جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان یادداشت تفاهمی برای صادرات برق به اتحادیه اروپا با استفاده از انرژی باد و خورشید امضا کردند.
به گزارش ICTNN، اقدامات یکپارچه سازی اقتصادی بین کشورهای حوزه خزر و آسیای مرکزی سرعت گرفته است. آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان در حال طراحی برنامه انرژی سبز برای اتصال شبکه برق خود با هدف صادرات برق به اتحادیه اروپا هستند.
وزرای انرژی این سه کشور در اوایل ماه مه از امضای یادداشت تفاهم برای بررسی پتانسیل صادرات مشترک برق از انرژی بادی و خورشیدی خبر دادند. قزاقستان همچنین قصد دارد ظرفیت تولید برق آبی خود را افزایش دهد. این تفاهم نامه سه جانبه با تشریح برنامه های همکاری، ساخت کابل فشار قوی در کف دریای خزر را پیش بینی کرده است. به گفته الماسدام ساتکالیف، وزیر انرژی قزاقستان، مشخصات فنی برای چنین خط انتقال قبلاً ایجاد شده است.
در بیانیه وزارت انرژی قزاقستان به نقل از وزیر این کشور آمده است: یک مدل تجاری پیشنهادی برای توسعه کریدورهای حمل و نقل بین المللی (تامین مالی، جریان درآمد و مالکیت) و برای فروش انرژی سبز طراحی شده است. به کشورهای اتحادیه اروپا
این سه کشور برای پیگیری این برنامه وقت تلف نکردند. در 10 مه، وزیر انرژی قزاقستان گفت: مطالعات امکان سنجی در حال انجام است. اتحادیه اروپا برای خرید برق پاک ابراز علاقه کرده است. در مطالعات امکان سنجی، جزئیات مالی و عمرانی پروژه بررسی و تا پایان سال برآورد اولیه تهیه می شود. هنوز برای برآورد هزینه این پروژه یا مقدار برق صادراتی خیلی زود است. با این حال، وزیر انرژی قزاقستان گفت که این سرمایه گذاری های قابل توجهی است.
هدف از صادرات برق به اتحادیه اروپا کاملاً مطابق با پروژه های رونمایی شده توسط این سه کشور برای توسعه ظرفیت های تولید انرژی های تجدیدپذیر در سال های آینده است.
محرک اصلی صادرات برق ازبکستان است که قصد دارد تا سال 2030 20 گیگاوات ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر تولید کند. دستیابی به این هدف ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر این کشور را به 27 گیگاوات افزایش می دهد. از ماه آوریل، دولت قراردادهایی را برای توسعه تاسیسات بادی و خورشیدی امضا کرده است که انتظار می رود 12 گیگاوات برق تولید کند. ازبکستان قراردادهایی را برای 6 گیگاوات اضافی در ماه می امضا کرد.
به نظر می رسد که قزاقستان و جمهوری آذربایجان نقش تسهیل کننده تری در قراردادهای صادرات برق دارند. با توجه به فراوانی سوختهای فسیلی، اهداف آستانه برای انرژیهای تجدیدپذیر سادهتر از ازبکستان به نظر میرسد. به گفته ساتکالیف، قزاقستان در حال حاضر حدود 2.9 گیگاوات برق از منابع تجدیدپذیر تولید می کند و امیدوار است تا سال 2030 حداقل پنج گیگاوات برق دیگر به آن اضافه کند. با این حال، ممکن است بخش زیادی از این ظرفیت در داخل کشور مورد نیاز باشد، به طوری که قزاقستان با کمبود برق دست و پنجه نرم می کند که منجر به آن شده است. تا سال 2023 به یکی از واردکنندگان اصلی برق تبدیل شود.
بر اساس گزارش اویل پرایس، جمهوری آذربایجان قصد دارد تا سال 2030 پنج گیگاوات انرژی خورشیدی و بادی تولید کند. یادداشت تفاهم باکو با قزاقستان و ازبکستان به طور بالقوه بر اساس توافقنامه 2023 است که آذربایجان با کشورهای اتحادیه اروپا از جمله مجارستان و رومانی به امضا رساند. صادرات برق از طریق یک کابل زیردریایی 1000 مگاواتی از طریق دریای سیاه. مطالعه امکان سنجی پروژه دریای سیاه قبل از شروع حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال 2022 انجام شد، بنابراین سؤالاتی در مورد امکان پذیری آن در شرایط جنگی مطرح شد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات