بر اساس اعلام معاونت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، با عنایت به شرایط پروژه ملی فیبر نوری منازل و مشاغل، ملاحظات نهادهای حاکمیتی و امنیتی و تحولات حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور، در نهایت، آخرین نسخه از طرح نحوه تخصیص فرکانس ها در خرداد ماه سال جاری به رئیس سازمان تنظیم مقررات ارائه شد و پس از دریافت مصوبات لازم، موضوع در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مطرح و کلیات آن به تصویب رسید. پس از انجام هماهنگی های لازم به زودی در سطح ملی اجرا خواهد شد.
به گزارش ICTNN، فرکانسهای رادیویی منبع کمیاب و مهمی است که در اختیار دولتهای همه کشورهای جهان است و مدیریت آن ماهیت حاکمیتی دارد، اما بر اساس مقررات داخلی برخی کشورها به اپراتورهایی از جمله واگذار شده است. تلفن همراه اپراتورها
در ایران طبق قانون مدیریت جداول فراوانی بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و منابع مالی حاصل از آن به حساب خزانه داری کشور واریز می شود. همه کشورها برای استفاده از فرکانس و الزامات شبکه های ارتباطی تابع استانداردها و مقررات بین المللی اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) هستند. عدم رعایت این استانداردها ممکن است باعث تداخل فرکانس در مناطق خاص، به ویژه در مناطق مرزی شود.
دو سالی است که حراج باند 3500 مگاهرتز در پیچ و خم تصمیمات نظارتی ارتباطات برگزار می شود که اپراتورهای تلفن همراه را معلق نگه داشته و حتی گفته می شود دست آنها را از هرگونه اقدام در زمینه خرید و واردات تجهیزات بسته است. . اگرچه چالش تخصیص باند در کشور ما مربوط به امروز نیست و سال هاست که دولت حوزه ارتباطات به فکر تخلیه باندهای فرکانسی 700 و 800 مگاهرتز است که در حوزه صدا و سیما کاربرد چندانی ندارد و لازم است. توسعه بخش اینترنت موبایل، اما هنوز به جایی نرسیده است. اگرچه درگیر چنین مواردی هستیم، اما در حوزه دیجیتال از توانمندی های انسانی و علمی خوبی برخورداریم، کشورهای جهان نیز با استفاده از فناوری های نسل جدید و ابتکاراتی مانند هوش مصنوعی قابل اعتماد، رویکردهای رایج خود را تعمیم می دهند.
از این رو اخیرا به دلیل اهمیت این موضوع، در ماه گذشته وزیر ارتباطات اخبار و جزئیات جدیدی از واگذاری فرکانس های نسل پنجم اینترنت به اپراتورها را اعلام کرد. به گفته وی، دو تا سه محدوده فرکانسی وجود دارد که برای نسل پنجم فرکانس طلایی محسوب می شود و در شرف واگذاری یکی از آنها (3800-3700) است که به زودی اعلام می شود. تخصیص و مزایده آنها به تایید کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات رسیده است که انشالله به زودی شاهد تخصیص آنها به اپراتورها خواهیم بود. موضوعی که امیرمحمدزاده لاجوردی – رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – نیز مطرح کرد.
در همین راستا، حسین صمیمی – معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – در گفت وگو با ICTNN درباره دلایل تاخیر کمیسیون تنظیم مقررات در خصوص تعیین و تخصیص این فرکانس ها و مشکلاتی که وجود داشت، گفت: تخصصی تخصیص باند فرکانسی 3400 تا 3600 مگاهرتز به منظور پیاده سازی شبکه ارتباطی مبتنی بر فناوری 5G، از ابتدای سال 1401، سازمان جلسات و جلسات متعددی را با صاحبان مجوز MNO و FWA ترتیب داده است. سازماندهی مجدد طیف فرکانسی تخصیص یافته در باند فرکانسی مذکور با هدف ایجاد حداکثر شرایط عملیاتی با حداقل سرمایه گذاری در حوزه ICT که به دلیل عدم استقبال از دارندگان پروانه فرکانس فوق، شرایط دسترسی به فرکانس بدون بازآرایی است. برای ارائه خدمات نسل پنجم شبکه تلفن همراه ارائه شده است.
وی افزود: از این رو مطالعات تطبیقی جدیدی در دستور کار قرار گرفت و پس از بررسی سناریوهای طراحی شده، پیش نویس مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مبنی بر اختصاص تنها یک قسمت از باند فرکانسی 3600 تا 3800 مگاهرتز ارائه شد. به ریاست سازمان وقت در مهر 1401.
معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در ادامه سخنان خود بیان کرد: با توجه به شرایط پروژه ملی فیبر نوری منازل و مشاغل موسوم به “ایران FTTX” ملاحظات نهادهای حاکمیتی و امنیتی و تحولات در حوزه ICT کشور، در نهایت جدیدترین. نسخه مقدماتی شیوه نامه واگذاری در خرداد 1402 به رئیس سازمان ارائه شد، وی اظهار داشت: در نهایت پس از دریافت مصوبات لازم از این مرجع، موضوع در آیین نامه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و آنها مطرح شد. کلیات به تصویب رسیده و انشالله بزودی و پس از هماهنگی های لازم در سطح کشور اعمال خواهد شد.
ICTNN
تیم تحرریه شبکه خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات