رئیس سازمان فضایی ایران از تعویق پرتاب ماهوارههای «ظفر ۲» و «طلوع ۳» خبر داد.
دکتر حسن سالاریه در گفت وگو با ICTNNوی در پاسخ به این سوال که یکی از ماهواره های کشور به دلیل تشعشعات فضایی از کار افتاده است، چه توضیحی دارید، پاسخ داد: کاهش عمر ماهواره به دلیل تشعشعات فضایی مربوط به یکی از ماهواره ها نیست و بسیاری از ماهواره ها با آن مواجه هستند.
وی افزود: معمولا در ماهواره های تحقیقاتی از قطعات ضبط نشده استفاده می شود و عمدتاً مربوط به تحقیقات است. علاوه بر این، طول عمر ماهواره در معرض بسیاری از مسائل، از جمله تابش و گرادیان دما است.
سالاریه شیب دمایی بالا و تشعشعات را دو عامل مهم تاثیرگذار بر طول عمر ماهواره ها دانست و ادامه داد: اینطور نیست که تنها یکی از ماهواره ها با این مشکل مواجه شده و بسیاری از ماهواره هایی که در گذشته پس از قرار گرفتن در مدار پرتاب شده اند چند ماه (یک ماه تا یک سال) طول عمر آنها کاهش می یابد و یکی از عوامل این کاهش تابش فضا و شیب دما است.
رئیس سازمان فضایی تاکید کرد: آنچه در خصوص خرابی ماهواره ها بر اثر تشعشعات فضایی اعلام شد نمونه ای از تاثیرات تشعشعات فضایی بر ماهواره ها است و باید این موضوع مورد بررسی علمی قرار گیرد.
جزئیات همکاری بین آژانس های فضایی و دانشگاه ها برای توسعه تحقیقات تشعشعات
وی در خصوص تدوین برنامه توسعه تحقیقات اقلیم و تشعشعات فضایی گفت: این برنامه با همکاری دانشگاه ها است. در سال های اخیر همکاری ما با دانشگاه ها شامل حمایت از پایان نامه های دکتری، فوق دکتری و کارشناسی ارشد و طرح های پژوهشی دانشگاهی بوده است، در حالی که به صورت موردی پروژه هایی با دانشگاه ها داشته ایم.
وی افزود: با توجه به اینکه نیاز به نیروی انسانی داریم، آموزش نیروی انسانی باید با سرعت بیشتری انجام شود. به همین دلیل است که ما به دنبال همکاری با دانشگاه ها در قالب گروه ها و هسته های پژوهشی هستیم، به این معنا که یک استاد یا محقق در پروژه های ما با دانشجو کار نمی کند، بلکه گروهی از محققان فعال در دانشگاه ها هستند.
سالاریه گفت: بر این اساس مطالعاتی را در دستور کار داریم تا موضوعات پژوهشی را استخراج کنیم که در TRL های ضعیف قرار دارند و دانشگاه ها باید در قالب قرارداد با دانشگاه ها آن ها را تصرف و توسعه دهند.
رئیس سازمان فضایی گفت: در حوزه اقلیم و تشعشعات فضایی، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه های زیادی مطالعاتی را آغاز کرده اند که پژوهشگاه هوافضا یکی از این مراکز است. اخترفیزیک و نجوم دانشگاه ها در این حوزه متمرکز است، اما. تحقیقات آنها بیشتر علمی است و کمتر به این ایده پرداخته شده است که نتایج آنها می تواند به طراحی ماهواره کمک کند.
وی با بیان اینکه کشور در صنعت ماهواره در حال توسعه است، ادامه داد: علاوه بر این تعداد ماهواره هایی که پرتاب می کنیم در حال افزایش است و از مرحله تحقیق و توسعه این صنعت خارج می شویم و به صنعتی شدن تمایل داریم. تعداد ماهواره های ما در مدار و طول عمر آنها در حال افزایش است. بنابراین لازم است این مطالعات از مرحله پژوهشی و دانشگاهی به مرحله کاربردی منتقل شوند.
پرتاب ماهواره
وی با اشاره به 3 پروژه ماهواره ای که توسط پرتابگر خارجی پرتاب می شود، گفت: پرتاب ماهواره های “داون 3” و “ظفر 2” با چند ماه تاخیر انجام می شود زیرا ماهواره اصلی شامل این پرتاب ها خواهد بود. به موقع پرتاب شده، تمام نشده است و این ماهواره ها ماهواره های جانبی هستند. بنابراین زمان پرتاب آنها بسته به زمان تحویل ماهواره اصلی تغییر یافت. با این حال، ماهوارههای «کوتسار» و «هذ» طبق برنامه اعلام شده در آبان ماه توسط پرتابگر خارجی به فضا پرتاب خواهند شد.
سالاریه با بیان اینکه نمی توان زمان دقیق پرتاب این ماهواره ها را اعلام کرد، افزود: پیش بینی ما این است که این ماهواره ها در سال جاری پرتاب شوند اما زمان دقیق پرتاب باید به ما اعلام شود.
وی در خصوص توسعه ماهوارههای با کاربرد هواشناسی در کشور ادامه داد: در پروژههای آتی ماهوارهها و محمولههای هواشناسی با ظرفیت استقرار و ساخت در کشور، بر جنبههای هواشناسی تمرکز خواهیم کرد و به همین منظور تحقیقات انجام میشود. ابتدا فاز انجام می شود و در برخی از ماهواره های تحقیقاتی ما قرار می گیرد و در مدار قرار می گیرد و پس از چند ماه کار در مدار به مسیری برای ساخت ماهواره های جدید هواشناسی تبدیل می شود.
به گزارش ICTNN، دکتر سالاریه، رئیس سازمان فضایی کشور اعلام کرد: ماهوارههای ظفر-2 و دان-3 در آذر و دی ماه سال جاری توسط پرتابگر خارجی پرتاب میشوند، اما با تاخیر وجود دارد. در پرتاب این ماهواره ها
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات