پول مجازی بومی سرویس جدیدی نیست
با این وجود، کارشناسان حوزه بانکداری الکترونیک معتقدند اول از همه، ارزهای رمزنگاری شده بومی، هر ماهیتی که دارند، یک نام اشتباه هستند. چون ارز یک ارز خارجی است، وقتی یک کلمه بومی به آن اضافه می شود، این عبارت را اشتباه تعبیر می کند. اما به خودی خود بد نیست که بخواهیم پول ریالی به صورت توکن تولید کنیم و برای انجام معاملات روزانه در اختیار مردم قرار دهیم. انگار 100000 ریال در کیف پول نرم افزار موبایل قابل استفاده است.
با این حال، به نظر می رسد برخی از کارشناسان فناوری اطلاعات دیدگاه چندان مثبتی نسبت به پروژه ارزهای دیجیتال بومی ندارند و می گویند پنج سال از زمانی که فعالان بخش خصوصی خواستار تنظیم مقررات در این زمینه شده اند، می گذرد و این زمینه همچنان حل نشده باقی مانده است.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
رضا قربانی، رئیس کمیسیون فین تک سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در پاسخ به این سوال که آیا ارز دیجیتال ملی می تواند منجر به توسعه فرهنگ حداقلی در حوزه ارزهای دیجیتال شود؟این تاثیری بر توسعه فرهنگ رمزنگاری نخواهد داشت. هر زمان که فعالیتی را شروع می کنیم، اولین سوال این است که چرا قصد انجام آن را داریم؟ در پاسخ می گویند که قصد دارند ریال دیجیتال بسازند، در حالی که ریال دیجیتال از قبل در کیف پول و کارت های بانکی مردم وجود دارد. این ریال قرار است چه تفاوتی ایجاد کند؟
اما اخیراً بانک مرکزی اعلام کرده است که توانایی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز افزایش یافته و ارز دیجیتال ملی در آینده نزدیک افزایش یافته است. به صورت آزمایشی راه اندازی خواهد شد. البته پس از آن سید ابوطالب نجفی – مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک – از تنظیم سندی در خصوص رمز در بانک مرکزی خبر داد. و این پروژه باید سال آینده بالغ شود. وی البته خاطرنشان کرد: آنچه در پروژه ارز دیجیتال مطرح است، تنها تبدیل ریال به دیجیتال نیست، بلکه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و ریسکی را نیز می طلبد که نیاز به مطالعه جدی دارد.
همچنین مهران محرمیان – معاون فناوری های نوین بانک مرکزی روز گذشته در حاشیه هفتمین همایش مالی اسلامی درباره ارزهای رمزنگاری شده گفت: رمزنگاری پدیده ای است که مرز نمی شناسد، اما فرض بر این است که فردی در خارج از کشور می خواهد در داخل کشور وارد کند. استخراج ارزهای دیجیتال ممنوع نیست و دارای تاییدیه کابینه است. برای حل تناقض بین تمرکززدایی، ذاتی ارزهای دیجیتال و از سوی دیگر، بحث در مورد حاکمیت پولی کشورها، بانکهای مرکزی راهحل ارز رمزنگاری پول ملی را ارائه کردهاند که اکثر بانکهای مرکزی جهان در حال مطالعه آن هستند.
فاز آزمایش ارزهای دیجیتال بانک مرکزی به زودی راه اندازی می شود
از سوی دیگر، به گفته این کارشناسان، جنبه فناوری ارز مجازی داخلی آنقدر جذاب نیست که یک سرویس جدید باشد. همان پول ریالی الکترونیکی است که جذابیت فناوری و سرمایه گذاری ندارد. بنابراین ارز مجازی ملی مبتنی بر ریال بر بستر بلاک چین به دلیل سهولت در جابجایی بین افراد نه از نظر فناوری و نه از نظر ارزش سرمایه گذاری جایگاهی دارد و مورد استقبال قرار نمی گیرد.
وی همچنین با اشاره به اینکه در دنیا پشت ارزهای دیجیتال طلا، فلزات گرانبها، دلار یا ارزهای گرانبها قرار دارند، بیان کرد که دیجیتالی شدن ریال چه فایده ای دارد؟ شواف آن را چنین میداند و میگوید معلوم نیست چه مشکلی را حل خواهد کرد.
به گزارش ICTNN، ارز دیجیتال یا ارز دیجیتال شکلی از پول الکترونیکی است که از فناوری غیرمتمرکز استفاده می کند و به کاربران امکان می دهد بدون نیاز به ثبت نام یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسط، با خیال راحت پرداخت کنند و پس انداز کنند. با داغ شدن بحث ارزهای دیجیتال در کشورمان، روسای حوزه ارتباطات از اجرای آزمایشی اولین ارز دیجیتال کشور توسط پست بانک و ارائه آن به سیستم بانکی برای تایید خبر دادند.
وی همچنین درباره پروژه ارز دیجیتال ملی ایران به نام رمزریال توضیح داد: چند سالی است که در بانک مرکزی این موضوع مطرح شده و امور فنی آن حل و فصل شده و خوشبختانه آیین نامه آن به تصویب هیات پولی رسیده است. هیئت اعتباری این اتفاق افتاد. در نتیجه به زودی شاهد اجرای فاز آزمایشی ارز رمزنگاری شده بانک مرکزی جمهوری اسلامی به عنوان «ارز رمزنگاری» خواهیم بود. رمز عبور توسط عموم مردم استفاده می شود و مانند اسکناس عمل می کند. اما در فضای دیجیتال عرضه خواهد شد.
ریال دیجیتال هم اکنون در کیف پول مردم است
بانک مرکزی ایران همزمان با راهاندازی فاز آزمایشی ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران با نام «ارز رمزنگاری» اعلام میکند که برخی از کارشناسان فناوری معتقدند دیجیتالی شدن ریال با ارزش و پشتیبانی فعلی آن منطقی نیست زیرا موضوع ارزهای دیجیتال در ایران سال هاست که مطرح شده است، این حوزه هنوز ساماندهی نشده و بلاتکلیف مانده است.