به گزارش ICTNN از مرکز ملی فضای مجازی، ˈرضا تقی پورˈ افزود: در راستای تاکیدات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت حفظ امنیت روانی جامعه در فضای مجازی، افزود: امروز دنیا با آن مواجه است. پدیده جدیدی به نام جنگ شبکه های اجتماعی و کشور ما نیز این قاعده مستثنی نیست. این جنگ ابعاد گسترده ای دارد که همه افراد جامعه را در طبقات مختلف از جمله دولت ها، سازمان ها، شرکت ها، افراد مشهور، کودکان، بزرگسالان، مسئولان انتخابات و حتی نهادهای دولتی، آموزشی و دانشگاهی در بر می گیرد.
وی بیان کرد: آنچه شبکه های اجتماعی را به ابزاری مناسب برای جنگ تبدیل می کند، امکان دسترسی عمومی و سهولت استفاده از آن نسبت به ابزارهای قبلی و نداشتن مهارت و تخصص فنی بالا است.
تقی پور با اشاره به اینکه این ویژگی تمرکز قدرت را از نهادهای بزرگ مانند دولت ها به شبکه های افراد منتقل کرده و با قابلیت ایجاد و توزیع اطلاعات جامع، تاثیر شگرفی در این جنگ داشته است، تاکید کرد: علم جنگ که از آن جمله است. جنگ رسانه ای بخشی است. ، تضعیف روحیه و مسخ شخصیت یک جامعه و ایجاد سردرگمی در اطلاعات و هدف ذهن مردم این است که با انتشار اخبار جعلی، شایعات، تحریفات و تخریب ذهنی در جامعه به وضوح می توانید این موضوع را مشاهده کنید. بنابراین ایجاد و حفظ امنیت روانی جامعه در فضای مجازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این عضو شورای اسلامی تصریح کرد: همه کشورها قوانین و حاکمیت خاصی را در این زمینه اعمال کرده اند و حتی آمریکا که خالق این فضا است به صراحت تاکید کرده است که هر آنچه در دنیای واقعی به عنوان قانون مطبوعات وجود دارد باید باشد. در رسانه های مجازی و در کل فضا اعمال می شود. مجازی پخش و اعمال کردند که به شدت بر اجرای آن نظارت می کنند تا جایی که در بحث اغتشاشات مربوط به ترامپ از آن شکایت کردند و او مدت ها درگیر دادگاه بود.
تقی پور افزود: در اروپا بر اساس قانون حفاظت از داده ها (GDPR) شاهد اجرای حاکمیت در فضای مجازی هستیم و قوانین سختگیرانه ای برای پلتفرم های آمریکایی دارند که بخشی از آن نیز به اخبار جعلی اختصاص دارد و بر این اساس این پلتفرم ها وظیفه دارند با نرم افزار و هوش مصنوعی با این موضوع مقابله کنند.
عضو واقعی شورای عالی فضای مجازی درباره دوگانگی کاذب شکل گرفته در فضای مجازی برای فیلترینگ اعلام کرد: این موضوع نیز برگرفته از جنگ روانی و شناختی است، زیرا ملت ایران می فهمد که تنها چند پلت فرم محدود به دلایل روشن مسدود شده است و این اقدام با دستور مقام قضایی صورت گرفته است. و سطوح بالا انجام شده است، زیرا این بسترها بستری برای بسیاری از جرایم مالی، قاچاق مواد مخدر، فروش غیرقانونی اسلحه، فساد اخلاقی، آدم ربایی و عملیات تروریستی بوده و برخی از این بسترهای غیرقانونی خارجی هستند.
وی تاکید کرد: بنابراین باید قانون حاکم باشد مانند همه کشورهای دنیا قوانین کشور ما را بپذیرند و امنیت روانی جامعه را بر هم نزنند. مانند هزاران نرم افزار کاربردی خارجی دیگر که وجود دارند و محدودیتی برای فعالیت در جمهوری اسلامی ندارند، می توانند آزادانه فعالیت کنند.
تقی پور با اشاره به اینکه تقلیل موضوع مهم حاکمیت فضای مجازی به بحث انسداد اشتباه است، گفت: همه کشورها در این زمینه قوانین و چارچوب هایی دارند و در مسیر حکمرانی قانونمند در فضای مجازی هستند و تنها این حق برای آن است. کشور ما به دلایل بسیار احمقانه ای مانند تحریم ها. نقض شده است؛ بنابراین اگر بخواهیم امنیت روانی جامعه را در این فضا حفظ کنیم باید به این سمت حرکت کنیم.
وی ادامه داد: رئیس جمهور بارها اعلام کرده که به کار خبرگان اعتقاد دارد. بنابراین من به عنوان یک کارشناس معتقدم اگر دولت می تواند محتوای غیراخلاقی را که در داخل این پلتفرم ها منتشر می شود حذف یا مسدود کند و برای این کار راهکار فنی دارد، بیا و ارائه بده و فیلتر کند. حذف این در حالی است که در اتحادیه اروپا در صورت تخطی از ارزش های کشور، علاوه بر جریمه های سنگین، مسدودسازی نیز رخ می دهد.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با تاکید بر اینکه در صورت اجرایی شدن شرایط همکاری این بسترها و شیوه های حاکمیتی مشابه سایر کشورها با جمهوری اسلامی، انسداد لغو شود، اعلام کرد: این در حالی است که مصوبات شورای عالی فضای مجازی به ویژه مصوبه سازمان پیام رسان ها که 22 خرداد سال 1395 است، باید به طور کامل و جامع اجرا شود، نیازی به فیلترینگ نداریم و نداریم مسئولان بیایند و پاسخ دهند که چرا این مصوبه بسیار مهم هنوز اجرایی نشده است؟
وی در پایان با بیان اینکه مصوبات شورا از سوی دولت الزامی است، گفت: سوالاتی در این زمینه وجود دارد که یکی از آنها تبیین راهکار آنها برای مقابله با محتوای غیراخلاقی است. پیش از این در دولت یازدهم و دوازدهم اعلام کرده بودند که تلگرام در رابطه با کانال های غیراخلاقی با آنها همکاری کرده است، اما در واقع هیچ اتفاقی نیفتاد و نه تنها این شبکه اجتماعی، بلکه همه بسترهای خارجی باید پاسخگو باشند. این بحث ها جناحی نیست و از آسیب ها و نابهنجاری های اجتماعی جلوگیری می کند.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات