ظرفیت شبکه ارتباطی کشور یکی از موضوعات مورد توجه پروژه شبکه ملی اطلاعات است که دارای 4 لایه است و به گفته رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت، شاخص های مادر شبکه مخابراتی به عنوان هسته اصلی ملی است. شبکه شبکه اطلاعات در سال گذشته به طور قابل توجهی بهبود یافته است.
به گزارش ICTNN، یکی از پروژه هایی که به عنوان گواهی کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات شناخته می شود، شبکه ملی اطلاعات است که در گذشته راه اندازی شده بود اما در دولت سیزدهم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
دستگاه های مختلفی در سال های اخیر برای تحقق این شبکه کار کرده اند و مرکز ملی فضای مجازی شاخص ها و اهدافی را برای ارزیابی این شبکه بر اساس طرح جامع و معماری سند شبکه ملی مصوب دیوان عالی کشور تعیین کرده است. شورای فضای مجازی و با مشارکت سامانههای نگهبان و بر اساس این شاخصها و اهداف، میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات سنجیده میشود. 30 هدف عملیاتی برای این پروژه تعریف شد و برای دستیابی به هر هدف تعدادی شاخص تعیین شد، در مجموع 122 شاخص مورد ارزیابی قرار گرفت و با بررسی پیشرفت اهداف و شاخص های آن، پیشرفت کلی پروژه ملی اطلاعات شبکه نیز برآورد شده است.
این اهداف عمدتاً شامل افزایش سرعت اینترنت، ایجاد مزیتهای کیفی از نظر دسترسی به خدمات و محتوای داخلی، دسترسی پرسرعت به مشاغل و مراکز آموزشی و تسهیل دسترسی به فناوریهای جدید است. فرآیند ارزیابی شبکه ملی اطلاعات از اواخر شهریور ماه 1402 آغاز شد و میزان پیشرفت اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات تا پایان بهمن ماه سال گذشته بر اساس شاخص های جدید تعیین شده توسط مرکز ملی فضای مجازی. ، 59.18 است.
یکی از موضوعاتی که در این طرح به آن پرداخته شده است، ظرفیت شبکه ارتباطی کشور است. برای توضیح این مشکل می توان گفت ظرفیت شبکه ارتباطی کشور دارای چهار لایه است که شامل دسترسی خانگی به مرکز مخابرات، شبکه درون شهری، شبکه استانی و درگاه بین المللی می باشد. بخش بزرگی از این لایه ها در اختیار اپراتورهای مختلف است و تنها شبکه زیرساخت در اختیار وزارت ارتباطات است.
به گفته مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، طی یک سال گذشته شاخص های شبکه مادر مخابرات به عنوان هسته اصلی شبکه ملی اطلاعات بهبود چشمگیری داشته است. افزایش 54 درصدی ظرفیت پهنای باند شبکه انتقال کشور، افزایش 45 درصدی ظرفیت پهنای باند شبکه IP در داخل کشور و همچنین نوسازی زیرساخت های برق و ایجاد ارتباطات چندگانه در مراکز زیرساخت از جمله این موارد بود. پیشرفت های جامعه ارتباطات زیرساختی که تنها مرهون تلاش شبانه روزی و تلاش خادمان ملت در ارتباطات زیرساختی بوده است، محقق نشده است.
همزمان با رشد و توسعه این پروژه طی سالیان متمادی، روستاهای زیادی از طریق آن به اینترنت و شبکه ارتباطی متصل شده اند. در واقع توجه به مناطق محروم و روستایی از اولویت های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم است.
232 روستا با بیش از 20 خانوار به اینترنت دسترسی دارند
به عنوان مثال 232 روستای بالای 20 خانوار در لرستان به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کردند. در همین راستا مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان اعلام کرد که از ابتدای دولت سیزدهم تا ابتدای اردیبهشت ماه، 232 روستای بالای بیست خانوار در استان در قالب به شبکه ملی اطلاعات متصل شده اند. از طریق ساخت یک سایت جدید یا بهبود فناوری سایت های موجود و دسترسی ساکنان این مناطق به اینترنت پرسرعت.
البته 8 روستای هرمزگان نیز تحت پوشش شبکه ملی اطلاعات قرار گرفتند. استاندار هرمزگان با اعلام این خبر گفت: این روستاها در شهرهای بندرعباس، بندرلنگه، قشم، حاجی آباد، جاسک، سیریک و بشاگرد قرار دارند و تلاش برای اتصال روستاهای بدون اینترنت نیز در دستور کار امروز قرار دارد.
دسترسی 107 خانوار به شبکه ملی اطلاعات بروجرد
مدیر کل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان در این خصوص گفت: با احداث سایت جدید ارتباطی اپراتور پیشرو تلفن همراه در روستای فخرآباد شهرستان بروجرد که روستای قپانوری را نیز تحت پوشش قرار می دهد، اعتبار توسعه روستایی این وزارتخانه تامین شد. معاونت ارتباطات در همین طرح که به همت همکاران اپراتور همراه اول، 107 خانوار با پوشش جمعیتی 312 نفر از اهالی این روستا از اینترنت پرسرعت بهره مند شدند.
به گفته وی، این امر می تواند نقش بسیار مهمی در رفاه و دسترسی مردم به خدمات الکترونیکی و همچنین در توسعه کسب و کارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و توسعه منطقه داشته باشد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات