اپتیک یکی از پرطرفدارترین رشته های آکادمیک تجربی است. موفقیت در این زمینه با سختی ها و چالش هایی مرتبط است که می طلبد با برنامه ریزی اولیه و دقیق این مسیر را طی کنید. برای آشنایی با رشته بینایی سنجی و آشنایی با بهترین راه های گذراندن رشته بینایی سنجی تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
مقدمه ای بر بینایی سنجی
هنگامی که برای اولین بار با اصطلاح بینایی سنجی روبرو می شوید، ممکن است به چشم پزشک و نقاط عینک فکر کنید. اما بیایید این مفهوم را بهتر درک کنیم. علم بینایی به دو دسته اصلی چشم پزشکی و بینایی سنجی تقسیم می شود. در واقع چشم پزشکی به عنوان شاخه ای از طب سنتی شناخته می شود که در آن پزشکان متخصص به درمان مشکلات چشمی افراد و ارائه درمان می پردازند. اما رشته بینایی سنجی بیشتر به مراقبت از چشم، سلامت و بینایی سنجی مربوط می شود.
چشم پزشک کیست؟
فردی که به اپتومتریست معروف است در واقع فارغ التحصیل رشته بینایی سنجی است. این فرد پس از گذراندن دوره های آموزشی مربوطه و ورود به بازار کار، توانایی تجویز انواع وسایل کمک بینایی مانند عینک و لنزهای تماسی را خواهد داشت. وظیفه او همچنین شامل پیشنهادات و دستورالعمل هایی برای حفظ سلامت چشم بیماران است.
از وظایف چشم پزشک نیز می توان به معاینه بیماری های چشمی، ارجاع بیماران به متخصصین جهت درمان یا جراحی، ساخت و تولید لنز و … اشاره کرد. به این ترتیب این فرد نقش مهمی در حفظ و بهبود سلامت چشم و بهبود کیفیت زندگی بیماران دارد.
توانایی پذیرش اپتومتری چیست؟
رشته بینایی سنجی یکی از رشته هایی است که در آمار پذیرش دانشجو در دانشگاه های دولتی بسیار محدود است. سالانه فقط حدود 100 نفر یا کمتر برای این دوره پذیرش می شوند! تنها دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی ایران، مشهد و زاهدان دوره های روزانه در این زمینه ارائه می دهند. البته دانشگاه ایران پردیس اپتومتری مستقل ندارد اما شعبه های دیگری دارد که دوره های روزانه بینایی سنجی را ارائه می دهند. اما تاکنون دانشگاه آزاد و سایر دانشگاه ها این رشته را در سرفصل خود ندارند.
همچنین افرادی که تصمیم به ورود به رشته بینایی سنجی دارند باید از نظر جسمی سالم و بدون نقص باشند. در اینجا یک استثنا وجود دارد و آن این است که اگر نقصی در یک اندام مانند گوش یا پا وجود داشته باشد، ممکن است باز هم پذیرفته شود، اما اگر در بیش از یک اندام نقص وجود داشته باشد، افراد اجازه ورود به اپتومتری را ندارند. دوره های آموزشی.
برای موفقیت در اپتیک که یکی از سخت ترین رشته های تجربی است، پیشنهاد می کنم مشاوره آزمایشی کنکور آ. مشاور شوید
مزایای چشم پزشک چیست؟
این دسته از افراد باید ویژگی ها و مهارت های خاصی داشته باشند تا بتوانند وارد این عرصه شوند و تجربه ای روان و فرسودگی شغلی کمتری را تجربه کنند. لازم به ذکر است که رشته اپتومتری رشته کاری کاملاً تمیز و عاری از مشکلات بیمارستانی، مراقبت از بیمار، امور زخم، بیماری های عفونی و مشکلات ناتوانی نیست.
بر خلاف بسیاری از تخصص های بالینی که با خون، بیماری های شدید، زخم ها، مراقبت از بیماران مبتلا به عفونت و مشکلات مختلف دیگر سروکار دارند، اپتومتری به چنین مواردی نمی پردازد. این شغل در درجه اول مربوط به تماس مستقیم چشمی انسان است و عاری از فشارهای مرتبط با مشاغل بالینی مانند پرستاری یا پزشکی است.
نگاهی گذرا به بینایی سنجی – رشته بینایی سنجی در ایران
این رشته در کشور ما بازار کار خوبی دارد و معمولا فارغ التحصیلان می توانند پس از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی مستقیما وارد بازار کار تخصصی شوند و درآمد قابل توجهی کسب کنند. ارائه خدمات گسترده تری به فارغ التحصیلان بینایی سنجی امکان پذیر است و افراد بسته به تخصص و علایق خود می توانند خدمات مختلفی را ارائه دهند. همچنین علاقه مندان می توانند برای اخذ مدرک کارشناسی ارشد و دکتری در رشته بینایی سنجی در دانشگاه های کشورمان ادامه تحصیل دهند. راهنمایی تحصیلی یکی از بهترین مشاوره ها در زمینه هدایت تحصیلی و کسب موفقیت در رشته بینایی سنجی محسوب می شود. برای ثبت نام مشاوره تحصیلی کلیک.
مزایای کار در زمینه اپتیک
- • عدم وجود برنامه دو ساله اجباری از مزایای این دوره می باشد. این طرح تنها در صورتی مورد نیاز است که بخواهید یک کلینیک راه اندازی کنید. در غیر این صورت، شما خوب هستید.
- • ویژگی مهم بعدی در این رشته این است که پذیرش بر اساس رتبه است و بومی سازی نیست بلکه بر اساس رتبه کسب شده توسط داوطلبان تعیین می شود و نه اولویت دانش آموزان در هر شهرستان.
- • چشم پزشکان برخلاف برخی از حرفه های پزشکی مانند دندانپزشکی که در معرض بیماری های عفونی هستند، در معرض خطر نیستند.
- • بینایی سنجی نیز مانند پرستاری شیفت کاری خسته کننده ندارد و می توانید با آرامش و بدون استرس از فعالیت خود در این زمینه لذت ببرید.
- • در این زمینه با بیماران و بیماران خونی کار می کنید و از محیط کاری آرام و تمیز لذت می برید.
معایب فعالیت در زمینه بینایی سنجی
- • یکی از مشکلات اصلی رشته اپتومتری محدود بودن تعداد دانشگاه های این رشته است که گزینه های شما را محدود می کند.
- • علاوه بر این تعداد محدودی دانشجو در این رشته در دانشگاه ها پذیرفته می شوند که برای ورود به این رشته باید تلاش بیشتری برای کسب رتبه بالاتر انجام دهید.
- • یکی از مشکلات موجود در این زمینه عدم اشتغال کادر آموزشی دانشگاه است. اگر می خواهید در یک دانشگاه عضو هیئت علمی شوید، باید با مشکلات بیشتری روبرو شوید، زیرا فرصت ها در این زمینه بسیار محدود است.
قبولی در رشته بینایی سنجی بدون کنکور
با ظهور دانشگاه های بین المللی، علاقه افراد برای ورود به رشته های بدون کنکور افزایش یافته است. اما هدف اولیه این دانشگاه ها جذب دانشجوی خارجی است و عدم موفقیت در این رشته باعث تعلیق فعالیت آنها شده است یعنی دیگر راهی برای اپتیک بدون کنکور وجود ندارد.
در حال حاضر رشته اپتومتری فقط در دانشگاه های سراسر کشور وجود دارد. داوطلبان باید از طریق آزمون وارد این رشته شوند اما در صورت عدم کسب نمره قبولی می توانند در دانشگاه های پردیس سراسری مستقل در این رشته ثبت نام کنند، البته باید حداقل نمره لازم برای ورود به این دانشگاه ها را کسب کنند.
در حال حاضر تنها راه ممکن برای تحصیل بدون کنکور اپتومتری، حضور در دانشگاه های آزاد خارج از کشور است. در زیر به شرایط این دانشگاه ها می پردازیم. در صورت تغییر در مراحل ثبت نام داخلی کشور از طریق سایت خبری دانشگاه آزاد اطلاع رسانی خواهد شد.
دوره های بینایی سنجی
دانشجویان در برنامه کارشناسی بینایی سنجی به مدت 4 سال شامل 146 واحد درسی تحصیل می کنند. این ماژول ها شامل دروس عمومی، دوره های اصلی و کارشناسی ارشد، دوره های ویژه و همچنین پایان نامه و کارآموزی می باشد.
سود بردن از ارائه مشاوره جهت انتخاب رشته همچنین برای قبولی در بهترین رشته با توجه به استعداد و علاقه خود لازم است حرفه ای و متخصص باشید.
فرصت های شغلی اپتومتریست
اپتومتریست ها فرصت های شغلی مختلفی دارند. آنها می توانند به عنوان اپتومتریست در مراکز بهداشتی، بیمارستان های خصوصی و دولتی، کلینیک های چشم پزشکی و بینایی سنجی و سازمان های نظامی کار کنند. دانشجویانی که در مقطع دکتری در این رشته تحصیل می کنند نیز می توانند به عنوان هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی مشغول به کار شوند، البته جذب هیات علمی در حال حاضر مشکل است.
رشته بینایی سنجی ساختار شغلی منعطفی دارد و فرصت های پیشرفت شغلی در این حرفه بسیار خوب است. این حرفه از نظر ارزشی و اهمیت اجتماعی بسیار ارزشمند است. اپتومتریست ها سلامت چشم انسان را حفظ می کنند و نقش بسیار مهمی در جامعه دارند. با افزایش تعداد افراد مسن و مشکلات بینایی، نیاز به این افراد افزایش می یابد. طبق انتظارات، این حرفه تا سال 2029 رشد متوسطی خواهد داشت.
ورودی بصری
با توجه به کمبود فارغ التحصیلان بینایی سنجی، تنها چهار دانشگاه در سراسر کشور سالانه حدود صد دانشجو در این رشته می پذیرند و عدم وجود این رشته در دانشگاه های آزاد، لازم به ذکر است که با وجود این، بازار کار در این رشته از رونق نسبی برخوردار است و در مقایسه با سایر رشته ها که شامل تعداد زیادی فارغ التحصیل می شود، فرصت های شغلی بیشتری را فراهم می کند.
درآمد حاصل از فعالیت اپتومتری در بخش خصوصی مانند کلینیک ها یا بیمارستان های خصوصی به توافق با مدیران مربوطه بستگی دارد، اما به طور کلی برای افراد با سابقه کار درآمد این بخش بیشتر از بخش دولتی است.
علاوه بر این، درآمد یک فرد در رشته بینایی سنجی به عوامل مختلفی از جمله کیفیت روابط عمومی، ارتباط با چشم پزشکان، شهرت این حرفه و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد که می تواند منجر به افزایش درآمد شود.
از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید متشکریم، در این مطلب سعی کردیم به طور کامل و جامع در مورد رشته بینایی سنجی، درآمد و نحوه پذیرش آن صحبت کنیم تا شما نیز اطلاعات کاملی در مورد این موضوع کسب کنید.
برای دوستان خود ارسال کنید
منبع: https://toranji.ir/2024/04/20/%D8%A8%DB%8C%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%B3%D9%86%D8%AC%DB%8C-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D8%A2%D9%85%D8%AF-%D8%A2%D9%86-%D9%86%D8%AD%D9%88%D9%87-%D9%82%D8%A8%D9%88%D9%84%DB%8C/
تحریریه ICTNN شبکه خبری