شبکه ملی خبر یکی از پروژه های مهم وزارت ارتباطات به شمار می رود و سازمان های مختلف در ارتقا و معرفی این شبکه تاثیرگذار هستند، به طوری که اتحادیه صنعت ارتباطات ایران به عنوان یکی از بخش های فعال در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات در یکی دو سال اخیر بخش های مختلفی از این شبکه را معرفی کرده است.
فرامرز روزگار – دبیر اتحادیه صنعت مخابرات ایران – در گفت وگو با ICTNN، گفت: نام این اتحادیه صنعت مخابرات است اما اعضای ما در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز فعالیت می کنند زیرا این دو حوزه بسیار به هم نزدیک هستند. به یکدیگر. بقیه و تقریباً بیش از 70 درصد اعضا، اعضای تولید و بقیه فعالان صنعت هستند، اما از زمینه های طراحی، مهندسی، پروژه و پشتیبانی هستند و عموماً فنی هستند.
وی با بیان اینکه این اتحادیه در مناسبت های مختلف توانمندی ها و توانمندی های این صنعت را به نمایش گذاشته است و این امر در گذشته با برگزاری نمایشگاه مخابرات و سایر اقدامات از جمله برگزاری نمایشگاه ها و همایش های تخصصی انجام شده است، گفت: در دولت قبل هر سه ماه یکبار نمایشگاهی تحت عنوان دستاوردها برپا می شد و محصولات جدید ساخته شده توسط اعضا ارائه می شد. اما از ابتدای دولت سیزدهم روند کار را تغییر دادیم و سعی کردیم نمایشگاهی برگزار کنیم تا کارفرمایان بزرگ نیز بتوانند نیازهای خود را به نمایش بگذارند. از این رو رویداد دیگری به نام کنفرانس ظرفیت ایجاد کرده ایم که نه یک کنفرانس عادی است و نه نمایشگاهی. بلکه ترکیبی از کنفرانسی است که در آن نامزدها و تامین کنندگان بالقوه نیازها و استراتژی های خود را اعلام می کنند.
رستگار افزود: در یکی از این همایش ها به بزرگترین طرح پیشنهادی وزیر ارتباطات در هنگام دریافت رای اعتماد یعنی پروژه شبکه ملی خبر پرداختیم و از این رو نام همایش توانمندی را شبکه ملی اطلاعات گذاشتیم. و همچنین نامه ای به آقای وزیر نوشتند و به ایشان فرصت یک ماهه برای برگزاری همایش توانمندی دادند و وزیر ارتباطات دو ماه خواست و تقریباً قبل از تمام شدن زمان، اولین جلسه این همایش برگزار شد. در مهر 1400 و با به دست گرفتن قدرت، از ابتدا تا انتها از کل شبکه ملی اطلاعات استقبال شد.
وی ادامه داد: پس از این رویداد بخش های مختلف شبکه ملی اطلاعات در فواصل زمانی مختلف همایش ویژه ای برگزار کردند که می توان به دسترسی پرسرعت فیبر نوری در همان سال 1400 سپس در اردیبهشت 1401 و پس از حدود سه ماه در مرداد ماه اشاره کرد. ، سایر بخش های شبکه ملی اطلاعات مرتبط با امنیت شبکه، مقاوم سازی شبکه و پایداری شبکه برگزار شد و تمامی اطلاعات کنفرانس ظرفیت مستندسازی و ارائه شد.
دبیر اتحادیه صنعت مخابرات با بیان اینکه قرار بود بعد از دوره های قبلی دو همایش دیگر با موضوعات مختلف برگزار شود، تصریح کرد: این دو همایش به دلیل تقارن با اتفاقات سال گذشته و برای سقوط نکردن امکان پذیر نشد. در زمینه فناوری، برنامهریزیای که ما انجام دادیم و آن را حدود دو ماه پیش برگزار کردیم، پشت سر گذاشتیم، اما دو موضوع هوش مصنوعی و اینترنت اشیا در لیست انتظار قرار دارند.
وی با بیان اینکه ما به عنوان اتحادیه در صنعت مخابرات که می گویند می خواهیم برای بخش خصوصی ارزش قائل شویم، وارد تصمیم گیری می شویم و آنها را با جدیت دنبال می کنیم، تصریح کرد: گاهی اوقات دولت به سمت مطالباتی می رود که واقعا در داخل است. اقتدار دولت است، اما مابقی باید توسط بخش خصوصی شکل بگیرد و از دولت تایید شود.
وی با تاکید بر اینکه از دولت انتظار داریم در مواردی که بخش خصوصی به آنها مراجعه می کند با همفکری و ارائه راهکارها به بخش خصوصی توجه کند، گفت: اما گاهی اوقات این طرز فکر وجود دارد که دولت فکر می کند بخش خصوصی عامل آن است. از تاخیرها این می تواند انجام شود و این در حالی است که امروز دولت باید به پیشنهادات دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، بخش خصوصی صنعت و پژوهش توجه کند و در اتحادیه صنعت مخابرات نیز همین روند را داریم.
دبیر اتحادیه صنعت مخابرات ایران خواستار شفاف سازی درباره برنامه هایی شد که منجر به تحقق شبکه ملی اطلاعات می شود و افزود: در چارچوب شبکه ملی اطلاعات اعلام کرده اند که خواهان افزایش توسعه این شبکه از 60 تا 75 درصد و در این زمینه به وزیر ارتباطات نامه نوشت. و در تبریک 60 درصدی که به دست آمده اعلام کردیم که از 15 درصدی که گفته شد باید مشخص شود چه پروژه هایی باید اجرا شود و چه اتفاقات اجرایی می افتد تا در پایان اسفند ماه گفته و اعلام شده که این شبکه به پیشرفت ۷۵ درصدی رسیده است.
رستگار تصریح کرد: معتقدم اگر فقط نام پروژه اعلام شود فایده ای نخواهد داشت، اما وزارت ارتباطات باید اسامی پروژه هایی را که انجام می دهد و آن هایی که قرار است توسط اپراتورهای تحت عنوان اجرا شود را اعلام کند. نظارت بر آن است و شفافیت لازم در این زمینه وجود دارد.
وی در ادامه سخنان خود درباره نتیجه نامه ارسالی به وزیر ارتباطات گفت: فکر می کنم نامه را دیده و توزیع کرده است زیرا من به طور مرتب در جلسات رگولاتوری ارتباطات از اداره ارتباطات و میزبان شبکه ملی اطلاعات شرکت می کنم. و من احساس می کنم این موضوع ارجاع شده است و آنها سعی می کنند کاری در مورد آن انجام دهند. اما فکر می کنم ساختار فعلی قادر به جمع آوری اطلاعات نیست. اما همین بس که این موضوع مطرح و مطرح شده است و رهبران هم که این موضوع درخواستی مشروع از بخش خصوصی است و نیاز به شفاف سازی در این زمینه دارد.
دبیر اتحادیه صنعت مخابرات ایران در پاسخ به این سوال که برنامه این اتحادیه جدا از برگزاری همایش ظرفیت در سال 1402 چیست، گفت: بحث های همایش ظرفیت که موضوع به موضوع برگزار می کنیم و که همگی جزو لایه های شبکه ملی اطلاعات هستند بدون وقفه و در مدت زمان کوتاه تری برگزار می شود و بازگشت به لایه های پایین و بررسی آنها در زمانی که به پایان کار رسیدیم اشکالی ندارد. زیرا با گذشت زمان قطعا تکنولوژی تغییر می کند و راه حل های بهتری ارائه می شود که باید ارائه دهیم. بعد از برگزاری دو قسمت باقیمانده از شبکه عمومی اطلاعات و بحث سکوها و بسترهای داخلی، می توان گفت که یک بار این شبکه را بررسی کرده ایم، اما باید دوباره به همان موضوعات برگردیم.
رستگار درباره ارزیابی خود از صنعت مخابرات کشور نیز گفت: اگر صنعت مخابرات را کل زنجیره صنعتی بدانیم باید ببینیم اپراتورها جزء صنعت هستند یا نه، البته جزو صنعت هستند و دارند. ما را در کار خود تقسیم بندی کرد که باید یک زنجیره تامین در کشور مواد، نیروی کار و خدمات داشته باشد. در حال حاضر این موضوع را گوشه ای از صنعت می دانیم و مفهوم و مفهوم اتحادیه صنعت مخابرات همین است. اما اساساً ما می گوییم که ما تامین کننده مواد اولیه هستیم و خدمات فنی و مهندسی ارائه می دهیم تا اپراتورها بتوانند شبکه خود را بسازند. اما اگر بخواهیم کار کارخانه، مدیریت و بهره برداری را از هم جدا کنیم، راحتتر می توانم صحبت کنم.
وی افزود: تذکرات لازم را می دهیم و در مصاحبه های مختلف متذکر می شویم که اگر در حوزه تعرفه های مخابراتی دقت نکنید و ساختار درست نشود، همان اتفاقی که برای شرکت مخابرات افتاد دوباره تکرار می شود. تغییر تعرفه به معنای گران شدن آن نیست، بلکه به این معناست که باید عادلانه باشد و بر این اساس هر برنامه توسعه ای توجیه اقتصادی خاص خود را دارد.
دبیر اتحادیه صنعت مخابرات ایران درباره پروژه فیبر نوری نیز گفت: اتفاقاتی که باید در سال گذشته در خصوص پروژه فیبر نوری رخ می داد بسیار کم بود. بر اساس آمار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات از راه دور تا پایان سال گذشته 12 درصد از این پروژه به اتمام رسیده و امسال آماری از فروردین ماه منتشر نشده است. در همین راستا اخیرا وزیر ارتباطات وعده جدیدی داده است که تا پایان امسال به 10 میلیون نفر خانه فیبر نوری خواهیم رسید.
وی ادامه داد: حدود هشت سال است که بحث دسترسی به این پروژه مطرح شده و از آن زمان تاکنون اقدام شده است، بنابراین مجموع کل این کار طی هشت سال گذشته تا سال قبل 12 درصد اعلام شده و رشد حدوداً بوده است. همانند سال گذشته او سه تا چهار درصد دارد. بنابراین در صورت تحقق این تعداد باید سه برابر اقداماتی که در سال های اخیر انجام شده برای رسیدن به ارقام اعلام شده تلاش کرد. بنابراین در زمینه پروژه فیبر نوری نیازمند شفاف سازی هستیم.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات