برخلاف سایر کشورها، ما در راس پرداخت حق امتیاز به دولت هستیم
وی تاکید کرد: فناوری اطلاعات و ارتباطات یک صنعت بین المللی است و نمی توانیم خود را از کشورهای دیگر جدا کنیم. وقتی صحبت از هزینه و درآمد میشود، باید درآمد و هزینه برخی مخابرات بزرگ دنیا مانند «ترکسسل»، «اورنج تلکام» و «آتیسالات» را رصد کرده و آن را با درآمد هزینهای خود مقایسه کنیم.
مدیرعامل شرکت مخابرات اوایل سال جاری در مراسم افتتاحیه 2800 پروژه مخابراتی به ارزش 3400 میلیارد تومان اعلام کرده بود که میزان سرمایه گذاری در حوزه مخابرات باید 10 برابر این رقم باشد.
مجید سلطانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ICTNN درباره عدم توسعه مناسب اینترنت ثابت اظهار داشت: در سال های گذشته تقریباً همزمان با پیشرفت فناوری در دنیا، توسعه اینترنت را در کشور آغاز کردیم. ” برنامه های توسعه اینترنت در دستور کار سیاستمداران، دولتمردان، شرکت های ارتباطات و مخابرات و شرکت مخابرات ایران به عنوان شرکت مادر تخصصی قرار دارد.
یکی از آمارهای مهمی که کندی شبکه ثابت را بسیار محسوس می کند این است که تنها 32 درصد روستاهای کشور اینترنت ثابت دارند و 70 درصد روستاها که حدود 35 هزار روستا هستند از طریق موبایل به شبکه ارتباطی کشور متصل هستند. اینترنت
ما به حمایت دولت نیاز داریم
وی با بیان اینکه اکنون از 50 هزار روستای کشور، تقریباً 7 هزار روستا یا به اینترنت متصل نیستند، یا کیفیت مناسبی ندارند، افزود: دولت به اپراتورها کمک کرد تا روستاها را به اینترنت متصل کنند. این است که اپراتورها به دولت پرداخت می کنند. حمایت هایی که انجام شد کافی نبود و سرعت را افزایش نداد، اما در نتیجه مشارکت دولت نزدیک به 40 هزار روستا به اینترنت متصل شدند و توانستند از خدمات ارتباطی با استانداردهای مختلف استفاده کنند.
سلطانی با بیان اینکه توسعه فیبر نوری راه درستی برای سرعت بخشیدن به توسعه در حوزه مخابرات است، تصریح کرد: با توجه به مشکلاتی که در شرکت مخابرات وجود دارد و بر اساس وظیفه شرکتی و حق ملی که داریم برخی از آنها را توضیح دادم. هرگز روند توسعه را متوقف نکرده ایم و از منابع خود برای توسعه فیبر نوری استفاده کرده ایم. همچنین در سال گذشته حدود 3 میلیارد و 500 میلیون تومان پروژه افتتاح شد و امسال بحث فیبر نوری را در استان ها آغاز کرده ایم. در ماه های آینده اتفاقات خوبی در این زمینه خواهد افتاد که اعلام خواهیم کرد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
وی افزود: بیشترین سهم درآمد دولت از اپراتورها متعلق به کشور ماست. این عدد بزرگی است و باید به آن فکر کنید. در پرتغال «اورنج تلکام» 7 درصد حق امتیاز پرداخت می کند و در سایر کشورها این رقم حداکثر 12 درصد است در حالی که اپراتورهای ما حق امتیاز 28 درصدی را پرداخت می کنند.
سلطانی تصریح کرد: اکنون حدود 170 هزار کیلومتر فیبر نوری توسط شرکت مخابرات ایران بین شهرها و شهرستان ها اجرا شده و در حال انجام است. آیا مقدار فیبر نوری یا تجهیزات لایه شبکه که باید خدمات پرسرعت به خانوارها ارائه می کرد کافی بود یا خیر؟ باید بگویم که نه کافی نبود.
درآمد مخابرات ایران با شرکت های مشابه در سایر کشورها قابل مقایسه نیست
170 هزار کیلومتر فیبر نوری در ایران
مدیرعامل شرکت مخابرات افزود: ما در کشور پهناوری زندگی می کنیم که شهرها و روستاها پراکنده هستند، این موضوع هزینه توسعه اینترنت ثابت را افزایش می دهد. حتی در کشورهای پیشرفته اروپایی که کوچکتر از ایران هستند، انگیزه چندانی برای سرمایه گذاری در حوزه اینترنت ثابت وجود ندارد، زیرا فناوری در این زمینه بسیار گران است.
توسعه شبکه ثابت کشور با سختی های زیادی همراه است و نیاز به هزینه های زیادی دارد، شاید به همین دلیل است که توسعه این زیرساخت در کشور به کندی پیش می رود.
سلطانی در ادامه خاطرنشان کرد: به عنوان مثال «اورنج مخابرات» از نظر تعداد مشترک مشابه شرکت مخابرات ایران است. 10 سال پیش، شرکت مخابرات از مشاوران Orange Telecom برای تدوین برنامه استراتژیک خود استفاده کرد. در سال گذشته گردش مالی این گروه 3 میلیارد یورو و سود خالص آن 4 میلیارد یورو بوده است. وقتی چنین گردش مالی وجود دارد، میزان سرمایه گذاری بسیار بالاست.
به گزارش ICTNN، استفاده از بستر اینترنت در سال های اخیر به ویژه با شیوع ویروس کرونا تشدید شده است. این مشکل باعث شده تا ضریب نفوذ اینترنت در کشور به بیش از 127 درصد برسد. با توجه به تاخیری که در حوزه اینترنت ثابت وجود دارد، بار ترافیکی از شبکه ثابت به سمت موبایل ارسال شده و کیفیت این شبکه را نیز به چالش کشیده است.
مدیرعامل شرکت ملی مخابرات تصریح کرد: اگر 10 سال پیش سیاستگذاران بیشتر از این صنعت حمایت می کردند، صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات بهتر توسعه می یافت و شبکه به روزتر می شد. من همچنان معتقدم اگر بخواهیم توسعه شبکه ارتباطی کشور در زمان کوتاهی انجام شود، دولت باید خیلی قوی وارد شود و جهت و سیاستش درست باشد.
سلطانی خاطرنشان کرد: ارائه خدمات به مردم و توسعه زیرساخت ها در حوزه ارتباطات ثابت و سیار باید با هم انجام شود. ما نمی توانیم مثلاً بخش موبایل را رها کنیم و بخش ثابت را پیش ببریم. در کشور ما پراکندگی جغرافیایی بسیار زیاد است و روستاها از هم دور هستند، برخی نقاط کوهستانی و صعب العبور هستند و شرایط اقلیمی خاصی دارند، مسائلی از این دست باعث می شود تا فیبر نوری به این مناطق به تعویق بیفتد. از آنجایی که مردم روستاها به اینترنت نیاز دارند، فقط اینترنت موبایل در برخی روستاها توسعه یافته است.
مدیرعامل مخابرات خاطرنشان کرد: این در حالی است که در همین مدت سود خالص شرکت مخابرات ایران حدود 100 تا 150 میلیون دلار بوده که نشان می دهد ایرادی در کار وجود دارد. همانطور که گفتم در کشورهای دیگر سرمایه گذاری و کمک های دولتی حدود 40 درصد است که در کشور ما اتفاق نیفتاده است. نوع سیاست گذاری در این صنعت باید به گونه ای باشد که با چالش مواجه نشویم. بررسی ابعاد مختلف درآمد اپراتورها، اصلاح تعرفه پهنای باند، ایجاد مشوق و کاهش حق امتیاز دولت از درآمد اپراتورها از جمله مواردی است که می تواند به توسعه اینترنت کمک کند.
وی درباره نحوه مواجهه با این مشکل در کشورهای دیگر گفت: برای حل این مشکل در کشورهای دیگر، دولت ها با تخصیص اعتبار و کاهش مالیات به شرکت های اصلی خود کمک کردند. در تمام کشورهای جهان معمولاً 40 درصد هزینه زیرساخت فیبر نوری در بخش ارتباطات ثابت بر عهده دولت است.
تحریریه ICTNN شبکه خبری