اتفاقی که الان افتاده این است که افزایش قیمت صورت گرفته اما این افزایش قیمت به گونه ای بوده که از حد قانونی فراتر نرفته است. به همین دلیل بهره برداران معتقدند تخلفی صورت نگرفته و این افزایش قیمت برای سرمایه گذاری عمرانی در چارچوب قانون است.
علاوه بر این، کمبود اطلاعات عمومی از دیگر مواردی است که در این زمینه مطرح شده و انتقادات کاربران را به دنبال داشته است. کاربران اینترنت بر این باورند که اپراتورها مانند دو سال پیش برای افزایش قیمت اینترنت اینترنت را به طور کامل خاموش کرده اند و این موضوع را آشکارا با مردم در میان نمی گذارند.
در پی افزایش تعرفه برخی بسته های اینترنتی، تعدادی از اپراتورهای ارتباطی اعلام کردند که بر اساس آیین نامه مصوب سال های گذشته، اپراتورها مجاز به تعریف بسته های خدماتی در محدوده مشخصی هستند که به دلیل شرایط رقابتی، گاهی اوقات در سطح بسیار پایین تری قرار می گیرد. . تعرفه می گذاشتند و اکنون با چند برابر شدن هزینه ها، ادامه سرمایه گذاری و پاسخگویی به مصرف روزافزون مشترکان با چالش جدی مواجه است و ادامه این روند دسترسی مردم به خدمات با کیفیت و پایدار را با مشکل مواجه می کند.
با تشدید تحریم ها، تجهیزاتی که اپراتورها برای توسعه اینترنت به آن نیاز داشتند نیز شاهد افزایش چشمگیر قیمت ها بودند و کرونا هزینه های ثابت ارائه دهندگان خدمات اینترنت را به شدت افزایش داد.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ICTNNکمتر از یک دهه پیش که توسعه اینترنت در ایران به طور جدی آغاز نشده بود، دسترسی به اینترنت از این طریق در بین مردم امری جدی و حیاتی نبود. در آن زمان عده ای به دلیل ضرورت شغل و کارشان به این فناوری دسترسی داشتند. اما اکنون این فناوری در بین تمامی اقشار جامعه در هر موقعیت جغرافیایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
از سوی دیگر تقاضای مردم برای استفاده از بستر فضای مجازی برای معیشت، تحصیل، حمل و نقل و امثال آن تشدید شده است. با توجه به سیاست هایی که در آن زمان وجود داشت، اپراتورها اجازه افزایش قیمت اینترنت را نداشتند.
اما به نظر می رسد لازم است نهاد رگولاتوری به عنوان رگولاتور و ناظر در این حوزه یک بیانیه صادر نکند و این موضوع را شفاف سازی کند.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
پس از شیوع کرونا، استفاده از اینترنت و نقشی که این فناوری در زندگی مردم داشت، در سراسر جهان و همچنین در کشور ما افزایش چشمگیری یافت. به طوری که امروز نمی توانیم حتی لحظه ای به وقفه، کندی و اختلال در بستر فضای مجازی فکر کنیم.
آیا تخلفی صورت گرفته است؟ پاسخ این پرسش “بلی” است”. اپراتورها موظف به دریافت مجوز از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای افزایش تعرفه یا حذف بسته ها هستند. برای حل این مشکل، این سازمان در حال برگزاری جلسه ای با اپراتورها برای تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری اینترنت است.
مدتی فروش اینترنتی به این صورت انجام می شد، اما اتفاقی افتاد که نحوه فروش اینترنتی توسط اپراتورهای ثابت را تغییر داد.
آنها دریافتند که برخی از کاربران به طور ناعادلانه از اینترنت فروخته شده به آنها استفاده می کنند. به همین دلیل «آستانه مصرف منصفانه» توسط اپراتورها به ادبیات فروش اینترنتی اضافه شد.
در کشورهای دیگر مردم بیشتر در خانه و محل کار از اینترنت ثابت استفاده می کنند و تنها زمانی که در حال حرکت هستند از اینترنت موبایل استفاده می کنند.
در پاسخ به این سوال که آیا در مقوله اینترنت گران فروشی صورت گرفته است، باید بگوییم “نه” گرانی خارج از چارچوب قوانین انجام نمی شود. زیرا در واقع بر اساس مصوبه ۲۶۶ کمیسیون تنظیم مقررات، اپراتورها می توانند قیمت هر گیگ اینترنت را تا سقف ۴۲ هزار تومان بفروشند.
این علاقه باعث شد که اپراتورهای تلفن همراه برای جذب کاربران بیشتر، قیمت هر گیگ اینترنت خود را تا کف تعرفه کاهش دهند.
بر اساس مصوبه 266 کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، اپراتورها می توانند هر گیگ اینترنت را تا سقف 42 هزار تومان (قیمت سقف تعرفه) بفروشند، اما برای رقابت با اپراتورهای دیگر حتی تصمیم گرفتند هر گیگ اینترنت را به قیمت 1600 تومان (تعرفه) بفروشند. قیمت کف). ) قیمت.
در گذشته برای ایجاد بازار رقابتی قیمت هر گیگ اینترنت را کاهش داده بودند اما اکنون با توجه به شرایط پیش آمده تصمیم به افزایش آن در چارچوب قانونی گرفته اند. یعنی اپراتورها بر اساس این مصوبه می توانستند بین سقف و کف تعرفه حرکت کنند.
این موضوع نیز با حذف و افزایش برخی از بسته های اینترنتی اپراتورها پایان یافت. پس از آن هیات وزیران مصوبه ای را تصویب کرد که بر اساس آن اپراتورها نمی توانستند قیمت اینترنت را در سال 1400 افزایش دهند.
بسته های اینترنت شبانه گران قیمت
همه این مسائل باعث شد برخی از اپراتورها در تیرماه 1399 یک شبه بسته های پرکاربرد خود را حذف کنند و قیمت برخی از بسته ها را افزایش دهند. اتفاقی که در آن زمان افتاد نشان داد که مشکلات شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنتی به حدی زیاد شده که حاضرند حتی برای تخلفاتی که مرتکب شده اند جریمه بپردازند اما دست بردار نیستند.
این تخلف بیش از 40 روز به طول انجامید. موضوع گرانی بسته های اینترنت تا رسیدگی به این پرونده در تعزیرات حکومتی ادامه داشت و رگولاتوری اعلام کرد در صورت ادامه این تخلف، مجوز تعلیق و مجوز کاهش می یابد.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این خصوص گفته است: اپراتورها تا پایان سال 1400 بر اساس قانون افزایش قیمت نداشته اند؛ بر این اساس اگر اپراتور قیمت اینترنت را افزایش دهد یا اقدام به افزایش قیمت کند تخلف است. تعرفه ترجیحی را قبل از اعلام مقررات حذف می کند.
اینترنت نامحدود را حذف کنید
برای رفع این مشکل از مصوبه ۲۶۶ کمیسیون تنظیم مقررات استفاده شد و اپراتورهای ثابت تصمیم گرفتند اینترنت را بر اساس آستانه حجم منصفانه قیمت گذاری و به فروش برسانند.
در سال 92، تنها چهار میلیون نفر در ایران به اینترنت دسترسی داشتند که 80 هزار نفر از آنها کاربران فعال اینترنت موبایل بودند. تنها چند سال بعد بود که توسعه اینترنت از شکل محدود خود فراتر رفت و همه گیر شد.
تا قبل از سال 95، عمده درآمد اپراتورها از طریق Voice (تماس صوتی) تامین می شد. اما از زمان ظهور اینترنت و محبوبیت روزافزون رسانه های اجتماعی، فروش اینترنتی بخش عمده ای از درآمد اپراتورها بوده است.
اپراتورها معتقدند در صورت عدم افزایش تعرفه، کیفیت اینترنت آنها کاهش می یابد. به همین دلیل باید وزارت ارتباطات را متقاعد کنند که در صورت افزایش قیمت بسته های اینترنتی، شبکه چگونه توسعه می یابد.
آیا تخلفی صورت گرفته است؟
در چند روز اخیر اخباری در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر اینکه برخی اپراتورهای اینترنت و موبایل اقدام به افزایش قیمت بسته های اینترنتی کرده اند. در پی این خبر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات کشور اعلام کرد که گران فروشی و تخلفی صورت نگرفته است.
برای رقابت قیمت ها را کاهش دهید
در آن زمان کاربران متوجه شدند که استفاده از اینترنت موبایل گزینه بهتری برای استفاده است زیرا همیشه در دسترس است و سرعت بهتری دارد. به همین دلیل مردم به اینترنت موبایل علاقه مند شدند که برخلاف رفتار کاربران اینترنت در کشورهای دیگر بود.
پاسخ به این سوال “آره” است. اپراتورها موظف به دریافت مجوز از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای افزایش تعرفه یا حذف بسته ها هستند. سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای حل این مشکل جلسه ای با اپراتورها برای تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری اینترنت برگزار می کند.
بحث دیگری در مورد اپراتورهای ثابت وجود داشت. آنها اینترنت را به صورت گیگ نمی فروختند، بلکه یک پورت را با سرعت خاصی در اختیار کاربران قرار می دادند.
گران است؟
از اواخر سال گذشته اما این بحث مطرح شد که اصلاح تعرفه ها در سال جدید بدون منع قانونی زیر نظر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی انجام می شود. وزیر ارتباطات بارها اعلام کرده است که اصلاح تعرفه ها به گونه ای انجام می شود که به زندگی و معیشت مردم فشار وارد نشود.
این سازمان همچنین تاکید کرد که رگولاتوری مقررات جدیدی در مورد تعرفه اینترنت تصویب نکرده است و افزایش قیمت اینترنت ثابت در حال بررسی توسط برخی اپراتورها است تا در صورت خارج شدن از چارچوب قانونی، جریمه ها و مجازات های قانونی متخلفان به صراحت اصلاح شود.
تحریریه ICTNN شبکه خبری