به گزارش خبرنگار اقتصادی ICTNN، ماهواره پژوهشی چمران صبح شنبه بیست و چهارم شهریور ماه توسط ماهواره قائم 100 به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار 550 کیلومتری زمین قرار گرفت و چند ساعت پس از قرار گرفتن در مدار، اولین سیگنال های خود را مخابره کرد. به زمین
ظاهر چمران 40 روز است که در مدار است
این ماهواره حدود 60 کیلوگرم وزن دارد و ماموریت اصلی آن آزمایش سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری برای اثبات فناوری مانور مداری در ارتفاع و فاز است.
ماهواره سوخت جامد قائم 100 که توسط متخصصان نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی و ساخته شده بود، توانست در دومین عملیات مداری خود، ماهواره چمران 1 را با موفقیت به گردش درآورد.
آخرین اخبار از ماهواره چمران یک نشان می دهد که اکنون پس از گذشت 40 روز از پرتاب این ماهواره به فضا و اطمینان از عملکرد صحیح زیرسامانه ها، اجرای موفق مانور تغییر ارتفاع، تغییر فاز و تغییر شیب مداری ماهواره، اجرای ماموریت میعادگاه مداری با بدنه پرتابگر عمودی 100 به عنوان سامانه هدف فضایی در دستور کار قرار گرفت و برنامه ریزی های لازم انجام شد و خوشبختانه با موفقیت اجرا شد.
ماموریت قرار ملاقات مداری معمولا به عنوان اولین گام برای اتصال سیستم های فضایی در مدار در نظر گرفته می شود که نیاز به مانورهای پیچیده ای دارد.
مسیر موفقی که ماهواره چمران 1 طی کرد
پس از عملیات پرتاب و تثبیت و پایداری ماهواره در مدار، وضعیت ماهواره به گونه ای است که اختلاف ارتفاع آن نسبت به بدنه پرتابگر حدود 3 کیلومتر و اختلاف فاز آن یک درجه (معادل 120 کیلومتر). در مراحل بعدی، پس از ارزیابی زیرسیستم های ماهواره، اجرای صحیح مانورهای تغییر شیب، تغییر فاز و تغییر ارتفاع مداری باعث شد که موقعیت ماهواره نسبت به بدنه پرتابگر به طور قابل توجهی تغییر کند، اختلاف فاز حدود 180 درجه و اختلاف ارتفاع حدود 12 کیلومتر بود. .
برنامه ریزی برای یک ماموریت قرار ملاقات مداری
برای انجام ماموریت قرار ملاقات مداری، مانورهای پیچیده ای برنامه ریزی شد که شامل تغییر شیب، تغییر فاز و تغییر ارتفاع به طور همزمان است. این ماهواره نسبت به بدنه پرتابگر در فاز کمتر از یک درجه قرار دارد.
در نهایت با اجرای مانورهای دقیق تر بعدی، ماهواره توانست در روز جمعه – 20 آبان ماه – با هدف مورد نظر در اختلاف فاز بهتر از پانصد درجه که معادل فاصله مداری است، دیدار مداری موفقی را تجربه کند. حدود 4.5 کیلومتر
در فرآیند طراحی و اجرای مانورهای مداری، ملاحظات ایمنی در فضا به منظور جلوگیری از بروز حوادث احتمالی، عملکرد مناسب ماهواره چمران وان در اجرای ماموریت قرار ملاقات مداری، ارزیابی اولیه امکان اتصال موفقیت آمیز رعایت شده است. سیستم های فضایی در مدار به طور طبیعی پس از تکمیل قرار ملاقات مداری ماهواره به عنوان سکوی آزمایشی تحقیقاتی در اختیار محققان فضایی قرار گرفت و با توجه به با امکاناتی که در ماهواره فراهم شده است، می توان قرار دادن مداری را با اهداف فضایی مشابه و با دقت بهتر انجام داد.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات