بر اساس اعلام وزارت ارتباطات، مبارزه با مافیای ضد فیلتر فروشان بر عهده دستگاه های امنیتی و قضایی است. البته بر اساس نظر این نهادها خلأ قانونی در این رویکرد وجود دارد و با ورود شورای اسلامی می توان این موضوع را برطرف کرد.
به گزارش ICTNN، از آنجایی که موضوع فیلترینگ با هدف جلوگیری از دسترسی کاربران به سایت های مغایر با قوانین و سیاست های جمهوری اسلامی ایران، رواج VPN ها و فیلترشکن ها و در نظر گرفتن جزئیات بیشتر قوانین و مقررات مطرح شد. و مجازات فروش و استفاده از آنها، این موضوع در قانون جرایم رایانه ای کشور نیز مطرح شد، اما به دلیل محدودیت های ایجاد شده برای چندین پلتفرم خارجی و استفاده از فیلترشکن، علیرغم هشدار کارشناسان، یک سال و نیم است که این موضوع دوباره مطرح شده است. در مورد خطرات احتمالی آن
برخی از تحلیلگران بر این باورند که بدافزار متعلق به VPN نیست و این امر در مورد همه برنامه ها صدق می کند و حتی یک برنامه ماشین حساب می تواند بدافزار باشد. اما محدودیتهای برخی پلتفرمها در سالهای اخیر مردم را در معرض خطر قرار داده و باعث شده است که در درجه اول به VPN و برنامههای ناشناس روی بیاورند، علیرغم اینکه این برنامهها میتوانند از دسترسیهای غیرمتعارف مانند مکان و فهرست مخاطبان استفاده کنند و از این اطلاعات سوء استفاده کنند.
اما نکته قابل توجه این است که فروش ضد فیلتر و کسب درآمد از آن جایز نیست اما جرم انگاری نشده است و تلاش می شود علاوه بر غیرقانونی بودن این معضل جرم انگاری شود و البته نهادهای مربوطه نیز باید این موضوع را پیگیری کنند.
البته سال گذشته قوه قضائیه موظف به همکاری با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سایر دستگاه های ذیربط برای مبارزه با فروشندگان VPN و فیلترشکن غیرمجاز و مجازات متخلفان شد. لذا بر اساس این حکم مقرر شد تولیدکنندگان، فروشندگان و توزیع کنندگان VPN و فیلترشکن غیرمجاز مشمول مجازات ماده ۷۵۳ قانون مجازات اسلامی و در مورد اشخاص حقوقی علاوه بر مجازات موضوع ماده 753 در مورد شرکت یا مؤسسه تجاری متخلف لغو و تعطیل می شود.
بر اساس نظرسنجی ها و اعلامیه های مقامات، 64 درصد از کاربران از فیلترشکن استفاده می کنند و سهم پهنای باند ناشناس به 25 درصد رسیده است. به عنوان مثال چندی پیش معاون اول قوه قضاییه اعلام کرد که خرید فیلترشکن بسیار آسان است. به گفته وی، اکنون در برخی نرم افزارها محدودیت هایی برای دسترسی به فضای مجازی وجود دارد، اما خرید فیلترشکن بسیار آسان است و اگر تصور کنیم کسانی که فیلترشکن را ساخته اند دلشان برای ما شکسته شده است، ساده انگاری است، زیرا با این فیلترشکن می توانند امنیت جامعه را مختل کنند.
با گذشت یک سال و نیم از افزایش استفاده کاربران از فیلترشکن و اظهار نظر مسئولان مبنی بر خطرناک شدن وسایل الکترونیکی در هنگام استفاده از فیلترشکن، تردیدها بر این موضوع باقی است. در همین راستا، عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – اخیرا در جمع دانشجویان فعال فرهنگی، سیاسی و اجتماعی سراسر کشور به تشریح دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در خصوص ادعاهای مطرح شده درباره گردش مالی فروش فیلترشکن در کشور: از کسانی که ادعا می کردند فیلترشکن می فروشند خواستیم مدارک خود را به مراجع قضایی ارائه کنند اما تاکنون چیزی ارائه نشده است.
وی تاکید کرد: مبارزه با مافیای فیلتر فروشان بر عهده نهادهای امنیتی و قضایی است. البته طبق نظر این نهادها خلأ قانونی در این رویکرد وجود دارد و با ورود شورای اسلامی می توان این موضوع را برطرف کرد.
بنابراین از آنجایی که در حال حاضر هیچ ردیف قانونی برای برخورد با سودجویان در بحث فیلترشکن ها و فروشندگان آن نداریم و تا زمانی که چنین است، نباید منتظر دریافت این فضا از وزارتخانه باشیم. ارتباطات، به نظر می رسد زمان دستگاه ها و نهادها فرا رسیده است. با توجه به افزایش خطرات و ناامنی وسایل الکترونیکی از جمله تلفن همراه، باید اقدامات و اقدامات قابل توجهی انجام شود.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات