معاون علمی رئیس جمهور از راه اندازی مراکز توسعه فناوری فضایی در هفت دانشگاه با زیرساخت ها و توانمندی های حوزه فضایی با حمایت معاونت علمی و سازمان فضایی ایران خبر داد.
به گزارش ICTNNحسین افشین ضمن تشریح عملکرد دو ماهواره کوتصر و هذه که در حال حاضر در مدار هستند، پذیرش شکست ها را پلکانی برای موفقیت دانست و خاطرنشان کرد: موفقیت های امروز ما نتیجه شکست های دیروز است. ما باید فناوری های جدید را یاد بگیریم، گاهی اوقات با تجربه شکست ها موفق می شویم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور افزود: این رویکرد در پروژه های فضایی اخیر بسیار مشهود بوده است. دو ماهواره کوثر و هود اکنون در مدار هستند و ما از عملکرد آنها بسیار راضی هستیم. اهمیت این پروژه ها در این است که هر دو ماهواره اکنون به طور فعال داده دریافت می کنند، بنابراین ما دو بار در روز داده ها را از مدار دریافت می کنیم. صبح امروز و ساعت 9 شب، هر دو ایستگاه دریافت کننده داده ها را با موفقیت دریافت کردند.
نقطه عطفی در صنعت فضایی
افشین پرتاب موفقیت آمیز اولین ماهواره دانش بنیان بخش خصوصی به فضا را نقطه عطفی در توسعه صنعت فضایی کشور دانست و گفت: این پروژه در سال 1397 با حضور معاونت علمی دانشگاه راه اندازی شد و در سال 1400 قراردادی منعقد شد. امضا کرد. با وزارت ارتباطات امضا شد که بر اساس آن داده های حاصل از این ماهواره ها باید خریداری شود. حدود 50 درصد هزینه های این خریدها بر عهده وزارت ارتباطات و مابقی بر عهده معاونت علمی بوده است.
وی با بیان اینکه این موفقیت حاصل همکاری ها و هماهنگی های گسترده ملی و بین المللی است، افزود: همکاران ما از معاونت علمی هم اکنون در روسیه هستند تا جزئیات پرتاب را رصد کنند.
افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان در حوزه فضایی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور وضعیت فعلی شرکت های دانش بنیان در حوزه فضایی را برشمرد و گفت: در حال حاضر حدود 30 شرکت دانش بنیان در این حوزه داریم که از این تعداد 20 شرکت فعال هستند. ; یکی از دلایل افزایش نیافتن تعداد شرکت های فعال در این حوزه، چالش های اقتصادی مرتبط با صنعت فضایی است. امیدواریم با این راه اندازی موفقیت آمیز و تجدید حمایت ها، اقتصاد این منطقه رونق بگیرد و بتوانیم تعداد شرکت های فعال را در کوتاه مدت به 30، 40 و حتی 60 شرکت برسانیم.
ورود بخش خصوصی گامی به سوی تجاری سازی است
وی در ادامه اظهارات خود به تاریخچه ساخت ماهواره در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: در گذشته ماهواره توسط دانشگاه ها ساخته می شد، البته این امر کمک می کرد تا نفوذ علمی خوبی در دانشگاه ها داشته باشد. اما نتایج آن منجر به تجاری سازی نشد.
افشین با تاکید بر اینکه امروز ورود بخش خصوصی به این حوزه را اولین و مهم ترین گام می دانیم، تاکید کرد: ما امروز وارد شدن بخش خصوصی به این حوزه را داریم. وی ادامه می دهد: در گام بعدی تصمیم گرفتیم فرآیند ساخت ماهواره را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
تسهیلات یک تریلیون تومانی برای پروازهای فضایی مبتنی بر دانش
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور گفت: در دوره جدید معاونت رئیسجمهور با سازمان فضایی مذاکراتی داشتهایم و در راستای تقویت این بخش، نصبی معادل هزار نفر را پیشبینی کردهایم. میلیارد تومان. برای حوزه فضا این اقدام می تواند به رونق بیشتر بخش خصوصی کمک کند و امیدوارم به زودی این خبر خوش را به اطلاع شما برسانم که تعداد شرکت های دانش بنیان در این حوزه از 30 به 60 و حتی 100 شرکت خواهد رسید، زیرا پتانسیل های رشد زیادی وجود دارد. . و توسعه صنعت فضایی
اهمیت داده های مکانی و هزینه های بالای خرید آن
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در ادامه بررسی تحولات جدید صنعت فضایی کشور، نقش حیاتی داده های فضایی را در پیشرفت سایر علوم برجسته کرد.
فرمود: این مقدمه ای است بر علوم دیگر; به عنوان مثال در زمینه های هوش مصنوعی، مدیریت انرژی، مسائل زیست محیطی و … داده ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این داده ها عمدتاً مستلزم جمع آوری و ارسال ماهواره ها هستند.
افشین افزود: باید به این نکته توجه کنیم که خرید داده های مکانی پرهزینه است. به طور کلی، عمر عملیاتی یک ماهواره حدود سه سال است و هزینه خرید داده برای یک سال برابر با هزینه ساخت دو ماهواره است. به عبارت دیگر؛ هنگامی که یک شرکت داده های یک سال را خریداری می کند، مانند پرداخت هزینه معادل دو ماهواره است.
ایجاد مراکز رشد فناوری فضایی در هفت دانشگاه
وی بر اهمیت توجه به دانشگاه ها در توسعه فناوری فضایی و همکاری مشترک تاکید کرد و گفت: نباید از توانمندی های دانشگاه ها غافل شویم. به همین منظور برای هفت دانشگاه برتر کشور که پتانسیل و زیرساخت های فضایی دارند برنامه ویژه ای در نظر گرفته ایم.
افشین که شب گذشته در گفت و گو با خبرنگار حوزه اخبار داغ گروه فضای مجازی ICTNN ؛ با اشاره به اینکه دانشگاه ها مراکز توسعه فناوری های نوین در حوزه فضایی محسوب می شوند، به نقل از معاونت علمی گفت: ریاست جمهوری وی تاکید کرد: این همکاری در چارچوب تفاهم نامه های سه جانبه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، دانشگاه و سازمان فضایی انجام می شود.
توسعه فناوری های فضایی، زنجیره ای متصل بین علم و صنعت
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور افزود: توسعه علم در دانشگاه ها و تجاری سازی آن در بخش خصوصی باید به صورت زنجیره ای مستمر دیده شود. ما به دنبال تشکیل این کانال هستیم تا بتوانیم با تلاش جوانان کشورمان به این هدف برسیم.
افشین نیز در پایان ابراز امیدواری کرد و گفت: با توجه به توانمندی های موجود و عزم راسخ جوانان بتوانیم به دستاوردهای ملموس و قابل توجهی در حوزه فناوری فضایی دست یابیم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات