دو سال از آغاز به کار دولت سیزدهم می گذرد، حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات شاهد اتفاقات و تحولات بسیاری در حوزه های مختلف بوده است. به عنوان مثال شبکه ملی اطلاعات به پیشرفت 60 درصدی رسیده است و به گفته مسئولان این رقم باید تا پایان سال به 75 درصد برسد.
به گزارش ICTNN، ایجاد شبکه ملی اطلاعات در کشور به عنوان یکی از مهمترین پروژه ها در حوزه ارتباطات از اواخر سال 1383 مطرح شد و کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت بیشترین مورد توجه قرار گرفت. دلیل مهم راه اندازی این شبکه در سند «نیاز به تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» اشاره شد که شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبکه تمامی شبکه های کشور است.
این شبکه از یک زیرساخت ارتباطی با مدیریت کاملا داخلی و مستقل، یک شبکه محافظت شده از اینترنت و یک شبکه با امکان ارائه انواع محتوا و خدمات ارتباطی در مقیاس ملی برای مردم تشکیل شده است. در سال های بعد از 1383 اجرای این طرح به کندی پیش می رفت تا اینکه در دولت یازدهم اجرای این طرح پیگیری شد و در نهایت در پایان همان دولت اعلام شد که فازهای اول، دوم و سوم افتتاح شده است. و رونمایی شد؛ اما این تسریع در روند اجرای این پروژه در دولت سیزدهم یکی از مهم ترین اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به شمار می رود؛ در حالی که این تسریع در روند اجرای این طرح در دولت سیزدهم به شمار می رود. بدین ترتیب طرح تسریع در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات از مهرماه 1400 آغاز شد و هم اکنون در مرحله اجرا قرار دارد.
در این راستا تحقق شبکه ملی اطلاعات از ابتدای دولت سیزدهم در رأس برنامه های این وزارتخانه قرار داشت که این پروژه در مدت 10 سال تنها 30 درصد پیشرفت داشت اما طی دو سال به 60 درصد پیشرفت رسید. و به عنوان وزیر ارتباطات اعلام کرد پیشرفت این شبکه تا پایان سال به 75 درصد می رسد. به این ترتیب با تلاشهای صورت گرفته از ابتدای تاسیس دولت سیزدهم تا خرداد ماه سال جاری، در 20 ماه گذشته بیش از 4 هزار روستا به شبکه ملی اطلاعات متصل شده و بیش از 3 هزار روستای باقی مانده نیز وصل خواهند شد. تا پایان سال.
پوشش ده میلیون خانوار در پروژه فیبر نوری تا پایان سال 1402
از سوی دیگر، تکمیل پروژه فیبر نوری و پوشش خانوارها موضوع دیگری بود که وزارت ارتباطات دو سال پیگیر آن بود و اکنون پیشرفت چشمگیری داشته است. در این مدت اقدامات زیادی از سوی وزارت ارتباطات برای پیشبرد این پروژه انجام شده است به طوری که در سال گذشته برخی استان ها مانند قم به طور کامل تحت پوشش این فناوری قرار گرفتند و با توجه به اهمیت این پروژه و تاکید مسئولان روی آن آیین نامه بند «س» تبصره ۷ قانون بودجه تصویب شد که با این مصوبه حساب توسعه شبکه فیبر نوری با سرمایه اولیه یک هزار میلیارد تومان ایجاد می شود و با اجرای این طرح، طبق وعده وزیر ارتباطات، مسیر ایجاد 10 میلیون پتو تا پایان امسال هموار می شود.
اتصال 95 درصدی دستگاه به پنجره خدمات ملی هوشمند دولت
تشکیل دولت هوشمند یکی از اهداف مهم دولت سیزدهم است و سرویس هوشمند خدماتی خواهد بود که بدون مراجعه حضوری و بدون ارسال مدارک بتوان آن را به صورت آنلاین دریافت کرد.
دولت سیزدهم در راستای ارائه خدمات هوشمند دولتی در دو سال گذشته گام های بلندی برداشته و آن را الزام قانونی برای همه دستگاه ها قرار داده است. بر اساس قانون مالی 1401 کلیه دستگاه های اجرایی کشور که دارای خدمات عمومی هستند موظف به انجام سه فعالیت بودند. اول، آنها باید سرویس هوشمند یک مرحله ای خود را راه اندازی کنند تا مردم از مراجعه به سیستم های متعدد خود اجتناب کنند، دوم، حداقل یک سوم از پرکاربردترین خدمات هوشمند خود را از طریق فروشگاه یک مرحله ای خود ارائه دهند، و سوم، آنها باید سیستم خود را تغییر دهند. پنجره سرویس به “پنجره”. اتصال خدمات دولتی هوشمند ملی؛ البته دستگاه ها باید دو کار اول را تا پایان شهریور سال گذشته انجام می دادند.
وزارت ارتباطات هشت ماه زودتر از موعد قانونی «پنجره ملی خدمات دولت هوشمند» را راه اندازی کرد و تا پایان تابستان گذشته بیش از 40 دستگاه از مجموع حدود 150 دستگاهی که دارای ملی هستند، به پنجره ملی متصل شدند. خدمات عمومی و مشمول قانون هستند و مابقی نیز تلاش می کردند در مهلت قانونی به تعهد خود عمل کنند، از ابتدای پاییز بسیاری از دستگاه ها و سازمان ها به این پنجره متصل شده و خدمات خود را از این طریق ارائه می دهند.
در همین راستا عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – درباره آخرین وضعیت پنجره ملی خدمات هوشمند دولت گفت که یکی از مهمترین اقدامات 20 ماهه اخیر که حاصل کار گروهی همه است. موسسات، راهاندازی «پنجره خدمات ملی هوشمند دولت» است که تاکنون بیش از 95 درصد دستگاههای متصل و نزدیک به 50 درصد خدمات خود را از این طریق ارائه میکنند و میلیونها نفر تاکنون به آن ملحق شدهاند.
علاوه بر موارد ذکر شده، با وجود اینکه طی چند سال گذشته از کسب و کارهای اینترنتی به طرق مختلف حمایت شده است، این اقدام در 20 ماه گذشته بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین آیین نامه حمایت از بنگاه های اقتصادی دیجیتال در پاییز 1401 رونمایی شد. با حضور مسئولان
مقررات مذکور شامل 14 ماده و 30 نوع حمایت دولتی از کسب و کارهای اینترنتی است. در این شهرک امکانات بسیار خوبی در بخش های مختلف ارائه می شود که گامی بسیار بزرگ برای حمایت از کسب و کارهای اینترنتی است و در صورت اجرای کامل این مصوبه قطعا اتفاق بزرگی در کشور رخ خواهد داد.
در بخش خدمات مختلف پرداخت این آیین نامه گفته شده است که کاربرانی که در پلتفرم های داخلی فعالیت می کنند از مزایایی مانند امکان ایجاد حساب امانی، خرید اعتبار از پلتفرم های واجد شرایط، پرداخت مستقیم، ایجاد کیف پول بهره مند خواهند شد. ارائه درگاه پرداخت برای پلتفرم های واجد شرایط بانک مرکزی و امکان استفاده از کد ریالی در صورت اجرا. در قسمت اعتبار، این امکان برای شرکت ها و کاربران آنلاین وجود دارد که برای پلتفرم ها و شرکت های احراز هویت شده، نشان ویژه یا چک مارک تجاری ویژه دریافت کنند و یا به کاربران عمومی امکان دریافت نشان گواهی (تیک آبی) را بدهند.
راه اندازی اینترنت برای کودکان و میزان پذیرش آن
همچنین راه اندازی و ایجاد اینترنت برای کودکان از دیگر اقدامات مهمی بود که وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم دنبال و اجرا کرد. اگرچه این موضوع در سال های اخیر و در دولت های گذشته نیز مطرح شده است، اما با آغاز به کار این دولت تمهیدات ویژه ای برای تحقق آن اندیشیده شد و در نهایت اواسط شهریور سال گذشته با حضور وزیر به طور رسمی اعلام شد. ارتباطات و چند مقام. رونمایی شده است.
با راه اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس 456) سه امکان برای حمایت از کودکان در فضای مجازی به خانواده ارائه می شود که اولا با شماره گیری *456، دوم از طریق وب سایت و سوم از طریق اپلیکیشن 456 این امکان ارائه می شود. به خانواده ها دسترسی به اینترنت فرزندان و نوجوانان خود را با توجه به سن و شرایط آنها تعریف و مدیریت کنند. طبق آخرین آماری که زارع پور از پذیرش اینترنت کودکان اعلام کرده است، یک میلیون نفر از این سرویس استفاده کرده اند، اما جامعه دانش آموزی بیش از 16 میلیون نفر است و امید است همه از این امکان استفاده کنند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات