در حالی که طبق برخی آمار در حال حاضر حدود هشت میلیارد دلار ارز دیجیتال در کیف پول ایرانیان وجود دارد، مشکل تدوین سیاست ها و قوانین لازم در این زمینه همچنان یکی از نکات مبهم است.
بر این اساس در سال های اخیر توجه به سرمایه گذاری در این بازار برای حفظ ارزش پول و سرمایه معطوف شده و افراد زیادی وارد این عرصه شده اند و علاوه بر سود حاصل از آن برای برخی، سوء استفاده هایی نیز صورت گرفته است. نتیجه این موضوع، از استخراج غیرقانونی گرفته تا ضرر و زیان ناشی از تجارت غیرقانونی ارزهای دیجیتال.
رمزارزها فناوری رو به رشدی هستند که ایمن به نظر می رسد، اما قوانین در این زمینه در بخش اجرا امکان پذیر نیست و دولت ها به جای رگولاتوری، تصمیم درستی در زمینه اجرا نمی گیرند.
مشکل دیگری که وجود دارد خرید ارزهای دیجیتال یا بیت کوین بی ارزش است که در آن فرآیندی به نام پمپ و تخلیه وجود دارد. مورد بعدی این است که گرفتار بدافزار شوید. در این صورت مجرمان با طراحی کیف پول جعلی و با استفاده از روش های مختلف مانند مهندسی اجتماعی، فرد را مجبور به نصب بدافزار می کنند، سپس هکر پس از دریافت اطلاعات کیف پول، آن را خالی می کند؛ مثل فیشینگ است.
از سوی دیگر تعداد کشورهایی که خرید و فروش ارز دیجیتال را قانونی می کنند در حال افزایش است و قوانینی برای این حوزه وضع شده است. اکثر این قوانین برای جلوگیری از پولشویی در هنگام خرید و فروش این ارزها وضع شده است و این قوانین ممکن است محدودیت ها را برای کاربران ارزهای دیجیتال ایرانی در بسیاری از صرافی های آنلاین افزایش دهد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
نهادهایی که مردم برای حل مشکلات خود به آنها مراجعه می کنند، هدفمندترین حوزه ها در این فضا هستند و یکی از آنها بانک مرکزی است. هر ارزی که در یک کشور معامله می شود به اعتبار بانک مرکزی آن کشور ارزش گذاری می شود. به عبارت دیگر، اگر بانکهای مرکزی وجود نداشتند، ارزش تمام اسکناسها، سکهها و سایر اقلام فعلی کاهش مییافت.
کیف پول ارز دیجیتال همچنین پلتفرمی است که در آن می توانید دارایی های ارزهای دیجیتال را نگهداری کنید. اما برای کاربران ایرانی همه چیز به این سادگی نیست. به دلیل تحریم های سیاسی و اقتصادی، مالکیت معنوی از ایران در برخی کیف پول ها و صرافی ها ممنوع است و در صورت استفاده، امکان بلوکه شدن دارایی برای کاربران ایرانی وجود دارد.
گفته شده است که فلسفه اصلی ارزهای دیجیتال بر تمرکززدایی است. به این معنا که فضای جدیدی را در پول و سایر حوزهها به تصویر میکشد که به جای داشتن منبع قابل اعتماد از افراد مانند موسساتی مانند بانکهای مرکزی، باید با ارزشی بر اساس آنچه مردم مایل به انجام آن هستند جایگزین شود.
در هر صورت از نظر روانشناسی شاید طمع عده ای را به این بازارها جذب کند و عده ای به دلیل خوش بینی سرمایه خود را از دست بدهند. بر این اساس برای ورود به بازار ارزهای رمزنگاری شده دانش زیادی در زمینه امنیت، تحلیل اقتصاد بازار و فناوری اطلاعات لازم است و همواره به افرادی که این دانش را ندارند توصیه می شود از ورود به آن خودداری کنند.
مشکل خطرناک بعدی هک کیف پول یا حساب های کاربری در صرافی ها است. بنابراین، هر فردی که وارد این عرصه می شود باید بداند که با این تهدیدات مواجه است. روند رسیدگی به این جرایم در پلیس فتا نیز بسیار پیچیده است زیرا بسیاری از مجرمان خارج از کشور هستند و هویتی ندارند و این موارد بیشتر بین المللی است.
همه این موارد است که اخیرا حسن هاشمی – رئیس سازمان نظام صنفی فناوری اطلاعات کشور – در گردهمایی فعالان صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات اعلام کرد که هشت میلیارد دلار ارز دیجیتال در کیف پول ایرانیان وجود دارد، اما مشکل کشور ما در این بخش سوال است سیاست منابع نیست. از این ارزها می توان برای واردات کالاهای اساسی استفاده کرد و این کمک بزرگی خواهد بود.
اگرچه گفته شده است که ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز و قابل استخراج مانند بیت کوین و اتریوم ریسکی ندارند، اما آن دسته از ارزهای دیجیتالی که متمرکز هستند ظاهراً این قابلیت را دارند که در کیف پول افراد قفل شوند. به همین دلیل، کارشناسان به فعالان این حوزه هشدار می دهند که افراد واقعی باید در معامله دارایی های دیجیتال بسیار مراقب باشند. علاوه بر این، به صرافیهای دارایی دیجیتال توصیه شده است که از روشهایی برای حفظ محرمانه بودن آدرسهای کیف پول، آدرس IP و روشهای دیگر استفاده کنند و استیبل کوینهای متمرکز را از چرخه ارز حذف کنند. مذاکره و جایگزین آنها با معادلهای غیرمتمرکز شوند.
به گزارش ICTNN، در بین اخبار کسب و کار فقط نرخ طلا و ارز بررسی می شود و برخی از کانال های خبری کسب و کار نیز به ارزهای رمزپایه و تحلیل قیمت آنها اختصاص دارد. در ایران توجه به این بازارها معطوف شده و خرید و فروش ارزهای دیجیتال در حال تبدیل شدن به یک فعالیت مستقل است. اما این خرید و فروش یا در اصطلاح تجارت ارز دیجیتال در وب سایت های صرافی های ویژه ارزهای دیجیتال یا اپلیکیشن های موبایل کیف پول های رمزنگاری انجام می شود.
اما از سوی دیگر، رایجترین جرم ارزهای دیجیتال در کشور این است که مردم ناآگاهانه به افراد خاصی اعتماد میکنند و به آنها پول میدهند تا برای آنها ارزهای دیجیتال بخرند. برخی از این کلاهبرداران و کارشناسان جعلی پس از دریافت پول به هیچ وجه ارز دیجیتال نمی خرند و ناپدید می شوند. برخی دیگر ارز دیجیتال می خرند و رمزهای کیف پول افراد را نزد خود نگه می دارند و پس از مدتی کیف پول را خالی می کنند.
تحریریه ICTNN شبکه خبری