کشاورزانی که باغ انار را احداث کردهاند از رشد راحت و آسان این درخت و همچنین نگهداری و مراقبت کم هزینه آن رضایت خیلی زیادی دارند، باید بگوییم نهال انار در هر خاک متوسط، با زهکشی خوب و مرطوب به خوبی رشد میکند و در صورت استقرار ریشه در خاک، نسبت به نگهداری و خشکی مقام هستند، نیاز آبی درخت انار یک نیاز متوسط است و ماهانه به سه بار آبیاری عمیق احتیاج دارد، اگر کشاورزان بتوانند برنامه آبیاری و کوددهی درخت انار را به خوبی انجام دهند، مطمئناً با باغ پربار و پرسودی را تجربه خواهند کرد، پس همراه ما باشید تا نیاز آبی درخت انار را مورد بررسی قرار دهیم.
روش آبیاری باغ انار چگونه است؟
اول اینکه آب حیاتی ترین ماده غذایی برای استقرار درختان جوان انار به ویژه در سال اول پس از کاشت است، برای درختان جوان انار آبیاری کافی و بهینه به ویژه در دورههای خشکسالی، تاثیر زیادی برای بهبود رشد،تشکیل میوه، عملکرد و اندازه میوه خواهد داشت؛ اگر درختان در طول دوره های گرما و خشکی هوا آب کافی دریافت نکنند، میوهی انار زودتر از موعد مقرر ریخته و گاها شکافته میشوند.
زمان خرید نهال انار و انتخاب نژاد آن حتماً نیاز آبی درخت انار را با بارش سالانه منطقه و ذخایر آبی خودتان را مورد بررسی قرار دهید تا مطمئن باشید میتوانید نیاز آبی نهال خریداری شده را تامین کنید، توجه داشته باشید برای احداث باغ حرفه ای شما تنها چند عدد نهال انار را خریداری نمیکنید با توجه به اینکه فاصله مناسب برای کاشت نهال انار ۴ متر است پس در یک هکتار حداقل ۶۰۰ اصله نهال انار جای میگیرد.
بعد از رسیدن درخت انار به بلوغ شما هر ۱۰ روز یکبار باید آبیاری عمقی داشته باشید تا تمامی ریشه های آن سیراب شود، آیا فراهم کردن نیاز آبی ۶۰۰ اصله نهال انار با ذخایر آبی منطقه برای شما امکانپذیر است یا نه؟ آبیاری درخت انار برای تولید میوه بهینه مهم و ضروری است، میزان آبیاری شما به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- 1- میزان بارندگی هفتگی و ماهانه
- 2- نوع خاک و میزان زهکشی
- 3- نژاد درخت انار
- 4- دمای هوا
- 5- فصل آبیاری
درست است که انواع نهال انار ( ) میتواند شرایط هوای بسیار خشک را تحمل کند، اما برای تولید میوه خوب، به مقداری رطوبت در خاک نیاز دارد، برای اینکه نیاز آبی باغ انار را تا حدی کاهش دهید حتماً به نوع خاک بستر آن توجه داشته باشید، به طور کلی، زمانی که انار در خاک سست و شنی رشد می کند، به آب بیشتر و کود بیشتری نیاز دارد؛ ولی در خاکهای سنگین رسی که به طور کلی رطوبت بیشتری را حفظ می کنند، گیاهان به آب زیادی نیاز ندارند ولی ریشه آن در خطر انواع بیماریها خواهد بود، بنابراین نوع خاک مناسب برای کاشت نهال یک خاک متوسط با زهکشی مناسب است.
درخت انار را چگونه آبیاری کنیم؟
برای اینکه بدانید درخت انار را چگونه آبیاری کنید ما آبیاری این درخت را مرحله بندی کردهایم:
● آبیاری پس از کاشت
بلافاصله پس از کاشت انار آبیاری آن را انجام دهید و مطمئن شوید که خاک اطراف درخت از جمله ریشه های آن به طور کامل خیس شده اند، ریشه نهال تازه کاشته شده بسیار نازک و کم توان بوده و نمیتواند رطوبت را از خاک جذب کرده و تا چند روز دچار شوک میشود، اگر خاک اطراف نهال به اندازه کافی خیس نباشد نمیتواند آب را جذب کرده و نهال به خاطر کم آبی از بین میرود.
● دو سال اول رشد
با اینکه نهال کاشته شده تا زمان بلوغ احتیاج به آبیاری زیادی دارد، شما نباید هر روز نهال انار جدید خود را آبیاری کنید، اکثر اوقات خاک خیس یا مرطوب شرایط نامطلوبی ایجاد کرده و میتواند منجر به پوسیدگی ریشه و سایر بیماریهای گیاهی شود، اگر بارندگی کافی نبود حتنا در صورت نیاز آبیاری کنید تا ریشه و خاک اطراف آن مرطوب بماند، برای کمک به حفظ رطوبت و کاهش آبیاری از روش مالچ پاشی ارگانیک استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که آبیاری عمیق با دفعات کمتر بسیار بهتر از آبیاری سطحی باغ انار است، فعالیت درختان انار در فصل خواب زمستانی کاشته شده و به طور فعال رشد نمیکنند، در نتیجه تبخیر بسیار کندتر انجام شده و به آب بسیار کمتری نیاز دارند، پس مواظب باشید در زمستان زیاد آبیاری نکنید!
● آبیاری بعد از سن بلوغ
هنگامی که درختان انار به سن بلوغ رسیده و در باغ به خوبی مستقر شوند، بسیار مقاوم به خشکی هستند و به آب کمتری نیاز دارند، با این حال زمانی که میوه روی درخت انار وجود دارد، خاک همیشه مرطوب را ترجیح میدهند، در صورت آبیاری نامنظم یا خشک ماندن خاک باغ در روزهای گرم تابستان و دوره های طولانی آب و هوای خشک، میوه انار بر روی شاخه درخت آسیب میبینند.
اگر آبیاری تکمیلی کمتر از حد مجاز باشد، میوه انار یا از درخت میریزند یا بسیار کوچک و بیکیفیت خواهند بود که هیچ ارزش تجاری ندارد، اگر به دلایلی نتوانستید در روزهای گرم و خشک باغ خود را آبیاری کنید، انتظار میوه زیاد نداشته باشید، بهتر است میوههای اضافی را تنک کرده و به فکر زنده ماندن درخت خود برای سال آینده باشید، در زمان خرید نهال انار حتما پرس و جو کنید تا نهال مقاوم به خشکسالی را تهیه کنید.
سایر نکات مفید آبیاری انار
از دیگر نکاتی که به هنگام آبیاری باغ انار باید به آن توجه داشته باشید و تاثیر زیادی بر روی سلامت درخت شما دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- • آب زیاد در فصل پاییز اصلا خوب نیست، آبیاری زمانی که میوه در حال رسیدن است، باعث شکافتن میوه نیز شود، بهترین ایده این است که رطوبت خاک را در طول فصل پاییز مانند تابستان حفظ کنید، نه خیلی مرطوب یا خیلی خشک نباشد، اما با دمای پایین فصل پاییز معمولاً نیازی به آب زیادی نیست.
- • هنگام آبیاری با سیستم آبیاری خودکار بهتر است تایمر خود را در ساعات اولیه صبح تنظیم کنید، از آبیاری در اواخر عصر یا شب پرهیز کنید چون میتواند منجر به شروع قارچ و سایر بیماری های شاخ و برگ شود.
- • در چند هفته اول پس از کاشت، رطوبت خاک را مرتب چک کنید و در صورت لزوم زمان آبیاری را تنظیم کنید تا خاک مرطوب بماند، نه خیس.
کلام آخر
مسئله آبیاری باغ انار یک مسئله بسیار مهم بوده و تاثیر زیادی بر باردهی و طول عمر درخت انار دارد، کارشناسان نهالستان زمان فروش نهال شرایط مربوط به آبیاری درخت انار را برای شما توضیح میدهد، هرچه مقاومت نهال انار نسبت به خشکسالی بیشتر باشد بهتر است، ولی توجه داشته باشید هر اندازه که درخت انار نیاز آبی کمتری داشته باشد باید حداقل نیاز های آن جهت بازدهی بهتر تامین شود، به جای استفاده از روش غرقابی سعی کنید از روشهای آبیاری نوین از جمله آبیاری قطرهای بهره ببرید، ۳۰ تا ۶۰ درصد مصرف شما را کاهش میدهد، اگر به دنبال اطلاعات کافی و علمی در این زمینه هستید به سایت تخصصی برتر نهال مراجعه کنید یا با شماره تماس موجود مستقیماً با کارشناسان این سایت در ارتباط باشید.
تماس با برتر نهال: 09141832393
تماس با پالیز نهال: 09144501003
بفرست برای دوستات
منبع: https://toranji.ir/2023/07/20/%D9%86%D9%87%D8%A7%D9%84-%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D9%88%D9%87-%D8%AF%D9%87%DB%8C-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D8%A7%D9%86%D9%87/