداها در مورد تحقق این طرح اتفاق نظر داشتند.
به گزارش ICTNN، شبکه ملی اطلاعات کلیدواژه ای بود که در سومین مناظره کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اعلام برنامه های خود در خصوص فضای مجازی به گوش رسید. آنچه در بین کاندیداها مطرح شد، پیشرفت این پروژه در دولت سیزدهم و همفکری آنها در پیشبرد آن بود و تقریباً همه نامزدها در اجرای این پروژه اتفاق نظر داشتند.
دکتر مسعود بیزیکیان رئیس جمهور منتخب در سخنانی اعلام کرد که شبکه ملی اطلاعات باید تکمیل شود و پیشرفت شبکه ملی تاکنون خوب بوده است. دکتر جلیلی همچنین میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در سال های اخیر را 20 درصد عنوان کرد که در دولت شهید رئیسی به 60 درصد رسید. دکتر محمدباقر قالیباف در سومین مناظره کاندیداها شبکه ملی اطلاعات را مبنای کار در فضای مجازی دانست و از پیشرفت آن در دولت سیزدهم گفت. حجت الاسلام پورمحمدی نیز توسعه شبکه ملی اطلاعات را یکی از موضوعات مهمی دانست که باید با راهبردی مشخص به آن پرداخت و این همه ظرفیت را پراکنده نکرد.
شبکه ملی اطلاعات چیست و چرا به بخش مهمی از بیانیه های نامزدها تبدیل شده است؟
شبکه ملی اطلاعات یکی از کلان پروژه های ملی است که برای اولین بار در پایان سال 1383 مطرح شد و مهمترین ویژگی این شبکه مزیت فنی و کیفی آن است که دسترسی بهتر، سریعتر و پایدارتر به خدمات را برای کاربران فراهم می کند. و محتوای فضای مجازی به ویژه خدمات محتوای داخلی مانند سلامت الکترونیک، آموزش الکترونیکی، خدمات الکترونیک عمومی، ویدئو کنفرانس، بازی های آنلاین، تماشای فیلم با کیفیت بالا و … در کشور موجود است.
علاوه بر این، دو ویژگی اصلی دیگر شبکه ملی اطلاعات، ارائه خدمات ابری و میزبانی و ضد عفونی برای توسعه و یادگیری خدمات کاربردی است. این طرح ملی با هدف ارائه خدمات زیرساختی پیشرفته با توجه به نیاز کشور، بهره مندی از مزایای اقتصادی صنعت و اکوسیستم فضای مجازی ملی، حفاظت و رشد فرهنگ اسلامی – ایرانی در فضای مجازی و حفاظت از آن در نظر گرفته شده است. اطلاعات و ارتباطات کاربران و افزایش حفاظت از حریم خصوصی.
شبکه ملی شامل زیرساخت های ارتباطی، مراکز داده دولتی و غیردولتی توسعه یافته ملی و زیرساخت نرم افزاری توزیع شده در سراسر کشور است. این شبکه ظرفیت لازم برای «ذخیرهسازی و تبادل امن اطلاعات داخلی در کشور با هدف توسعه خدمات الکترونیکی» و «دسترسی به اینترنت» را از طریق یک باند ارتباطی گسترده ملی برای افراد، مشاغل و دستگاههای اجرایی فراهم میکند .
این شبکه ترکیبی از شبکه های خصوصی، محلی و ملی کشور است که از دو بخش خصوصی و دولتی تشکیل شده است. بخش اختصاصی برای ارتباط و تبادل اطلاعات و خدمات دستگاه های اجرایی بین خود و بخش عمومی برای ارائه خدمات به کاربران عمومی در نظر گرفته شده است و این دو بخش در نقاطی مانند مراکز داده به یکدیگر متصل می شوند.
تاریخچه شبکه ملی اطلاعات کشور
مطابق با الزامات سند چشم انداز بیست ساله در سال 1388 موضوع شبکه ملی اطلاعات با جدیت بیشتری مطرح شد به طوری که کلیات موضوع در ماده 46 برنامه پنجم توسعه مطرح شد. رهبر معظم انقلاب در 26 اسفند 1390 در حکمی دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی به ریاست رئیس جمهور را صادر و اعضای حقوقی و حقیقی این شورا را منصوب کردند.
رهبر انقلاب فلسفه تشکیل شورای عالی فضای مجازی را لزوم برنامه ریزی و هماهنگی مستمر در جهت مصون ماندن از آسیب های ناشی از آن برشمردند، به طوری که «یک نقطه کانونی متمرکز برای سیاست گذاری، تصمیم گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور ایجاد می شود.
سه سال و نیم بعد در 23 شهریور 1393 رهبر انقلاب به اعضای جدید شورا دستور دادند و دستورات جدیدی را برای عملکرد بهتر شورا ذکر کردند. در احکام راهنمای عالی انقلاب برای ماموریت جدید شورا به شبکه ملی اطلاعات اشاره شده و گفته شد: راه اندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورا عالی و مستمر تسریع شود. و نظارت مؤثر مرکز ملی بر مراحل راهاندازی و راهاندازی آن» طرح جامع و معماری شبکه ملی اطلاعات نیز در شصت و ششمین جلسه شورای عالی فضای مجازی در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۹۸ به تصویب رسید.
چشم انداز شبکه ملی اطلاعات در برنامه هفتم توسعه
فصل سیزدهم برنامه هفتم توسعه به توسعه شبکه ملی اطلاعات و اقتصاد دیجیتال می پردازد. طبق جدول شماره 14 در پایان برنامه هفتم شبکه ملی اطلاعات باید به 99 درصد می رسید و تعداد منازل تحت پوشش فیبر نوری به 20 میلیون نفر می رسید.
ایجاد بستر ارتباطی امن و پیشرفته برای توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات در کشور، خدمات لازم برای اطلاعرسانی و ارائه خدمات الکترونیکی بهینه به مردم، اقتصاد و کاهش هزینههای ارتباط اینترنتی از دیگر نتایج این طرح ملی است. . شبکه اطلاعات.
میزان پیشرفت دولت سیزدهم چقدر است؟
ششم اسفند سال گذشته سیدمحمدامین آقامیری دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی آخرین پیشرفت شبکه ملی اطلاعات را اعلام کرد و گفت: پیشرفت شبکه ملی اطلاعات به 59.18 رسید. بر اساس ارزیابی های مرکز ملی با شاخص های جدید.
به گفته آقامیری، شاخص های سنجش پیشرفت شبکه ملی اطلاعات دارای ایرادات جدی بود و مرکز ملی فضای مجازی این شاخص ها را با حضور مدیران و کارشناسان به روز کرد، اما بر اساس همان شاخص های قبلی، پیشرفت شبکه ملی شبکه اطلاعات 66.37 است.
برای شبکه ملی اطلاعات 30 هدف عملیاتی تعریف شد و برای دستیابی به هر هدف تعدادی شاخص تعیین و در مجموع 122 شاخص ارزیابی شد. با بررسی میزان پیشرفت اهداف و شاخص های آن، پیشرفت کلی شبکه ملی اطلاعات نیز برآورد می شود.
بر اساس اعلام مرکز ملی فضای مجازی، این اهداف عمدتاً شامل افزایش سرعت اینترنت، ارائه مزیتهای کیفی در دسترسی به خدمات و محتوای داخلی، دسترسی پرسرعت برای مشاغل و مراکز آموزشی و تسهیل دسترسی به فناوریهای جدید است. به گفته رئیس مرکز ملی فضای مجازی، اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات دائماً در حال بازنگری است و به برکت توسعه فناوریها، سطح کیفی مطلوب در شبکه ملی ارتقا مییابد.
با توجه به همزمانی کارآمدی دولت چهاردهم با برنامه هفتم توسعه و اینکه یکی از وعده های رئیس جمهور منتخب تحقق برنامه هفتم بوده است، امید است در این مدت شاهد پیشرفت چشمگیری در تحقق برنامه هفتم باشیم. اهداف شبکه ملی اطلاعات
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات