به گزارش روز یکشنبه ICTNN، پایش خشکسالی و تنش آبی با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنسور MODIS در آبان ماه 1400 نشان می دهد که برخی از استان های کشور با تنش آبی مواجه هستند.
وضعیت درصد تغییر رطوبت خاک در استان های کشور در 2 سال آبی متوالی (1399-1399) و (1400-1399) نشان می دهد که میزان رطوبت خاک در کل کشور در این دوره 54 درصد کاهش یافته است. .
فناوری سنجش از دور با استفاده از تصاویر ماهواره ای می تواند رطوبت خاک را اندازه گیری کند و نقشه ای از رطوبت خاک را برای یک کشور یا منطقه خاص تهیه کند.
«سنجش از راه دور» سازمان فضایی ایران اخیرا با ارائه گزارشی به مقایسه وضعیت رطوبت خاک استان های کشور در سال های 1398 تا 1400 با استفاده از ماهواره SMOS (یکی از ماهواره های تشکیل دهنده برنامه فضایی زنده سازمان فضایی اروپا) پرداخته است. دیدگاه های جدید در مورد چرخه آب و آب و هوای زمین).
گلستان، اردبیل، خراسان شمالی، کرمانشاه، ایلام، لرستان، همدان، شمال خوزستان، جنوب استان فارس از جمله استان هایی هستند که در نقشه تنش آبی به ترتیب با رنگ های قرمز و نارنجی نشان داده شده اند. بر اساس رنگ ها، با حرکت از قرمز به سبز، وضعیت از نامطلوب به مطلوب می رسد.
نتایج بهدستآمده از شاخص وضعیت پوشش گیاهی آبان ماه 1400 نسبت به 22 سال گذشته در همین ماه نشان میدهد که پوشش گیاهی در اکثر استانهای کشور به جز مازندران، گیلان، خراسان شمالی، شمال آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و بخشهایی از اکثر استانهای کشور. استان چهارمحال و بختیاری با تنش مواجه است و در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
بر اساس این گزارش، تمامی استان های کشور در این مدت با کاهش رطوبت خاک مواجه بوده اند. بیشترین میزان کاهش رطوبت خاک در این مدت مربوط به سه استان هرمزگان، فارس و بوشهر به ترتیب با 51.5 درصد، 44.5 درصد و 44.15 درصد است. همچنین کمترین میزان کاهش رطوبت مربوط به اردبیل، یزد و گیلان به ترتیب با 22.15، 18.69 و 18.63 درصد بوده است.
این مقایسه نشان می دهد که در سال های اخیر در سراسر کشور با کاهش محسوس رطوبت خاک مواجه بوده ایم.
در این تحقیق با استفاده از فناوری سنجش از دور و استفاده از تصاویر ماهواره ای، وضعیت پوشش گیاهی از نظر خشکسالی و تنش آبی در کشور بررسی شده است.
به گزارش ICTNN، فناوری سنجش از دور یکی از روشهای جمعآوری دادهها است که در آن کمترین تماس مستقیم با اشیاء و ویژگیهای مورد اندازهگیری را دارد و بر خلاف روشهای دیگر که عوامل انسانی در جمعآوری و تفسیر دادههای زمینی نقش دارند. محدوده این کار بر عهده سنسورها خواهد بود.