قرار است ماهواره های هود و کوثر که قرار بود در دسامبر سال گذشته پرتاب شوند، در نوامبر سال جاری از پایگاه روسیه به مدار لئو تزریق شوند.
به گزارش ICTNN«هدّه» و «کوتسار» دو ماهواره ایرانی هستند که توسط یکی از شرکت های دانش بنیان طراحی و ساخته شده اند و از ابتدا قرار بود از پایگاه وستوچنی روسیه پرتاب شوند، اما زمان پرتاب این دو ماهواره مشخص شده است. از سال گذشته با تردید همراه بود.
در ابتدا قرار بود پرتاب این دو ماهواره برای دسامبر سال گذشته (1402) انجام شود، اما پرتابگر روسی از برنامه عقب افتاد و در حالی که پرتاب هوده و کوثر به تعویق افتاد، ماهواره پارس-1 به فضا پرتاب شد.
پس از مدتی امکان پرتاب دو ماهواره کوثر و هدهد در سه ماهه اول یا نیمه اول سال 1403 قوت گرفت و سرانجام پس از فراز و نشیب قرار است این دو ماهواره از پایگاه روسیه به فضا پرتاب شوند. در نوامبر امسال در مدار 500 کیلومتری قرار گرفت.
دکتر حسین شهرابی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان فضایی در گفتگو با ICTNNوی با اشاره به پرتاب دو ماهواره کوثر و هدهد توسط این شرکت دانش بنیان گفت: این دو ماهواره در 24 آبان ماه سال جاری از پایگاه فضایی روسیه به فضا پرتاب می شود.
را
وی گفت: دو ماهواره کوثر و هوده با همکاری روسیه به مدار 500 کیلومتری تزریق می شود. ماهواره “کوتسار” یک ماهواره شناسایی با وضوح 3.5 متر است که قرار است در ارتفاع 500 کیلومتری به مدار لئو پرتاب شود. این ماهواره با وزن 30 کیلوگرم دارای برد تصویر رنگی 15 کیلومتر و سرعت تصویربرداری آن 6 فریم بر ثانیه است.
شهرابی تصاویر دریافتی از این ماهواره را برای کاربردهای کشاورزی، نقشه برداری و مرزبندی مناسب دانست و ادامه داد: عمر مداری این ماهواره دو سال است.
دانش بنیان، مدیرعامل این شرکت، ماهواره «هودهد» را یک ماهواره مجهز به IOT دانست که در ابعاد استاندارد مجموعه ای از مکعب ها و در ابعاد 3U طراحی و ساخته شده است و ادامه داد: کاربردهای خدمات این ماهواره در نظر گرفته شده است. برای حوزه های کشاورزی، حمل و نقل و مدیریت بحران. هدهد دارای طول عمر مداری 4 سال است و مانند ماهواره کوثر در ارتفاع مداری 500 کیلومتری قرار می گیرد و انتظار می رود در حین مدار، ماموریت هایی مانند اینترنت اشیا را انجام دهد.
وی یکی از راهبردهای اصلی این شرکت دانش بنیان را توسعه همکاری های بین المللی دانست و یادآور شد: توسعه صنعت ماهواره و توسعه بخش خدمات ماهواره ای در گرو عملکرد صنعت پرتاب است و در نظر داریم همکاری با کشورهای مختلف در این زمینه است و این همکاری ها منحصر به روسیه نخواهد بود.
شهرابی از برگزاری تور رصد پرتاب این دو ماهواره ایرانی در روسیه خبر داد و گفت: در این تور بازدیدکنندگان می توانند با حضور در محل پرتاب، لحظه تاریخی پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر را مشاهده کنند.
وی زمان برگزاری این تور را 22 تا 25 آبان ماه سال جاری ذکر کرد و یادآور شد: تیم تحقیقاتی این شرکت در این رویداد حضور دارند.
این فعال صنعت فضایی ضمن تشکر از دولت سیزدهم به ویژه رئیس جمهور آیت الله رئیسی گفت: از رئیس سازمان فضایی جناب آقای دکتر سالاریه نیز تشکر می کنیم. چرا که تلاش وی منجر به انعقاد قرارداد پیش خرید تصاویر ماهواره ای برای اولین بار در کشور شد.
به گفته وی، با این قراردادها، بخش خصوصی دانش بنیان به عنوان یک بازیگر در زنجیره ارزش فضا ارزش گذاری شده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بانیان ادامه داد: از این رو انتظار داریم دولت جدید با توجه به شعارهای رئیس جمهور منتخب، روند توسعه بخش خصوصی که در دولت سیزدهم آغاز شده است، سرعت بیشتری بگیرد. دولت چهاردهم ما همچنین آماده ایم زنجیره ارزش اندازه گیری را که توسط بخش خصوصی آغاز شده است، تقویت کنیم و بخش دولتی نیز آماده است تا این خدمات را از بخش خصوصی پیش خرید کند.
شهرابی با تاکید بر اینکه انتظار داریم دولت چهاردهم خدمات مخابراتی IOT را توسعه دهد، افزود: این قابلیت از قبل در بخش خصوصی وجود دارد و میتوانیم بخش خصوصی فعال در این حوزه داشته باشیم.
وی در پایان بر تقویت همکاری های بین المللی در صنعت فضایی تاکید کرد و گفت: مبانی خوبی در همکاری های بین المللی در داخل دولت سیزدهم ایجاد شده است که از جمله آنها می توان به ارتباط با برجام و معاهده شانگهای و معاهده اوراسیا اشاره کرد. و این انتظار در دولت چهاردهم وجود دارد که این توافقات در حوزه فضایی عملیاتی شود و صنعت فضایی کشور در تعاملات بین المللی وجهه بین المللی خوبی کسب کند.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات