مثل زارع پور در آخرین صحبت هایش در توییتر و حضور مسئولان در این شبکه اجتماعی، او گفت: «من همیشه خط قرمز عدم حضور در یک شبکه اجتماعی فیلتر شده را به عنوان وزیر ارتباطات داشتم، اما بقیه به عهده خودشان است. البته این رویه ای است که باید اصلاح شود. من هم در اولین جلسه دولت گفتم طبق سوگندمان باید تابع قانون باشیم. یکی از مزیت های قانون این است که می توانیم فعالیت های خود را در شبکه های اجتماعی قانونی سازماندهی کنیم. با این حال، این تصمیمی است که باید به صورت جمعی گرفته شود.
آذری جهرمی در یکی از اظهارات خود گفتاستفاده بسیار خوب من از توییتر نشان می دهد که من به محدود کردن یا فیلتر کردن رسانه های اجتماعی اعتقادی ندارم و معتقدم محدودیت ها به ایران آسیب می زند.
زارع پور در ابتدای تصدی این وزارتخانه ابتدا تلفن همراه و پیامک خود را به عنوان وسیله ارتباطی با مردم تبلیغ کرد و پس از چند ماه در آذرماه 1400 تصمیم گرفت علاوه بر شبکه های اجتماعی سراسری در اینستاگرام نیز حضور داشته باشد. و اس ام اس و تماس. و اخیراً به توییتر پیوست.
از سوی دیگر، وزیر فعلی ارتباطات و فناوری اطلاعات (عیسی زارع پور) از ابتدا اعلام کرد که اینترنت فیلتری ندارد. در شرایطی که مردم بدون ابزار فیلتر نمی توانند از شبکه های اجتماعی استفاده کنند، خط قرمز استفاده از شبکه های اجتماعی فیلتر شده است.
با این حال وی برای بیان مواضع جمهوری اسلامی ایران در نشستی در خارج از کشور حضور یافت تا در توئیتر صحبت کند و البته این حضور کوتاه با تعلیق حساب توییتر وی متوقف شد.
فیلترینگ توییتر بیش از 10 سال است که ادامه دارد و تعدادی از مسئولان، عمدتاً با اینترنت بدون فیلتر، از فضا برای ارتباط با مخاطبانی استفاده می کنند که برای حضور در توییتر باید از فیلترشکن استفاده کنند.
به گزارش ICTNN، یک بام و دو هوا در ایران در مواجهه با فیلترینگ و شبکه های اجتماعی فیلتر شده این است که اگرچه در یک قانون نانوشته استفاده از فیلترشکن ممنوع است و مردم عادی نمی توانند یا نمی توانند از شبکه های اجتماعی فیلتر شده استفاده نکنند، اما برخی کارمندان دولت با اینترنت بدون فیلتر در این شبکه ها حضور دارند و عموما برای اطلاع رسانی خدمات خود هستند.
تقابل وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات با توییتر در دو دوره اخیر به گونه ای بوده است که یکی از آنها (محمدجواد آذری جهرمی) اینترنت بدون فیلتر داشت و بدون استفاده از فیلترشکن از شبکه های اجتماعی فیلتر شده مانند توییتر استفاده می کرد. در این فضا نسبتاً رنگارنگ بود. تا جایی که خبرهایی از سمینار در این فضا منتشر کرده است.
وعده رفع فیلتر توییتر به وزارت ارتباطات محدود نمی شود و حتی در سال 1397 اعلام شد که با توجه به تقاضای روزافزون مردم و جامعه رسانه ای کشور برای رفع فیلتر توییتر و فعالیت جوانان و رسانه ها در این فضا، نامه ای به تصویب و امضای هشت تن از اعضای انجمن کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه (6 نفره) دولت و دو نماینده مجلس به دادستانی کل کشور اعزام شدند تا در کارگروهی برای تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و رفع فیلتر توییتر موضوع را مطرح کنند، اما این نامه به جایی نرسید.
ICTNN/
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات
وجه مشترک وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات این است که مسئولیت غربالگری خارج از وزارت ارتباطات را بر عهده می گیرند و معمولاً به کمیته غربالگری مراجعه می کنند که تنها یک نفر از این وزارتخانه دارد. با وجود اینکه خود مخالف فیلترینگ توییتر هستند، اما به تنهایی نمی توانند در رفع فیلترینگ نقشی داشته باشند، بنابراین تصمیم گرفته اند در این زمینه منفعل باشند.
در حالی که زارع پور حذف فیلترینگ شبکههای اجتماعی و پیامرسانی را یک تصمیم جمعی میداند، اگر به چند سال قبل برگردیم، به یاد میآوریم که تصمیم برای فیلتر تلگرام توسط قاضی گرفته شده است. تصمیمی که از اردیبهشت 1397 تا امروز ادامه داشته است. در عین حال، هرچند در سال های اخیر هر از گاهی گزارش هایی مبنی بر تلاش برای مذاکره برای رفع فیلتر توییتر منتشر شده و حتی شرایط و ضوابط آن نیز ذکر شده است، اما به نظر می رسد هنوز اراده جمعی برای رفع فیلتر توییتر وجود ندارد.
با این حال آیا او همچنان در پاسخ به حضورش در توییتر فیلتر شده از فیلترشکن استفاده می کند؟ وی گفت: به جای استفاده از فیلترشکن، شرایطی فراهم شده است که افراد و مسئولان خاصی بر اساس وظایف خود از اینترنت بدون فیلتر استفاده کنند.
مهدی سالم، سخنگوی وزارت ارتباطات نیز درباره حضور زارع پور در این شبکه اجتماعی نوشت: هر وزارتخانه ای در مجامع بین المللی فعال است.
تحریریه ICTNN شبکه خبری