به گزارش ICTNN، طرح شبکه ملی اطلاعات از اواخر سال 1383 در کشور مطرح شد و مهم ترین دلیل اجرای این شبکه در آن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت بود. در سند «نیاز به تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» آمده است که شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبکه همه شبکه های کشور است.
دسترسی آسان مردم به اینترنت به منظور تسهیل کسب و کار، گشایش کسب و کار و ارائه خدمات سریعتر امری ضروری است که بارها مورد تاکید مسئولان و حتی رئیس جمهور قرار گرفته است و این عوامل توجه و تاکید ویژه ای را بر پیشرفت اطلاعات ملی داشته است. شبکه.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
این شبکه از یک زیرساخت ارتباطی با مدیریت کاملا داخلی و مستقل، یک شبکه محافظت شده از اینترنت و یک شبکه با امکان ارائه انواع محتوا و خدمات ارتباطی در مقیاس ملی برای مردم تشکیل شده است. در سال های بعد از 1383 اجرای این طرح به کندی پیش می رفت تا اینکه در دولت یازدهم اجرای این طرح پیگیری شد و در نهایت در پایان همان دولت اعلام شد که فازهای اول، دوم و سوم افتتاح شده است. و رونمایی شد؛ اما این تسریع بخشی از روند اجرای این پروژه در دولت سیزدهم، یکی از مهمترین مراحل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. از این رو طرح تسریع در اجرای شبکه ملی اطلاعات از مهرماه سال گذشته آغاز شد و هم اکنون در مرحله اجرا قرار دارد.
تحقق شبکه ملی اطلاعات در رأس برنامه های وزارت ارتباطات بوده و تمامی امکانات این وزارتخانه برای تحقق این هدف بسیج شده است. اولویت اول وزارت ارتباطات اجرای شبکه ملی اطلاعات در سطوح مختلف است و شورای راهبردی توسعه شبکه ملی اطلاعات نیز با مسئولیت وزیر ارتباطات تشکیل شده و هر هفته جلسه ای برگزار می کند. هفت پروژه کلان تعریف شده است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی در سال 1398 است که در این طرح انتساب نهادهای مختلف برای تحقق شبکه ملی اطلاعات تعریف شده است که 37 بند از 53 بند آن تعیین شده است. مستقیما به وزارت ارتباطات برگردید. 200 زیر پروژه برای دستیابی به اهداف تعریف شده است که در این جلسات اردویی پیشرفت این پروژه ها بررسی می شود.
در این جلسه گزارش پیشرفت کار شبکه ملی اطلاعات مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهای تسریع در تحقق این مهم مورد بررسی قرار گرفت و رئیس جمهور نیز بر تسریع در روند تحقق این شبکه تاکید کرد.
بر این اساس یکی از مهم ترین اقداماتی که در ماه های اخیر انجام شده، عملیات گسترده شناسایی نقاط ضعف، مشکلات و نواقص در لایه دسترسی و تجمیع بوده است. نقاط اشباع و عوامل ناپایداری به خوبی شناسایی شده و هماهنگی های لازم برای تهیه برنامه های عملیاتی و اقدامات لازم صورت گرفته است که قطعا با رفع این مشکلات وضعیت شبکه بهبود خواهد یافت. به موازات این تعمیرات، سرمایه گذاری خوبی برای سال 1402 در زمینه فیبر، خدمات TD-LTE شبکه نسل پنجم تلفن همراه انجام شد. این سرمایه گذاری ها و اقدامات، وضعیت شبکه و همچنین کیفیت و سرعت خدمات 1402 را به شدت تغییر می دهد و ما در وضعیت بسیار بهتری خواهیم بود.
مجتبی رضا خواه – نماینده مردم تهران در شورای اسلامی – نیز معتقد است یکی از مهم ترین زیرساخت های اقتصاد دیجیتال، شبکه پرسرعت و باکیفیت است که در واقع مستلزم توسعه اپتیکال ثابت است. ارتباطات فیبر، در غیر این صورت نسل پنجم شبکه تلفن همراه کشور ایجاد نمی شود. ما باید شبکه فیبر نوری را به خانه ها و مشاغل وارد کنیم، اما متأسفانه این موضوع در 10 سال گذشته با تاخیر جدی مواجه شده است.
چندی پیش وزیر ارتباطات اعلام کرد یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود داشت، نبود شاخصی از وضعیت پیشرفت شبکه ملی اطلاعات بود. وزیر قبلی مدعی شد که این شبکه 70 درصد پیشرفت داشته است، اما مرکز ملی فضای مجازی پیشرفت آن را 30 درصد اعلام کرده است، بنابراین در وهله اول تلاش شد تا به ادبیات مشترکی برسیم و بیش از 100 شاخص برای سنجش این شبکه تعریف شد. پیشرفت شبکه ملی اطلاعات به زودی اعلام می شود. بر اساس آخرین اندازه گیری ها، در ابتدای دولت سیزدهم با وجود اینکه تکمیل شبکه ملی اطلاعات نزدیک به 10 سال طول کشید، پیشرفت آن تنها 30 درصد بود. اما اکنون می توان اعلام کرد که با تلاش شبانه روزی وزارت ارتباطات، ضریب موفقیت شبکه ملی خبر به بیش از 59 درصد رسیده است.
در هر صورت رئیس جمهور در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی با تاکید بر لزوم اعمال و اجرای قانون در حوزه سامانه ها و بسترهای خارجی گفت: دسترسی آسان به اینترنت با هدف تسهیل کسب و کار، گشایش کسب و کارها و ارائه خدمات سریعتر ضروری است که تحقق آن نیازمند تلاش بیشتر فعالان این بخش است.
چندی پیش سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی از پیشرفت 57 درصدی شبکه ملی اطلاعات بر اساس شاخص های ارزیابی شده خبر داد. بر این اساس تاکنون برای 86 درصد از اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات بیش از یکصد شاخص ارزیابی تدوین و مورد توافق قرار گرفته است که این شاخص ها و ارزیابی شبکه بر اساس آنها با همکاری همه جانبه و حضور کادر و کارشناسان بخشهای مختلف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات. بیش از 500 ساعت جلسه هدفمند تشکیل شد و علاوه بر بخش های فنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به صورت مستقل و مستقیم با اپراتورها، مراکز داده، خدمات ابری و پیام رسانی نیز برگزار شد.
گفته می شود این پروژه طی 10 سال فقط 30 درصد پیشرفت داشته است اما در یک سال به 59 درصد پیشرفت رسیده و با برنامه ریزی های انجام شده طی یک سال و نیم آینده یعنی تا سال 1403 شبکه ملی اطلاعات محقق می شود. البته گفته شد که این پروژه کاری پویا و ماندگار است که باید با توجه به فناوری های امروزی توسعه یابد و در صورت ادامه حمایت ها این پروژه زودتر از سال 1403 به پایان می رسد.
تحریریه ICTNN شبکه خبری