به گزارش خبرنگار گروه علمی ICTNN، حسن سالاریه امروز (یکشنبه) و همزمان با هفته جهانی فضا (13 تا 19 مهر) در نشست آخرین دستاوردها و پروژه های حوزه ماهواره وی بیان کرد: صنعت فضایی در ایران نزدیک به دو دهه است که فعال بوده و با تشکیل سازمان فضایی و سایر گروه ها فعالیت خود را آغاز کرده است. توسعه این صنعت در این سال ها با فراز و نشیب هایی همراه بود که در مقطعی به دلیل مسائل مالی نرخ رشد متوقف شد.
وی افزود: نگاه دنیا به صنعت فضایی صرفاً اقتدارگرایانه و نشان دهنده قدرت نیست. بلکه ابزاری برای توسعه کشورهاست.
تاکید بر همکاری با بخش خصوصی در توسعه صنعت فضایی
سالاریه خاطرنشان کرد: نباید این تفکر وجود داشته باشد که صنعت فضایی به دلیل کند شدن نرخ رشد دیگر به درد نمی خورد. زیرا این نگاه باعث عقب ماندگی این صنعت در داخل می شود. ما زمانی کشور منحصر به فرد در این زمینه در منطقه بودیم. اما اکنون ترکیه یک برنامه فضایی منسجم در منطقه دارد و پاکستان در همکاری با چین پیشرفت های چشمگیری داشته است. امارات متحده عربی نیز با همکاری غربی ها سرمایه گذاری کرده است. از طرفی قطر سال ها در حوزه اپراتورها پیشتاز است و عمان هم دست و پنجه نرم می کند و در حوزه صنعت فضایی مذاکراتی را انجام می دهند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: همسایگان ایران شروع به سرمایه گذاری در صنعت فضایی کرده اند و دیگر نگاه استبدادی به این صنعت وجود ندارد.
رئیس سازمان فضایی با اشاره به کاهش منابع فسیلی تصریح کرد: صنعت فضایی به ما کمک می کند تا در تامین برق از انرژی خورشیدی پیشگام باشیم. اقلیم یکی از حوزه های صنعت فضایی است و استفاده از انرژی از دیگر برنامه های این صنعت است. بحث های مربوط به امنیت و تامین منافع کشورها به کمک ابزارهای نظارتی و رصد تمامی تحرکات با کمک صنعت فضایی نیز امروز جنبه اجرایی به خود گرفت.
وی تصریح کرد: بحث صنعت فضایی فقط اقتدار نیست، یک نقطه راهگشا و راهبردی است و برای سرعت بخشیدن به صنعت باید بخش خصوصی را پای کار بیاوریم. همکاری با دانشگاه ها برای آموزش انسانی و با شرکت های دانش بنیان نیز بالغ بر هزار میلیارد تومان هستند ما قرارداد داریم.
سالاریه تصریح کرد: نگاه ما به صنعت فضایی این است که همه ظرفیت های موجود وارد بازار کار شود. زیرا نیروی انسانی گنجینه ای است که با ابتکار خود مشکلات کشور را حل می کند. صنعت فضایی نیازمند کار نخبگان و دانشجویان است و ما موظف به تقویت آنها هستیم. شرکت های دانش بنیان خوبی ایجاد شد و ما چشم به راه هستیم، همچنین به دنبال طرح جدید در دانشگاه ها و ایجاد مسیر برای هسته های نخبگان فضایی هستیم.
باید از ظرفیت دانشگاه ها استفاده کرد
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز با تبریک هفته فضا و اهمیت آن گفت: صنعت هوافضا صنعت فناوری پیشرفته و مهمی است و داشتن این صنعت نشان از موفقیت علمی کشور دارد.
وی گفت: در کشور ما دو دهه پیش شاهد موفقیت های بزرگی در این زمینه بودیم و ماهواره ها ساخته شد و این روند به سرعت انجام شد. این دستاوردها با توجه به علاقه جوانان و مدیریت به دست آمده است.
رهایی گفت: صنعت فضایی در حوزه حمل و نقل، پیش بینی هوا و پزشکی از راه دور کاربرد دارد و نقش بسزایی در پیشرفت کشور داشته است. در دانشگاه صنعتی امیرکبیر بیش از 1300 دانشجو در مقطع کارشناسی و 1100 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری فارغ التحصیل شدند که خاستگاه رشته های تحصیلی جدید بود.
وی تصریح کرد: در دهه 80 طرح بزرگ ماهواره امیرکبیر یا AUT SAT را داشتیم که با مشارکت دانشکده ها پیگیری شد و سپس پروژه های مختلفی در حوزه ماهواره انجام شد و منجر به استفاده از ظرفیت موجود شد.
رهایی در پایان از متولیان فضایی کشور خواست از ظرفیت موجود دانشگاه امیرکبیر در حوزه هوافضا استفاده کنند. زیرا در شرایطی که موانعی برای توسعه فضا وجود دارد، استفاده از ظرفیت موجود حداقل کاری است که باید انجام شود.
به گزارش ICTNN، انجمن هفته جهانی فضا هر ساله موضوعی را برای برگزاری رویدادهای هفته جهانی فضا انتخاب می کند تا تمامی فعالیت ها و رویدادهای سراسر جهان در این هفته (13 تا 19 مهر – 4 تا 10 مهرماه) حول این شعار برنامه ریزی شود. این انجمن شعار هفته جهانی فضا در سال ۱۴۰۳ را «فضا و تغییر اقلیم» نامگذاری کرده است.
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات