رئیسی اعلام کرد: موضوع اینترنت تنها در وزارت ارتباطات نیست، بلکه در جلسات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور همه قوا مطرح شده است که اگر بسترها همچنان منبع ناامنی، آنها نمی توانند مجوز فعالیت داشته باشند. چرا اروپایی ها دو استاندارد دارند؟ برای خودشان دوست دارند که دفتر خدماتی هر پلتفرمی که در داخل کشورشان فعالیت می کند در داخل این کشورها باشد، شورای عالی امنیت ملی هم از آنها خواست که پاسخگوی فعالیت هایشان باشند و در کشور ما ناامنی ایجاد نکنند.
به گزارش ICTNN، بحث معرفی نماینده قانونی از سوی پیام رسان های خارجی به کشور از مدت ها پیش مطرح بوده و مسئولان نیز در سال های اخیر بر این موضوع تاکید داشته اند. مسئولان معتقدند رسانه های خارجی که بیش از یک میلیون کاربر دارند باید در داخل کشور نماینده داشته باشند و همان قوانینی که در اروپا وجود دارد و این پیام رسان ها حق ندارند اطلاعات را از اروپایی های اروپا خارج کنند، نباید حق داشته باشند. به اطلاعات اجتماعی، اقتصادی و حریم خصوصی ایرانیان خارج از کشورمان. بنابراین نظرات بر این اساس بود که اینستاگرام نماینده ای مسئول در کشور داشته باشد و اطلاعات شهروندان کشورمان را خارج نکند. این مشکل پس از محدودیت دو سکوی خارجی طبق دستور مراجع ذیصلاح در چند ماه گذشته بار دیگر برجسته شده است.
در همین رابطه سید ابراهیم رئیسی چندی پیش در گفت و گوی تلویزیونی خود با مردم درباره انتقادات به سرعت و دسترسی به اینترنت گفت: نظر ما نسبت به اینترنت تغییر نکرده است. زندگی، تجارت و ارتباطات مردم در بستر فضای مجازی اتفاق می افتد. این محیط باید آرامش بخش و به راحتی در دسترس باشد. من به وزیر ارتباطات گفتم که اینترنت قطع نشود و مردم بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. اختلال اینترنت هم علت گله ماست.
از سوی دیگر خبری در فضای مجازی از سوی شرکت متا مالک فیس بوک، اینستاگرام و واتس اپ به نقل از یک رسانه خارجی منتشر شده است که بر اساس آن، این شرکت تلویحا به درخواست ایران برای تعیین نماینده پاسخ منفی داده است. در تهران و گفته شد که این درخواست را نمی پذیرند. این در حالی است که ششم آذرماه به گفته ابوالحسن فیروزآبادی – دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی – در گفتگو با یکی از روزنامه ها اعلام شد که اینستاگرام و واتس اپ با دستور شورای امنیت محدود شده اند، اما ادامه این محدودیت نیازمند مجوز است. ; اعطای این مجوز بر اساس نتیجه مذاکرات با متا تعیین می شود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: مخاطب بحث اینترنت فقط وزارت ارتباطات نیست، بلکه در جلسات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور همه قوا، این موضوع در نظر گرفته شد که اگر تریبون ها همیشه منبع باشند. به دلیل ناامنی، نمی توان به آنها اجازه فعالیت داد. در نتیجه شورای عالی امنیت ملی خواستار پاسخگوی فعالیت های خود و عدم ایجاد ناامنی در کشور ما شد.
همچنین عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – در حاشیه جلسه هیات دولت با اشاره به سخنان رئیس جمهور در این خصوص، از فعالیت هر تریبونی به شرط رعایت حداقل قوانین خودش استقبال می کنیم. اخیراً مرکز ملی فضای مجازی با شرکت متا مکاتبه کرده است و در اینجا اعلام می کنیم از هر بستری که قوانین جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد یا به قوانین خود پایبند باشد استقبال می کنیم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
پیش از آن، در آذرماه سال جاری، مرکز ملی فضای مجازی، نامه اعتراضی رسمی به شرکت متا (اینستاگرام) مبنی بر ایجاد بستری برای توسعه ناآرامی های اخیر و عدم مسئولیت و مسئولیت در خصوص مکاتبات رسمی قبلی ارسال کرد. از مقامات ایرانی این مرکز با توجه به عدم رعایت قوانین ایران و ضوابط داخلی پلتفرم، نامه ای به مارک زاکربرگ، مدیر کل شرکت متا، از طریق دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن و به عملکرد پلتفرم های آن شرکت اعتراض کردند.
ضمناً در این نامه مرکز ملی فضای مجازی به شرکت متا فرصت داد تا اقدامات لازم از جمله معرفی نماینده رسمی مسئول مستقر در ایران را به منظور امکان کارکرد پایدار پلتفرمهای مذکور تا 10 روز انجام دهد. پس از دریافت نامه از این شرکت مطابق با سیاست ها و مقررات کشور در خصوص فعالیت شرکت های خارجی در حوزه فضای مجازی کشور باید اجرا شود.
وی ادامه داد: کارهای انجام شده در ارتباط با فیبر نوری و شبکه ملی اطلاعات در این دولت قابل تقدیر است. وزارت ارتباطات به طور شبانه روزی برای ایجاد خطوط ارتباطی و اطمینان از عدم وجود مشکل اینترنت در روستاها و شهرها تلاش می کند. قبل از اغتشاشات، هیچ محدودیتی برای برخی پلتفرم های خارجی وجود نداشت. این پلتفرم ها به بستری برای ایجاد ناامنی تبدیل شده اند. یا اجازه می دهند یک پلتفرم خارجی بستری برای ایجاد ناامنی باشد؟
در این نامه عمده ایرادات جمهوری اسلامی در خصوص انتشار سازمان یافته اخبار کذب، ترویج رفتار تبعیض آمیز و نفرت انگیز، تحریک به خشونت و ناآرامی های اجتماعی، نقض حاکمیت ملی و نقض حقوق کاربران از طریق اپلیکیشن مطرح شده است. استانداردهای دوگانه و تقویت فعالیتهای تبلیغاتی و عملیاتی گروههای تروریسم، تعمیق شکافهای اجتماعی و تبعیضهای نژادی و قومی، تجزیهطلبی و تهیه جنایات سازمانیافته از جمله انتقال و تجارت اسلحه و مواد مخدر در پلتفرم های وابسته به شرکت متا.
رئیس جمهور معتقد است که تصمیم بر این است که هر تریبونی باید پاسخگو باشد چرا که وقتی پاسخگو نباشد مشکل ایجاد می شود چون بستر ناامنی می شود. وزارت ارتباطات همچنین تلاش کرد بسترهای داخلی برای استفاده مردم از این بسترها ایجاد کند که این کار برای اینکه مردم در کسب و کار دچار مشکل نشوند. من فکر می کنم نباید قطعی اینترنت ایجاد شود و قطعاً ما با قطعی اینترنت موافق نیستیم اما هر بستری که بخواهد در کشور فعالیت کند نباید در کشور ناامنی ایجاد کند.
بسترها نباید در کشور ناامنی ایجاد کنند
تحریریه ICTNN شبکه خبری